Karácsonyi ajándékok retróőrültek számára

Hirdetés

Modern retróságok

Nem csak kiegészítők elérhetők, sokféle formában születtek már újjá a régi számítógépek. Az egyik leglátványosabb feltámadást a Sinclair ZX Spectrum produkálta: a kis fekete, gumibillentyűs 8-bites az eredetivel csaknem teljesen megegyező formában támadt fel az Elite és a Kickstarter jóvoltából, a sokat sejtető Recreated Sinclair ZX Spectrum néven. Táblagépekkel és okostelefonokkal Bluetooth felületen csatlakoztatható a készülék és a hozzá letölthető emulátor alkalmazások révén használható beviteli eszközként, pötyöghetünk a BASIC-ben vagy játszhatunk a régi játékokkal (ezekből rengeteg ingyen letölthető). Hangulatos, de működésében szokványos billentyűzetként is bevethető, ekkor PC-hez és Mac-hez is csatlakozhat. A mobil alkalmazások minden Apple eszközre letölthetők, de az androidos alkalmazás nem minden hardveren használható.

Az igen jól sikerült, minőségi replika ára 85 angol font, tehát nem a legolcsóbb ajándék. Nemrégiben látott napvilágot egy szintén közösségileg, az Indiegogo-n finanszírozott hasonló fejlesztés gyümölcse, a ZX Spectrum Vega, mely inkább játékkonzolként imitálja az eredeti gépet. Csak néhány gombot terveztek bele, sokkal kisebb az eredeti gépnél, így tényleg csak játékokhoz jó – sok cím letölthető és a programok hozzá is vannak igazítva a csonka klaviatúrához. Érdekes, hogy ez a kevésbé komplett megoldás 89 GBP-be kerül, azaz kicsivel drágább, mint a Recreated Sinclair ZX Spectrum.

Az FPGA – Field-Programmable Gate Array olyan chip, mely szoftveresen huzalozható, azaz a megfelelő leírások, támogatás birtokában beleprogramozható bármilyen más hardver tudása.

Nem is olyan friss, 2005-ös projekt a Minimig, ami az Amiga 500-ast hivatott FPGA alapokra helyezve újjáalkotni. A 30 éves Amiga 500-as már öreg, a benne szereplő chipeket nem gyártják, így az FPGA pótlás egyfajta hardveres “emulátorként” igen jó megoldást jelenthet. A Minimig alaplap SD-kártyát használ háttértárként, modern Nano-ITX házba építhető, mai monitorok és billentyűzet, egér használható hozzá.

Egy újabb FPGA alapú megoldás a MIST, mely nem csak Amiga, hanem Atari, Commodore, MSX, Coleco, Amstrad és Sinclair gépek hardveres „emulációjára” is képes. Előnye, hogy ma is rendelhető és ára csupán 200 euró, ami sokoldalúságához mérve nem is horribilis összeg. Előnye, hogy USB perifériákkal és VGA monitorral vehetjük körül, melyek úgyis megtalálhatók a legtöbb otthonban, ház is jár hozzá és kis helyen elfér.

Végül érdemes megemlítenünk a Raspberry PI-t, melyet már részletesen bemutattunk. A sokoldalú, aprócska hobbi alaplaphoz többféle retro-emulációs szoftver is letölthető (pl. Chameleon Pi), így tucatnyi régi rendszer használatát élhetjük újra. A 35 dolláros kütyü második kiadása már elég erős ahhoz, hogy egy Amiga 1200-as modellként is helytálljon, emellett más célokra is használható, a legtöbben retrós érdeklődés hiányában is örülnének neki.

Azóta történt

Előzmények

  • Veletech: hódít a retró

    Tömegek ostromolják az olyan kiállított régi gépeket mint a C64, az Amiga, a Plus4, a NES, a Sega Megadrive, de népszerűek a játéktermi gépek is.

  • Ezt a kiállítást minden retrórajongónak látnia kell!

    Legendás operációs rendszerek születtek meg 1985-ben: a kiállítás ezeket mutatja be.