Ha a méret a lényeg: CraftBot XL

A hazai 3D nyomtatógyártó legújabb készülékével akár 44 centis tárgyakat is nyomtathatunk. A szoftver csalódást okozott, a hardver hozta az elvárhatót.

Hardver

A CraftBot XL sok szempontból tényleg nem más, mint egy nagyra hízott korábbi CraftBot 3D nyomtató. Ez jó hír azoknak, akik rendelkeznek a cég valamelyik korábbi gépével, ismerősek lesznek a megoldások, a legtöbb alkatrész pedig cserekompatibilis. Így viszont a fejlődés is behatárolt, nem várhatunk lényegi javulást. Tesztalanyunk az elődökkel megegyező módon 1,75 mm-es átmérőjű műanyagszállal etethető, legyen az PLA, ABS, PET-G, HIPS.


[+]

Nem változtatott a már bevált, nyomtatóházba zárt tápegységen sem a CraftUnique, maradt tehát a 320W/13A terhelhetőségű egység a hátoldalon található főkapcsolóval, ahogy a 2,8 hüvelykes 240x320 pixeles RGB érintőkijelző, 500:1 kontrasztaránnyal. A vezérlésért a CraftBot XL esetében is az Atmel ATSAM3X8E felel, ami 84 MHz-es ARM Cortex M3 mag köré épült, 512KB (2x256KB) memóriával.

Hirdetés

A függőleges tengely mentén mozgó tálca új, több ponton rögzített felfüggesztést kapott, ennek köszönhetően kevésbé kitett a vibrációnak és stabilabb, miközben a teherbírása is nőtt. A tálcát azonban továbbra is manuálisan kell szintezni, a manapság egyre elterjedtebb automatikus szintezést nem építette be a gyártó.


[+]

A 300 x 200mm-es tálca egyébként fűthető, 50-110°C fok között a felhasználóra van bízva ennek állítása. Az ajánlott hőmérséklet PLA használata esetén 60-75°C, a magasabb tartomány az ABS alapú nyomtatószál esetén javallott.

A nyomtatófej, így a Hotend és a fúvóka is azonos a korábbi modelleken találhatókkal, a nyomtatási hőmérséklet maximuma 260°C fok. Ami változott, hogy az eddig használt rudas megoldást sínben futó fejre cserélték, a vállalat tájékoztatása szerint ez is a stabilitás fokozását szolgálja. Szerintünk ez a lépés a többfejes megoldás érkezését vetíti előre, de majd meglátjuk. Jelenleg kizárólag egyfejes megoldást lehet vásárolni.


[+]

A gépház kerete és hátlapja is fémlemez, az oldallemezek átlátszó plexiből készültek. Az elődökkel szemben merevítési célzattal egy-egy extra lemezkereszt osztja háromszögekre az oldalfalakat. A CraftBot XL (pont mint elődjei) négy gumilábon áll, ezek valamelyest csökkentik a vibrációt, de érdemes speciális rezgésgátló aljzatra helyezni a legjobb nyomtatási eredmény eléréséért.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények