Villámlátogatás a jászfényszarui Samsung gyárban

Tizenötmillió, évente

Első lépésben az alkatrészraktárt nézhettük meg, ahonnan a gyár termelési területeinek anyagellátását folyamatosan biztosítják. Itt egyszerre nyolc operátor dolgozik, és vannak úgynevezett önjáró robotok is, melyek teljesen önállóan képesek elszállítani az alkatrészeket a célterületre, egy fényvisszaverő fémcsík felett navigálva. A raktárban nagyjából 1000-1200 különböző alkatrész van, és az IC-k programozása már a gyártás előtt megtörténik.

A raktárból a kijelzőgyártás területére kalauzoltak minket, ahol – értelemszerűen – a tv-k lelke készül. A különböző vezérlőpanelek gyártása lényegében teljesen automatizált, mindössze egy operátor van egy adott gépsor mellett, a ciklusidő 20-30 másodperc körül mozog, azaz ennyi idő szükséges egy-egy munkafázis elvégzéséhe, a bonyolultabb panelek (jellemzően plazma) esetében ez az idő akár egy percre is felmehet. A gyártósor végén egészen a közelmúltig manuális funkcionális tesztre volt szükség, de egy új fejlesztés lehetőséget adott ennek a lépésnek az automatizálására is. Mintegy 500 különféle modellhez való panelt tudnak legyártani, ez a nagy szám részben a Samsung igen széles termékspektrumából, részben viszont a most már akár 5 éves periódust felölelő garanciális javítás alkatrészigénye miatt van. A 37 gyártósorból mindössze egy-két soron futnak az alacsony darabszámú megrendelések (szintén jellemzően plazma, van olyan típus, amiből hetente alig néhány tíz készül). Az SMD (azaz felületszerelt) alkatrészek automatizált beültetése ma már talán senkit nem lep meg, de azok számára, akik nem szoktak hozzá a gépek által végzett munka üteméhez, a mai napig lebilincselő látvány tud lenni az, ahogy egy robotkar a másodperc tört része alatt megfog egy beültetésre váró alkatrészt, azt a pozicionálás során elhúzza egy kamera felett, ami érzékeli az ideális beültetési pozíciótól szükséges eltérést, utasítja a kart a szükséges korrekció elvégzésére, majd az alkatrész a helyére kerül a panelen – ezek a lépések alig néhány szempillantás alatt zajlanak le.

A vezérlőpanelek gyártásának megismerése után lehetőségünk volt betekinteni magának a kijelzőnek a teljes összeszerelésébe is. Az itt dolgozó 400 fő kezei közül 15-18 ezer darab készre szerelt kijelző kerül ki naponta. A kijelzőgyártás csak tavaly májusban indult, de már a május-szeptemberi időszak alatt elérték az egymillió darabot, pedig a főszezon a szeptember-decemberi időszak (ahogy a szórakoztatóelektronikai készülékek esetében ez lenni szokott). Szabó Gábor LCM termelésvezető megmutatta nekünk a tisztateres szerelés folyamatát – a gyakorlatilag pormentes szerelési területre azért van szükség, hogy a legkisebb kosz se kerülhessen be az alkatrészek közé a kijelzők összerakásakor. Ha valahogy mégis megtörténne, ezt egy automatikus, a milliméternél is kisebb szennyeződést is felismerni képes kamerarendszer automatikusan kiszűri. A gyártási folyamat során egy ponton meg kell fordítani 180 fokban a kijelzőt, amit egy gép végez nagyon látványos módon és látszólag játszi könnyedséggel (és az általunk megtekintett soron csak kisméretű kijelzők készültek, érdekes lenne látni, ahogy a 60 colos vagy nagyobb, és ennek megfelelően többszörös tömegű paneleket forgatja meg ily módon a gép). A gyártás során 400 ppm (parts per million) hibaszázalék a megengedett, azaz egymillió kijelzőből elvileg maximálisan 400 darab végezheti hibásan.

Végezetül a végösszeszerelés és csomagolás folyamatát nézhettük meg, azaz ezekről a sorokról már kész, tesztelt és csomagolt készülékek gördülnek le. A Samsung szerint innen már nem kerülhet a boltokba hibás termék, a többlépcsős minőségellenőrzésnek elvileg minden rosszul működő vagy egyéb hibával rendelkező tévét ki kell szűrnie. Az itteni soroknál az alkatrészek maximum másfél órát várakoznak (ez nagyjából egy kamionnyi mennyiségnek felel meg), és átlagosan másfél-két perc szükséges az összes munkafolyamat elvégzéséhez.

Azóta történt

Előzmények

  • Rekord bevétel és nyereség a Samsungnál

    A dél-koreai gyártó összességében minden eddiginél jobb eredményeket produkált, de legfontosabb részlege, az IT & Mobilkommuinkáció kevesebb profitot hozott, mint egy tavaly.

  • Visszafogja a tévé- és a PC-gyártást a Toshiba

    A cég nem szünteti meg a termelést, de költségcsökkentésre, illetve szerkezeti váltásra szánták el magukat.

  • Lőhetnek a 3D-nek

    Az ESPN 3D sportcsatornájának elindítását három éve fordulópontnak nevezték, most a csatorna bejelentette, év végén leáll a 3D-s műsorok sugárzásával.

  • Egyre népszerűbb a fizetős Mindig TV is

    Elérte a százezret a MinDig TV Extra szolgáltatás előfizetőinek száma, és az ingyenes szolgáltatás használóinak száma is jelentősen bővült.