Így költözzünk Linuxra!

Dokumentumok, fájlok, kedvencek

Telepítés után persze nem találjuk ott a Saját mappában azt, amit Windows alatt a Dokumentumokba mentettünk. Ugyanakkor mindent elérhetünk, az Ubuntu – és a legtöbb mai asztali Linux – már a telepítéskor feltérképezi a gépben található merevlemezeket és elérhetővé teszi azok tartalmát számunkra, akár FAT, akár NTFS fájlrendszerről legyen szó. Elég a Fájlkezelőt elindítani, a bal oldali oszlopban megtaláljuk a Számítógép szekcióban a különféle meghajtókat, partíciókat. Rendszerint a Windows rendszert tartalmazó meghajtó Users/Felhasználónév mappáján belül találhatjuk meg javainkat, a legfontosabbakat rendszerint a My Documents, Music, Videos, Pictures és Downloads mappákban (már ha a Windows által alapban felkínált helyekre szoktunk menteni, ha nem, akkor értelemszerűen ott keressük fájljainkat, ahova mentettük őket).

A Kedvencek a felhőkben találkoznak

Azok, akik eddig Firefox böngészőt használtak, nagyon egyszerűen megússzák a költözést. Elég egy Sync fiókot létrehozni és beüzemelni a Windows alatt futó Firefoxon, ha eddig nem tettük volna és nem csak a könyvjelzők, de minden beállításunk és elmentett jelszavaink is felkerülnek a Firefox felhőjébe. Ha a Linux alatt futó Firefoxban is beállítjuk ugyanezt a fiókot, akkor automatikusan szinkronban leszünk a két operációs rendszer alatt.

Gyakorlatilag ugyanezt az elvet követhetjük a Google Chrome és nyílt forráskódú alapja, a Linux szoftverforrásokban is fellelhető Chromium felhős öszekapcsolásával. Mindkét böngésző támogatja a Google fiókok kezelését és elvégzi a könyvjelzők, kiegészítők, előzmények és jelszavak egyeztetését két vagy több pont között is. Érdemes tudni, hogy a Chromiumhoz nem jár kapásból Adobe Flash (hiszen az nem nyílt forráskódú) és a Chrome jobban a Google „ízléséhez” van szabva.

Nem bonyolult az Internet Explorer kedvencek költöztetése sem, de egyszerűbb ezt még a Windows alól elvégezni. Az Internet Explorer fájl menüjében az Import/Export menüpontban könnyen megtaláljuk ezt a lehetőséget, a hivatkozásokat egy Bookmark.html fájlban helyezi el a rendszer a megadott mappába. Linux alatt a Firefox böngésző könnyen fogadja ezt a fájlt, a Könyvjelzők kezelésénél nem lesz nehéz megtalálni az importálás HTML fájlból opciót.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Hamarosan itt az első napelemes Linux laptop

    A SOL jól bírja a napot, sőt, napelem tölti, és Ubuntut telepítenek rá.

  • Nem jött össze a pénz az Ubuntu Edge-re

    Az első néhány nap alatt még úgy tűnt, összejöhet a példátlanul magas összeg az ubuntus szupertelefon gyártásának beindításához, de aztán lecsillapodtak a kedélyek. Az eszköz, vagy a koncepció volt hibás?

Előzmények