A 3D-s nyomtatás segíthet a cukorbetegeken is

Holland kutatók tegnap kiadott közleményükben arról számolnak be, hogy felfedeztek egy módszert, melynél a 3D-s nyomtatás bevonásával képesek lehetnek hatékonyan kezelni az 1-es típusú cukorbetegséget.

A kutatási anyagban leírják, hogy sikerült egy speciális nyomtatási eljárással (bioplotting) egy vázra előállítani azokat a sejtcsoportokat (az úgynevezett Langerhans-szigeteket, melyek közül az alfa-sejtek termelik a glukagont, a béta-sejtek pedig többek között az inzulint), melyek működési zavara okozza a cukorbetegséget. A tudósok abban reménykednek, hogy ha ezt a vázat be tudják ültetni a betegek testébe, akkor az újra képes lesz a vércukor szintjét szabályozni.

Az implantátum váza
[+]

A tanulmányban az is szerepel, hogy az alginátból és zselatinból épített vázat biotechnológiai módszerekkel módosították, hogy növeljék a beültetés sikerének esélyét, illetve a működőképességét biztosítsák; például úgy tervezték meg, hogy meg tudja védeni a beültetett sejteket a szervezet természetes immunreakciójától. Laboratóriumi körülmények között a művi úton előállított sejtek képesek a hiányzó inzulin termelésére, illetve a vércukorszint szabályozására.

Működés közben
[+]

A kutatás folytatódik, hogy egy minden szempontból problémamentesen funkcionáló implantátumot alakítsanak ki a fenti elvek alapján.

Azóta történt

Előzmények

  • Ilyen 3D-s festés eddig nem létezett

    A kínai és amerikai kutatók által kidolgozott technológia forradalmasíthatja az egyébként is trendinek számító hidrografikát.