Windows 8.1 teszt

A frissítés menete

Azt már hónapok óta tudni lehetett, hogy azokhoz az otthoni felhasználókhoz, akik nem rendelkeznek MSDN/TechNet előfizetéssel, és a Windows 8-at az interneten, közvetlenül a Microsofttól vásárolták meg (különös tekintettel az upgrade akcióra), az egyik beszerzési mód a Windows Áruház lesz. Az viszont csak a közelmúltban vált nyilvánvalóvá, hogy egyelőre ez lesz az egyetlen út. Természetesen, ha valaki új licencet vásárol a boltban, akkor hozzájuthat eredeti 8.1-es telepítőlemezhez és új kulcshoz, de nagyon fontos tudni, hogy a Windows 8-as kulccsal nem települ a 8.1-es rendszer, csupán aktiválódik. Ebből következik, hogy Windows (újra)telepítésnél elsőként a Windows 8-at kell telepíteni, majd ezt követően a Windows Áruházból újból letölteni a 8.1-es frissítést. Nem túl elegáns megoldás, ráadásul nincs lehetőség a 8.1-es frissítésből önálló és elmenthető telepítőt készíteni. Reméljük, hogy a Microsoft ezt rövidesen orvosolja valamilyen formában.

Öt az egyben kép: az áruházas telepítési folyamat fázisai
Öt az egyben kép: az áruházas telepítési folyamat fázisai

Még a frissítés letöltése előtt győződjünk meg, hogy a processzorunk támogatja-e az alábbi utasításkészleteket: PAE/NX/SSE2/ CMPXCHG16b/ PrefetchW (AMD esetében ezt a 3DNowPrefetch helyettesíti) és LAHF/SAHF.

Ha Windows 7-ről frissítünk, vagy teljesen új licencet vásárolunk, akkor mindegyiket ellenőrizzük, ha a Windows 8 már fut a gépen, akkor az első három már minden bizonnyal kipipálható. Az ellenőrzést a CPU modellszáma alapján az AMD és az Intel specifikációs oldalain is megtehetjük, vagy kiolvastathatjuk a kívánt információkat célszoftverekkel is, melyekből vannak fizetősek és ingyenesek egyaránt.

A telepítési folyamat végén, a rendszerpartíción megjelenik egy Windows.old mappa, pontosan ugyanúgy, mintha Windows 7-ről frissítettünk volna 8-ra. Ennek törlése javasolt, és erre a lemezkarbantartó egy új menüponttal lehetőséget is nyújt.

Frissítés utáni elsődleges teendők

Amennyiben van harmadik féltől származó biztonsági mentő / klónozó szoftverünk (én az Acronis True Image HD SSD meghajtómhoz adott programját használom), akkor érdemes csinálni egy mentést a frissítés előtt és közvetlenül utána is. Így ha valamilyen okból vissza szeretnénk állni a régi rendszerre, gyorsan megtehetjük, akkor is, ha töröltük a Windows.old mappát.

Tovább okosított lemezkarbantartó: A korábbi Windows telepítések törlésével értékes helyet szabadíthatunk fel
Tovább okosított lemezkarbantartó: A korábbi Windows telepítések törlésével értékes helyet szabadíthatunk fel

Azzal, hogy egyelőre nincs nulláról indítható, tiszta telepítésre lehetőség, nem járt mindenki rosszul, és egészen addig igaz is ez, ameddig nem indokolt teljesen újratelepíteni a rendszert. A Microsoft célja ezzel a terjesztési módszerrel kettős lehet: a Windows áruházat ugyanolyan magasságokba emelni, mint a Windows Update-et, továbbá véget vetni annak a még mindig népszerű szokásnak, hogy a felhasználók sokszor csak azért újratelepítik a rendszert, mert az már „régi”. A saját tapasztalatom az, hogy a majdnem egy esztendős telepítésem tökéletesen működött a frissítés előtt, és utána is, a Windows 8.0-s rendszeren lévő drivereim tökéletesen működnek 8.1-en is. Nem lett volna indokolt újratelepítenem, és csak rengeteg időt vesztettem volna vele. Jól jött tehát az a két hónap előny, amit a hardvergyártók kaptak a felkészülésre, hiszen az RTM már augusztusban elkészült, és azt az OEM partnerek kapták meg elsőként. A zökkenőmentes átálláshoz hozzájárult, hogy már szeptemberben megjelentek az új driverek, amit a felhasználók időközben szépen telepítettek is.

