Ha a méret a lényeg: CraftBot XL

A hazai 3D nyomtatógyártó legújabb készülékével akár 44 centis tárgyakat is nyomtathatunk. A szoftver csalódást okozott, a hardver hozta az elvárhatót.

Szoftver

A legfrissebb, március tizedikei kezelőfelület újrarajzolt ikonokat kapott és a korábbiakhoz képest több információt jelenít meg nyomtatás közben, így kiírásra került a nyomtatandó tárgy magassága és az aktuális Z állapot, a fej sebessége, illetve a hátralévő/teljes filamentigény.

A nyomtatási beállítások nem változtak: állítható a Hotend és a tálca hőmérséklete, a sebesség (a szeletőben meghatározotthoz képesti szorzata), az anyaghasználat (százalékban), a gép és a kijelző világításának mértéke, a tárgyventilátor fordulatszáma. Áramkimaradás esetén a nyomtatási folyamat folytatható.


[+]

A CraftUnique szeletelőszoftvere, a CraftWare Windowson továbbra is az 1.14-es béta verziónál jár, ami azt jelenti, hogy a CraftBot XL nem rendelkezik dedikált támogatással, kézzel kell átírni a nyomtatóméretet. Sajnos ezt nem jegyzi meg a szoftver, tehát minden indításkor kénytelenek vagyunk módosítani.

A szeletelőszoftver ennek ellenére teszi a dolgát, egyedül a támasztékolás megtervezése vesz igénybe az indokoltnál lényegesen több időt. Léteznek a CraftWare-nél jobb funkcionalitást és részletesebb beállítást, illetve szebb eredményt produkáló alternatívák (például a Slic3r), de ezek jellemzően bonyolultabbak, nehezebben kezelhetők. Ebben egyértelműen a jobbak közé tartozik a CraftWare, ha pedig nincs szükség támasztékra, megfelelően szeletel.


[+]

Március végi viszont a legfrissebb CraftPrint, ez az 1.08-as kiadás. Támogatja a vezetékes (USB) és a vezeték nélküli nyomtatást, amiben természetesen az XL is partner. A szoftverrel azokat a beállításokat érhetjük el, melyeket a nyomtató érintőkijelzőjén.


[+]

Androidra és iOS-re egyaránt elérhető a CraftBot 2-höz készült alkalmazás, ami minden Wi-Fi-s CraftUnique nyomtatóval képes kommunikálni a helyi hálózaton keresztül. Ezzel ellenőrizhető és állítható a fej és a tálca hőmérséklete, támogatja a fájlfeltöltést (G-Code), indítható nyomtatás. A munkafolyamat állását százalékban írja ki az app, a hátralévő időt nem mutatja.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények