Megjelent a Windows 8.1

Vége a várakozásnak, ma megjelent és letölthető a Windows 8 régóta várt frissítése, a Windows 8.1, ami számos ponton próbál javítani a tavaly szinte napra pontosan ilyenkor megjelenő operációs rendszeren. A Microsoft új operációs rendszerét az indulás után sok kritika érte, eleinte főleg a felhasználóktól, akik nehezen szokták meg a merőben új és a Windows Phone-ról ismert csempés Modern kezelőfelületet, valamint a Windows egyik legmeghatározóbb elemeként ismert Start gomb és Start menü hiányát. A Modern kezdőképernyő és a hagyományos Windows asztal közötti átjárás sem volt teljesen magától értetődő, a Modern felületre készült Microsoft alkalmazások is eléggé fapadosak voltak, és a Windows Áruházra is ráfért volna még egy kis csiszolás.

A Microsoft és OEM partnerei szemszögéből a legnagyobb probléma azonban az volt, hogy a Windows 8 alapvetően érintőképernyős használatra készült, az ilyen kijelzővel szerelt notebookok és asztali egybegépek pedig nagyon drágák voltak – ahhoz legalábbis túl sokba kerültek, hogy a Windows 8 lendületet adjon az akkor már jó ideje csökkenőben levő PC-piacnak. Több gyártó ezért nyilvánosan is kritizálta a Microsoftot, sőt, néhányan még a PC-piac esését is próbálták a redmondiak nyakába varrni.

A Microsoftnak elég rosszkor jött a Windows 8 körüli hercehurca, mert a vállalat éppen próbálta önmagát újradefiniálni a néhány év alatt radikálisan megváltozott piacon. A negatív visszajelzések hatására először csak néhány tervezett módosítást jelentettek be, majd kiderült, hogy az új Windows egy hatalmas frissítést fog kapni 2013 második felében, amiben visszajön a Start gomb (de a hozzá kapcsolódó menü nem), lehet egyből a hagyományos asztalra bootolni, lesz teljes SkyDrive integráció, új vagy fejlesztett Modern alkalmazások, új kereső, megújult Áruház, és számos egyéb újítás.

Az akkor még Blue kódnéven ismert frissítés kiadását sokan meghátrálásként értelmezték, de visszatekintve az egy évvel ezelőtti piacra, könnyen lehet, hogy a Microsoft egyszerűen rosszul mérte fel a piac érettségét, vagy gyorsabb árcsökkenésre számított az érintőképernyős számítógépek körében, esetleg azt gondolta, hogy az érintőképernyő miatt újszerű felhasználói élményt kínáló tabletek és okostelefonok hatása jobban átragad majd a PC-s piacra. Az indulást az igen népszerű Windows 7 sem könnyítette meg, sokan nem értették, hogy érintőképernyő nélküli számítógépükön miért kéne lecserélni egy jól működő és gyors operációs rendszert egy egérrel és billentyűzettel kevésbé kezelhetőre.

Mindenesetre a vállalat méretéhez és az akkori szervezetéhez képest viszonylag gyorsan reagált, és nyáron már elérhetővé tette a 8.1-es frissítés előzetes verzióját (részletes tesztünk itt olvasható), amiről általánosságban elégedetten nyilatkoztak az addig morgó felhasználók is, az azóta eltelt hónapok alatt pedig tovább dolgoztak az operációs rendszeren, így nagy valószínűséggel a legtöbb kifogásolt dolgot sikerült kijavítani, az újdonságok pedig további felhasználókat vonzhatnak a Windows 8.1 táborába. A Windows 8.1-gyel együtt rengeteg új hardver is érkezik a Microsoft OEM partnereitől az év végén, a vállalat nem titkoltan nagy reményeket fűz ahhoz, hogy a frissítéssel új erőre kap az operációs rendszer terjedése, valamint talán a hardvereladásokra is jótékony hatással lesz a Windows 8.1.

A magyar nyelvű dobozos változatok árazása megegyezik majd a Windows 8 áraival, így az alapkiadás várhatóan 30 ezer forint körül, míg a Pro 43-45 ezer forint környékén lesz kapható.

Az IT café tesztje várhatóan hétfőn jelenik meg a végleges Windows 8.1-ről.

Azóta történt

  • Áprilisban mutatkozik be a Windows 9

    A fejlesztés még korai fázisban van, a tervek szerint jövő tavasszal kerülhet a boltokba a következő operációs rendszer.

Előzmények

  • Ballmer: Egy Windows a cél

    A Gartner ITXpo rendezvényén felszólaló (még) Microsoft elnök-vezérigazgató szerint a jövő egyértelműen egy olyan Windowsé, ami minden platformot lefed.

  • Jelentős növekedésben bízik a Microsoft a magyar okostelefon- és tabletpiacon

    Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója szerint a vállalat a nehézségek ellenére a világpiacon is jó helyzetben van, itthon pedig – főleg a mobil eszközök piacán – nagy növekedésre számít a következő időszakban.