Telepítés előtt ennyi hely volt a 60 GB-os SSD-n
Telepítés előtt ennyi hely volt a 60 GB-os SSD-n

A fenti és a lenti képet megnézve nem csak a szabad helyet figyelhetjük meg, hanem a strukturális eltérést a Windows 8.0-s Windows fájlkezelő „számítógép” ablaka és a 8.1-es „ez a gép”-re átnevezett verzióé között is.

Frissítés és karbantartás után pedig szemmel láthatóan több a szabad hely
Frissítés és karbantartás után pedig szemmel láthatóan több a szabad hely

Egy kis időre lesz szükség a megszokáshoz, velem is előfordul, hogy a meghajtók pozíciójának megváltozása miatt egy partícióval arrébb kattintok.

Itt állíthatjuk be, hogy közvetlenül az asztallal induljon a Windows klasszikusan, a kezdőképernyőt megkerülve
Itt állíthatjuk be, hogy közvetlenül az asztallal induljon a Windows klasszikusan, a kezdőképernyőt megkerülve

Jobb klikk a tálcán, a megjelenő ablakban a navigáció fülön, a kezdőképernyő szegmensben, rögtön az első az áhított Windows asztal megjelenítése opció a kiterjesztett start menü helyett.

Sebesség terén  abszolút pozitívum az új rendszer. Sajnos az elődjénél előfordult – pont az online felhasználói fiók miatt -, hogy beírva a jelszót vagy a PIN kódot, 20-30 másodperces bejelentkezési képernyő bámulás előzte meg a kezdőképernyő megjelenését. Mióta fent van a 8.1, ilyennel nem találkoztam, pedig korábban rendszeres volt. Most, hogy teljessé vált a Skydrive és a Bing integráció, és ez a probléma is megoldódott, még inkább ajánlható az online fiók.

A Windows egyik legfontosabb rendszereszköze az SFC (System File Checker), 8.1-es rendszeren újból működik
A Windows egyik legfontosabb rendszereszköze az SFC (System File Checker), 8.1-es rendszeren újból működik

Hónapokkal ezelőtt, az egyik Windows Update-et követően, tömeges jelenséggé vált, hogy a Windows beépített rendszerfájl-ellenőrzője gyakorlatilag használhatatlan lett, bár szerencsére közvetlen kárt nem okozott. A probléma csak a 8.0-t érintette, a korábbi rendszereket nem. Ha azonban szükség lett volna rá, akkor képtelen lett volna a feladatát ellátni. Kicsit ironikus, de akik nem váltottak 8.1-re, azoknál a hiba továbbra is fennáll.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Rekord negyedévet zárt a Microsoft

    A cég által publikált eredmények messze felülmúlták a várakozásokat, a nyereség túlnyomó részét a nagyvállalati termékek és szolgáltatások adták.

  • Szűkül a Microsoft CEO-jelöltek köre

    A Reuters értesülései szerint már csak féltucat jelölt van versenyben a vezérigazgatói székért.

Előzmények

  • Megjelent a Windows 8.1

    A Windows 8 tulajdonosok mától tölthetik le a régóta várt és újításokban bővelkedő ingyenes frissítést. Visszatért a Start gomb, és már indításkor is kikerülhető a csempés kezdőképernyő. A dobozos és előtelepített változat október 18-tól lesz elérhető.

  • Ballmer: Egy Windows a cél

    A Gartner ITXpo rendezvényén felszólaló (még) Microsoft elnök-vezérigazgató szerint a jövő egyértelműen egy olyan Windowsé, ami minden platformot lefed.

  • Jelentős növekedésben bízik a Microsoft a magyar okostelefon- és tabletpiacon

    Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója szerint a vállalat a nehézségek ellenére a világpiacon is jó helyzetben van, itthon pedig – főleg a mobil eszközök piacán – nagy növekedésre számít a következő időszakban.

  • Steve Ballmer elbúcsúzott a Microsoft alkalmazottaktól

    Beszámolók szerint érzelmes és könnyes búcsút vett a várhatóan hónapokon belül távozó Ballmer a Microsoft éves munkavállalói gyűlésén.