Ilyen 3D-s festés eddig nem létezett

A hidrografikának vagy víztranszferes nyomásnak, nyomtatásnak nevezett technológia már régóta ismert és a közelmúltban egyre népszerűbbé vált eljárás, különösen az autótuning területén. Lényege, hogy a kiválasztott tárgy felületére egy mintát, színt hordozó filmet, fóliát víz és egyéb kémiai anyagok segítségével visznek fel – a legtöbbször igen látványos eredményt produkálva.

A hidrografikának egyetlen hátránya van, mégpedig az, hogy nem elég pontos a felviteli eljárás, illetve a kész minta gyakran eltorzul a felületen. Vagyis ha 3D-ben kinyomtatott fejre akarunk a megfelelő helyre színeket vagy rajzokat felvinni, az nagy valószínűséggel nem fog sikerülni.

A tudósítások szerint erre találtak megoldást közös projektben az amerikai Columbia és a kínai Zhejiang Egyetem (Csecsiang Egyetem –浙江大学) kutatói. A fejlesztők kidolgoztak egy állványra, mozgató rendszerre és a Microsoft Kinect képességeire, valamint saját szoftvereikre támaszkodó módszert, ahol digitális modellezés és igen pontos mozgatás segítségével gyakorlatilag minden egyes festékpötty oda kerül a festeni kívánt objektumon, ahová azt szánták.

A bemutató videóból kiderül, hogy az eredmény lenyűgöző:

Azóta történt

Előzmények