Windows 8.1 teszt

Kezdőképernyő, csempék, Charm Bar

Vizuális szempontból a legnagyobb változások a kezdőképernyőt, a rajta elhelyezett csempéket, és a jobb oldali oldalsávot (Charm Bar) valamint a róluk elérhető alkalmazásokat érték. A kezdőképernyő testre szabhatóbb lett, a csempék két újabb mérettel gazdagodtak, a Charm Bar pedig dinamikus tulajdonsággal gazdagodott.

Kezdő és zárolási képernyő

A Windows 8.1 asztala a kezdőképernyőt kattintásra előhívó Start gombbal
A Windows 8.1 asztala a kezdőképernyőt kattintásra előhívó Start gombbal

Akik streamen keresztül, élőben nézték a Microsoft nyári fejlesztői konferenciáját, biztosan emlékeznek rá, mikor hangzott el a legnagyobb taps a méretes teremben. Igen, amikor bejelentették, hogy a Start gomb visszatér a megszokott helyére, a tálcára, így mostantól két helyen is megtalálható: az oldalsávon, és a lassan két évtizede megszokott helyén is.

A kezdőképernyő témaválasztása is kibővült. Újabb sablonokat kapott, de ez még nem minden…
A kezdőképernyő témaválasztása is kibővült. Újabb sablonokat kapott, de ez még nem minden…

Az új előre gyártott mintázatokkal még sokoldalúbbá válik a kezdő- és zárolási képernyő, továbbá most már használhatjuk ugyanazt a hátteret ezeken a felületeken, mint amit a Windows hagyományos asztalán állítunk be.

Így válik végtelenné a variációk száma
Így válik végtelenné a variációk száma

Csempék

Sok kritika érte a Microsoftot, amiért csempeméretből csak kettő volt, „kisebb” és „nagyobb”. Most ezt megtoldották újabb kettővel, és az eddig meglévőket is átnevezték, így lett belőlük: kicsi, közepes, széles és nagy.

Négyféle csempeméret közül választhatunk
Négyféle csempeméret közül választhatunk

A kicsi méret lényegében ikon szintre zsugorítja az alkalmazás csempéjét, míg a nagyot általában a beépített időjárás applikációval szokták demonstrálni. A fenti képen megfigyelhető az is, hogy a csoportosítás mikéntje is változáson ment keresztül.

Na mik az újdonságok?
Na mik az újdonságok?

A csoportok nevének helyét adó mező átlátszósága megszűnik szerkesztési művelet alatt. További újdonság még, hogy az áruházból telepített alkalmazás csempéje nem jelenik meg automatikusan a kezdőképernyőn, hanem vagy az integrált Bing keresővel, vagy pedig a kezdőképernyő bal alsó sarkában helyet kapó lefele nyílra kattintva elénk táruló alkalmazások lapról kikeresve és kijelölve, kérhetjük a kihelyezését az elsődleges felületre. Itt egyébként a „friss alkalmazások” mellett ott szerepel az „új” szó is egy ideig, külön felhívva rá a figyelmet. Érdekesség még, hogy a Microsoft által készített új alkalmazások, melyek a 8.1-gyel együtt érkeztek (könyvjelző, egészség és fitnessz, riasztások, szkennelés, modern felületű számológép, súgó+tippek, gépház) szintén ilyen címkét kaptak.

Charm Bar

Mint azt korábban említettem, az oldalsó sávon megjelenő ikonok eddigi rögzített helye mostantól dinamikusan változtatható. A cél az, hogy akár egérrel dolgozunk, akár érintőképernyős bevitelt részesítünk előnyben, az ikonok minél közelebb jelenjenek meg a beviteli forráshoz, hogy kevesebbet kelljen „utaznunk” a célig.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Rekord negyedévet zárt a Microsoft

    A cég által publikált eredmények messze felülmúlták a várakozásokat, a nyereség túlnyomó részét a nagyvállalati termékek és szolgáltatások adták.

  • Szűkül a Microsoft CEO-jelöltek köre

    A Reuters értesülései szerint már csak féltucat jelölt van versenyben a vezérigazgatói székért.

Előzmények

  • Megjelent a Windows 8.1

    A Windows 8 tulajdonosok mától tölthetik le a régóta várt és újításokban bővelkedő ingyenes frissítést. Visszatért a Start gomb, és már indításkor is kikerülhető a csempés kezdőképernyő. A dobozos és előtelepített változat október 18-tól lesz elérhető.

  • Ballmer: Egy Windows a cél

    A Gartner ITXpo rendezvényén felszólaló (még) Microsoft elnök-vezérigazgató szerint a jövő egyértelműen egy olyan Windowsé, ami minden platformot lefed.

  • Jelentős növekedésben bízik a Microsoft a magyar okostelefon- és tabletpiacon

    Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója szerint a vállalat a nehézségek ellenére a világpiacon is jó helyzetben van, itthon pedig – főleg a mobil eszközök piacán – nagy növekedésre számít a következő időszakban.

  • Steve Ballmer elbúcsúzott a Microsoft alkalmazottaktól

    Beszámolók szerint érzelmes és könnyes búcsút vett a várhatóan hónapokon belül távozó Ballmer a Microsoft éves munkavállalói gyűlésén.