Karácsonyi ajándékok retróőrültek számára

Indulókészlet oldschool gamereknek

Akik számára természetes, hogy a számítógép grafikus felülettel indul és gépelni csak szövegszerkesztéshez kell, azok kissé nehezen látják meg a szépet és jót a régi idők gépeiben, rendszereiben. Természetesen az otthoni számítástechnika hőskorának rajongói is tudják, hogy nosztalgikus érzéseik saját fiatal(abb) koruknak szólnak, mégis: egy régi, de működő kütyü, vagy ahhoz való modern kiegészítő, de akár a kedvenc játékfigurájával nyomott póló is nagy örömöt okozhat. Talán az ünnepek alatt adódhat egy kis idő is arra, hogy valaki ilyesmivel foglalkozzon, hát van néhány tippünk, hogy a retró-függőség fokához, progressziójához és anyagi lehetőségeinkhez mérten mivel érdemes örömet szerezni az „öregeknek”.

A 80-as évek elejétől nagy divatja volt a kvarcjátékoknak. Az akkori technológiai szinten megvalósítható egyszerű, fix mozgásfázisokkal előre elkészített kvarc (mono folyadékkristályos) kijelzőkön a játékélmény felidézte a játéktermi gépekét – persze csak az újdonság varázsa miatt – és nem kellett bele érméket dobálni, mint az arcade masinákba. Emellett órán, pad alatt, szünetben lehetett velük játszani, mindig jött valaki egy új rekorddal, a verseny folyamatos volt – mígnem a kütyü valamelyik tanár zsebében kötött ki.

Akkoriban 500 forinttól indultak a használt kvarcjátékok, ami jelentős összeg volt a korabeli jövedelmekhez képest, de nem volt kifizethetetlen. Ez ma is így van, 2-6000 Ft közötti áron kaphatunk használt, működőképes darabokat. A vásárlásnál persze legyünk óvatosak, nézzünk meg több ajánlatot, ügyeljünk a kijelző és a gombok épségére, az elemeket eltávolítva ellenőrizzük, hogy tartalmuk nem szivárgott-e bele a gépbe. A kvarcjáték nem csak ára, hanem kis mérete miatt is jó tipp, persze – ahogy más ajándékok esetében is – érdemes vásárlás előtt puhatolózni, hogy milyen típusnak örülne leginkább a megajándékozandó személy. Ha pedig a végső döntés előtt kíváncsiak vagyunk a játékélményre, akkor irány böngészőből indítható Pica-Pic emulátor, itt rengeteg modell kipróbálható.

A kezdetek másik nagy boldogságfaktorát az elektronikus TV játék ada, melynek még hazai változata is létezett, a Videoton gyártotta. Világszerte Pong néven ismerték és egyszerűsége ellenére nagy sikert aratott. Különösen kétjátékos módban volt izgalmas a meccs, és ezen nem tudott rontani a monokróm kép és a kezdetleges csipogás sem. A Videoton változat elég ritka sajnos, más klónokat 5000 Ft alatt meg lehet szerezni – ha éppen elérhetők valamelyik aukciós oldalon.

Néhány évvel később, a nyolcvanas évek végén már itthon is beszerezhetőek voltak a különféle játékkonzolok, melyek akkori viszonylatban igen fejlett grafikát és hangot, azaz jobb játékélményt kínáltak. Jött a mászkálós, platformos (pl. Mario), oldalra görgetős-lövöldözős kétdimenziós játékok korszaka, aztán a verekedős címek, mint pl. a Street Fighter. A NES (Nintendo Entertainment System) külföldön sok helyütt már 1985-től sikeres volt, de hozzánk még csak kis számban jutott el. Igazán népszerűek itthon a kilencvenes években hódító SEGA Mega Drive és a Super Nintendo Entertainment System (SNES) konzolok lettek.


[+]

Mindkét rendszer 16 bites, sőt a Sega Mega Drive CPU-ja 32 bites felépítésű, csupán 16 biten kapcsolódik a memóriához és a perifériákhoz. Akárhogy is, az előző konzoloknál és számítógépeknél (pl. Commodore 64) egy nagyságrenddel szebb grafikát és hangot biztosítanak, igazán hangulatos játékokkal. Annak idején az 576 KB Szegasztok műsora a SEGA, Dévényi Tibi bácsi Elektor Kalandora pedig a NES és SNES játékokat népszerűsítette. Országszerte klubok nyíltak, ahol játékidőt lehetett vásárolni és a két legkedveltebb konzol valamelyike elé ülve élvezni az akkori legjobb – rendszerint 2D-s – játékokat.

A fenti konzolokhoz általában 3000-10000 Ft közötti áron juthatunk hozzá, ám a jobb játékok darabja is 3-5000 Ft, így nem ritkák a 20-30 000 Ft-os komplett csomagok sem. A korabeli játékkonzolokhoz jellemzően kazettán (cartridge) vásárolhattunk címeket. Viszonylag olcsón hozzáférhetők az említett márkák hordozható játékkonzol termékei is, a Game Boy verziótól függően 4-10 000-ért érhető el, ugyanebben a sávban mozog a SEGA Game Gear is – jó hír, hogy a kézi konzolokhoz olcsóbbak a játékkazetták.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Veletech: hódít a retró

    Tömegek ostromolják az olyan kiállított régi gépeket mint a C64, az Amiga, a Plus4, a NES, a Sega Megadrive, de népszerűek a játéktermi gépek is.

  • Ezt a kiállítást minden retrórajongónak látnia kell!

    Legendás operációs rendszerek születtek meg 1985-ben: a kiállítás ezeket mutatja be.