Karácsonyi ajándékok retróőrültek számára

Régi számítógépek 8-32 bitig

Akik nem csak fogyasztói, játékélvezeti oldalról emlékeznek vissza szívesen az úttörő korszakra, azok valószínűleg egy 8-bites gépen kezdték. A Commodore 64, ZX Spectrum és társai sok izgalmas élményt tartogattak, sokan ezeken a gépeken írták első gyakorló programjaikat. Mások a Commodore Plus/4-en, Enterprise 128-on vagy a hazai gyártású Primo-n, HT-1080Z-n vagy Videoton TV Computeren gyakoroltak, fejlesztettek – közülük jó páran ma is programozásból élnek.

Sajnos a hazai gyártású gépeket nem értékelték sokra akkoriban, mikor a 8-bites gépeket IBM PC-kkel váltották ki, nem sokan gondoltak a megőrzésre, arra, hogy később jól jönnének még a kiszolgált masinák. Ezért aztán a legtöbb szeméttelepen kötött ki, a még működő darabok igazi ritkaságnak számítanak, melyek csak esetlegesen, akkor is 30-50 000 Ft-os áron férhetők hozzá – a valaki Primo-t vagy HT-t szeretne, annak gyorsnak kell lennie és áldoznia kell rá. Sokkal egyszerűbb dolgunk van, ha egy Commodore 64 a kiszemelt példány, messze ebből adtak el világszerte a legtöbbet, így ma is folyamatosan kapható a hirdetési oldalakon, tápegységgel tízezer forintért valószínűleg tudunk szerezni. Mibe kerül neked, hogy szereted a retrót cikkünkben részletesen írtunk drágább Amiga és Atari típusok piacáról és általában az árakról, melyek azóta sem változtak lényegesen.

Hirdetés

Háttértárak és kiegészítők

A 8-bites korszakban a merevlemez még rettentően drága dolog volt, kevés gépben találunk ilyet. A gép a beégetett BASIC-cel indult, a programokat floppyról, cartridge-ről vagy magnószalagról kellett betölteni, becsipogni. Akármilyen gépet is válasszunk, meg kell oldanunk a programok mentésének és betöltésének kérdését is, hiszen eléggé korlátozottan szórakoztató BASIC programokat begépelgetni a régi Mikrovilág újságokból . A legtöbb esetben ez ma is megoldható magnóval vagy floppyval, célszerű ezekkel együtt beszerezni a gépet. A 8-bites Commodore gépekhez (C16, C116, Plus/4, C64, C128) saját magnetofontípust kell vásárolnunk, a többi 8-biteshez általában csak kábel kérdése, hogy bármilyen magnó illeszthető-e. (Vigyázat, a C16 és C64 vonal magnói nem kompatibilisek egymással, az átalakító beszerzése problémás lehet.)


(forrás: Bögrebolt) [+]

Ha már megvan a gép, akkor sokat adhatunk használati értékéhez egy modern háttértárral. Létezik a Commodore 64-hez olyan magnó adapter, amire MP3-lejátszót vagy okostelefont kötve becsipoghatjuk a programokat. Az mp32c64 Commodore magnót is formáz a hangulat kedvéért. Legcélszerűbb, ha az androidos Tap Dancer alkalmazással játszatjuk ki a magnószalagokról digitalizált, emulátorokhoz használatos TAP fájlokat, így nem kell konvertálgatnunk. (TAP fájlok számos helyről tölthetők le.)

Nem csak a magnó, hanem az akkoriban sok géphez használt floppymeghajtók pótlása is megoldható. Commodore 8-bitesek (jellemzően C16, C116, Plus/4, C64, C128) esetében az Sdrive 1564 az egyik legolcsóbb megoldás. A készüléket a floppy meghajtó helyére (Commodore soros busz) kell csatlakoztatni és úgy is viselkedik, mint egy VIC-1541-es drive. SD kártyára másolt lemezkép állományok (D64) szolgálnak a lemeztartalom forrásául, a lemezváltást BASIC parancsokkal eszközölhetjük. Az emuláció nem teljes körű, emiatt néhány saját turbo megoldást használó játék sajnos nem működik az Sdrive-on.


(forrás: bytedelight.com)

Más gépekhez is kaphatók hasonló kiegészítők, a legtöbb esetben ezek a bővítősínre illeszthető, az alapgéphez képest igen modern konstrukciók. A szintén meglehetősen kedvelt és elterjedt ZX Spectrumhoz jelenleg a DivMMC Enjoy a legkezesebb megoldás, ami csak külföldi webshopokban hozzáférhető és sajnos nem is túl olcsón, 45 angol fontért (emellett számítanunk kell a cirka 20 fontos szállítási költségre is). Cserébe egy stabil, megbízható és dizájnos (a burkolat 3D printerrel készül), az ESXDOS lemezkezelő operációs rendszer kiegészítést is magában foglaló hardvert kapunk egy Kempston joystick porttal integrálva.

Ha attól tartunk, nem fogjuk eltalálni, milyen kütyüt milyen paraméterekkel és csatlakozókkal kéne megcéloznunk, akkor áttérhetünk a piac humán oldalára. Egy jól eltalált figurával díszített póló, bögre, vagy egy témába vágó új könyv (például a Pixelhősök), album szintén áhított ajándék lehet az őskockák chipekkel kitapétázott világában is. És persze jöhetnek a régi folyóiratok, mint a Commodore Világ, Spectrum Világ, Mikrovilág és a többiek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Veletech: hódít a retró

    Tömegek ostromolják az olyan kiállított régi gépeket mint a C64, az Amiga, a Plus4, a NES, a Sega Megadrive, de népszerűek a játéktermi gépek is.

  • Ezt a kiállítást minden retrórajongónak látnia kell!

    Legendás operációs rendszerek születtek meg 1985-ben: a kiállítás ezeket mutatja be.