Bitcoin: a technológia a lényeg, nem a pénznem

Elsiklunk a lényeg felett

A Bitcoin évekig egy viszonylag szűk kör által ismert technológia és pénzügyi megoldás volt. A média- és közfigyelem csak az utóbbi fél évben irányult rá, főleg az árfolyam elképesztő mértékű mozgásai miatt, de emlegették a feketepiac pénzeként is (anonim tranzakciós lehetőségei miatt), a Bitcoin-bányászat elterjedése miatt pedig előkerültek az energiaigény miatti negatív környezeti hatások is. Emiatt aztán a laikusok gyanakvással is negatív előítélettel, a partvonalról szemlélik a még mindig igen fiatal technológia alakulását, legtöbben még mindig nem tudják hova tenni a Bitcoint, sokan a spekulánsok játékszerét, mások csak egy újabb internetes lufit látnak benne. Blummer Tamás, a Bits of Proof alapító-fejlesztője szerint viszont az emberek pont a lényeget nem látják a Bitcoinnal kapcsolatban, ami nem más, mint a mögötte álló technológia és az erre építhető forradalmian új pénzügyi rendszer.

Tamás egyike annak a világszinten (általa) kb. 50 fősre saccolt kemény magnak, akik a Bitcoin tényleges technikai fejlesztésével foglalkoznak, és hisz abban, hogy a pénz valódi digitalizálása elkerülhetetlenül megváltoztatja a világ évszázadok óta fennálló pénzügyi rendszerét. Olyannyira, hogy még irigylésre méltó karrierjét is feladta azért, hogy minden energiájával és idejével a Bitcoin protokoll általa kifejlesztett implementációjára, a Bits of Proofra koncentráljon.

IT café: Az első magyar Bitcoin Meetupon említette, hogy február óta kizárólag a Bits of Prooffal foglalkozik. Mit hagyott ott ezért, és mikor találkozottl először a Bitcoinnal?

B.T.: Az elmúlt 16 évet befektetési bankoknál töltöttem, ahol különböző pénzügyi és kereskedési rendszerek fejlesztését vezettem, így lehetőségem volt mélységeiben megismerni a mai globális pénzügyi rendszert és az azt kiszolgáló infrastruktúra működését. A Bitcoinnal 2011-ben találkoztam, de ahogy ma még sokan mások is, először nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget. Aztán mégiscsak elkezdtem vele komolyabban foglalkozni (hiszen munkám során szinte mindig az információtechnológia és a pénzügy határmezsgyéjén mozogtam), és rájöttem, hogy csak akkor érthetem meg igazán, ha - magam is évtizedek óta hacker és programozó lévén - megpróbálom újra létrehozni Szatosi eredeti munkáját. Ezért szabadidőmben beleástam magam a technológiába, felvettem a kapcsolatot az igen aktív Bitcoin közösséggel, és rengeteg munka és tanulás után létrehoztam a saját implementációmat, amiben számos olyan kérdésre kínáltam megoldást, mely az eredeti verzióban nem volt benne. A fejlesztési folyamat során megértettem (mondhatni megvilágosodtam), hogy a Bitcoin rendszere, vagy egy filozófiájában ehhez hasonló megoldás alapjaiban fogja felforgatni és megreformálni a jelenlegi pénzügyi világot - legalább akkora horderejű innovációnak tartom, mint az internetet.

Az első magyar Bitcoin Meetup
Az első magyar Bitcoin Meetup

IT café: Az ön értelmezésében mit jelent a Bitcoin?

B.T.: A Bitcoin szó két különböző dolgot takar. Egyrészt pénznemet, másrészt - és ez az igazán fontos! - egy, a jelenlegitől radikálisan eltérő fizetői hálózat technológiáját. Ezt a kettőt semmiképpen nem szabad összekeverni. Az, hogy a híradások szerint a Bitcoinnak, mint pénznemnek éppen milyen az árfolyama, hogyan spekulálnak vele vagy éppen milyen illegális tevékenységeket könnyíthet meg, teljesen elfedi az emberek elől azt, hogy létrejött egy olyan peer-to-peer fizetői hálózat, amelyik lehetővé teszi, hogy egymás között mindenféle közvetítő intézmény nélkül pénzügyi tranzakciókat bonyolítsunk le, földrajzi, politikai vagy egyéb megszokott korlátozásoktól függetlenül. A kérdés, hogy mindez mit csinál a társadalommal, a pénzügyi rendszerrel, és mit tesz lehetővé. Ez egy olyan technológiai revolúció, mint az internet. A Voice over IP hatalmas változás volt a telekommunikációban, a Money over IP ennek a pénzügyi megfelelője, csak sokkal nagyobb hatása lesz, hiszen a modern civilizáció egyik alapvető rendszerét változtatja meg, óriási kihívás elé állítva a piac szereplőit.

A pénz már évtizedek óta csak egy egyenleg, egy számsor a bankoknál, de ez csak evolúciós, és nem revolúciós lépés volt - a régi papír alapú könyvelés digitalizálása. A Bitcoin viszont a pénz valódi digitalizálása, és a pénzről és a fizetési folyamatokról alkotott fogalmaink jelentős részét újraértelmezi.

IT café: Mondana erre néhány példát?

B.T.: Ma, amikor az emberek fizetésekről beszélnek, legtöbbször arra gondolnak, hogy egy ember fizet valakinek, általában egy másik embernek. Valódi digitális fizetőeszköz esetében ez egyáltalán nem szükségszerű. Mivel a Bitcoin egy program, amit egy másik program is végrehajthat, egy szolgáltatás vagy gép akár saját maga számára is meg tudja vásárolni a szükséges erőforrásokat, illetve saját maga tudja kiszámlázni és begyűjteni az általa teremtett érték árát.

Továbbá, a Bitcoin alapjául szolgáló technológiában egy egységnyi digitális fizetőeszköz szinte bármihez való jogot jelképezhet, és egy Bitcoin tranzakció során a fizetőeszköz átadásával egyben az annak ellenértékét képező jogosultságot (pl. licenc, részvény tulajdonjoga, telek tulajdonjoga stb.) is átadhatjuk. A világ pénzügyi tranzakcióinak csak nagyon kis része tényleges pénzforgalom (például pénzváltás, munkabér), a legnagyobb részben ez valamilyen jogok kereskedelmét jelenti. Az a lehetőség, hogy mindezeket a tranzakciókat közvetítők nélkül, globálisan és korlátlanul lehet végrehajtani, a technológia igazi értéke.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények