3D nyomtatót karácsonyra?

Kinek való?

Úgy tűnik, hogy ez a mindössze egy éves, tajvani cég lehet az első, amelyik vállalta a klasszikus printerek életpályamodelljét, azaz, hogy a kellékanyagokon hozza be a gép értékesítésekor bukott összegeket. Azokból viszont jó alaposan. A da Vinci AiO ugyanis kizárólag az XYZPrinting saját ABS vagy PLA műanyagából hajlandó dolgozni. Ebből van 13 különböző szín, de cserébe baromi drága. A hatszáz grammos tekercs 28 dollárba kerül, míg az univerzális alapanyagokból 20-30 dollárért már egy egész kilót adnak. Egyrészt tehát az ára, másrészt pedig ha a céggel valami történik, akkor a gépük is kuka, hacsak valaki nem kezdi el utángyártani a speciális műanyagot.

Egyelőre persze szó sincs arról, hogy csődön gondolkoznának az XYZprintingnél, sőt. Mivel a nyomtatójuk kifejezetten pontosnak számít, emellett relatív gyors és csöndes is (mindössze egy kis ventillátorzajra kell számítani). A türelmesebbek akár 100 mikronos pontosságot is választhatnak, a sietősök 400 mikronos felületi egyenetlenséggekkel kell majd találkozniuk. Még a 400 sem rossz érték, a MakerBot Replicator 2 tudja ezt, 2 790 dollárért. Ha kihúzzák pár évig, akkor ezen árak fényében sokaknak megérheti a közel 40 százalékkal drágább kellékanyag-ár.

A szkennelés fényes felületű tárgyak esetében szinte teljesen felesleges, a becsillanások és a visszaverődő lézer révén teljesen értelmetlen a használata, azonban matt felületű tárgyak esetében elfogadhatóan működik, egyszerűbb geometriai formák esetén pedig kifejezetten jól dolgozik.

A Gizmodo is tesztelte a készüléket még november közepén, egy ügyes trükkel ellenőrizték a gép pontosságát: letöltöttek egy szabadon nyomtatható modellt, majd elkészítették. Ezután beszkennelték az elkészült darabot, majd újra kinyomtatták. A kép mindent elmond arról, hol tart ma a 3D nyomtatás.

A gép igazán kellemes ára ellenére sem tudjuk akárkinek ajánlani ezt a 3D nyomtatót, de azoknak, akik nem szeretnek várni az új technológiákra, akik szeretik elsők között használni az új kütyüket, azoknak érdemes elgondolkodni a da Vincin, az ilyen típusú emberek úgyis elég gyakran cserélik eszközeiket. Ha az életben nem akar azonban új 3D nyomtatót venni ezután, akkor maradjon a MakerBotnál, hosszútávon idegőrlő a fényes felületek okozta szkennelési nehézség, de a kellékanyagok árai is erősen felülárazottak. Cserébe egy pontos, relatív gyors és halk gépet kapunk, ami nem csak nyomtat, de másol is.

Azóta történt

Előzmények

  • Új magyar szoftver építészeknek

    Innovatív építészeti modellezési szoftvert fejlesztett ki az Ybl-év keretében egy hazai informatikusokból, építészekből és animációs szakemberekből álló csoport.

  • Itt az első 3D-s általános iskolai csúcslabor

    A speciális eszközök új dimenziókat nyitnak meg mind a természettudományok, mind a művészettörténet, a rajz, a történelem és az informatika általános iskolai oktatásában.