A Windows 8.x hetesítése

Bevezető

A Windows 8.1-gyel rengeteg plusz szolgáltatás érkezett, melyeknek köszönhetően nagyban közeledtek egymáshoz a rendszerrel kapcsolatos felhasználói elvárások és a Microsoft által jelenleg képviselt irányvonal.  Ugyanakkor, bár a „fél rendszert” lecserélő frissítés nagy előrelépés, mégsem képes minden igényt kielégíteni.  A 8.1 sem hozta vissza a klasszikus Start menüt, vagy az Aero Glasst, és a hagyományos asztali minialkalmazásokat sem építették vissza. Eme jól megszokott hármas hiányát a konzervatívabb felhasználók egy része nagyon hiányolja, és ezen igényének ahol lehet, hangot is ad.

Általánosan elterjedt tévhit, hogy a Windows 8.0-tól kezdve kivették az Aerot az operációs rendszerből. Ezzel szemben a valóság az, hogy az Aero továbbra is része a Windowsnak, ami kikerült, az az üveghatást keltő Aero Glass. Akik pedig ezzel tisztában vannak, még inkább bírálják a vállalatot, hogy legalább opcionálisan miért nem teszi elérhetővé, hogy a felhasználó szabadon eldönthesse, szeretné-e használni vagy sem. Arról azért ne feledkezzünk el, hogy egyrészt az Aero Glass már hétéves múlt, másrészt akkoriban sokan pont azért háborodtak fel, mert felesleges csicsának tartották, ami szerintük annak ellenére volt erőforrás-zabáló, hogy játék közben a rendszer automatikusan kikapcsolta. Egy idő után muszáj váltani, mert unalmassá válna, ha nem így lenne, az XP-ből megismert Luna vizuális stílust is benne lehetett volna hagyni, XP rajongóknak kedveskedve (amúgy a Windows 8.0 alapértelmezett színvilága hasonlít az XP-ben látottra, csak picivel világosabb kék).

Amikor ekkora felhasználói bázisnak kell megfelelni, bizony nem egyszerű a Microsoft programozóinak és UI designereinek az élete. A felhasználók azt is kifogásolják, hogy amennyiben szeretnék a Windows korábbi verzióit idéző külcsínt kölcsönözni a rendszerüknek, akkor harmadik féltől származó programot vagy programokat kell telepíteniük, amikért valószínűleg fizetniük is kell. Nos, fizetni nem feltétlen szükséges, szerencsére vannak ingyenes megoldások, ismerkedjünk meg tehát velük.

Sokan a Windows 7-re hasonlító 8-ra vágynak
Sokan a Windows 7-re hasonlító 8-ra vágynak

A Windows Vistában jelent meg a minialkalmazások támogatása és az Aero Glass is, de teljessé csak a Windows 7-ben vált ez az élmény, ugyanis a SuperBar és a továbbfejlesztett Aero betekintési szolgáltatás, a tálca miniatűr nézet (már nem csak egy kép jelent meg, hanem az adott alkalmazáshoz tartozó többi is) csak az újabb rendszerben debütáltak.

Azt csak kevesen kétlik, hogy technológiailag a Windows 8.x jelentős előrelépés elődjéhez képest. A rendszer a kezdetektől stabil, lényegesen gyorsabban bootol, és számos továbbfejlesztett, korszerűbb szolgáltatást nyújt, mint a több mint négy éves Windows 7.

Vannak azonban olyanok, akik akár az új számítógépükhöz kapott Windows 8-at lecserélnék Windows 7-re, mivel zavarja őket a kezdőképernyő és hiányolják a korábbi rendszer sajátosságait. Nekik is megpróbálunk alternatívákat mutatni, hogy ne kelljen ilyen drasztikus lépésre szánniuk magukat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • A Start gomb után a Start menü is visszakerülhet a Windows 8-ba

    Belsős információk szerint az operációs rendszer következő nagy frissítése számos változást hoz majd, az átláthatóbb termékstruktúra mellett funkcionális módosítások is lesznek.

  • Áprilisban mutatkozik be a Windows 9

    A fejlesztés még korai fázisban van, a tervek szerint jövő tavasszal kerülhet a boltokba a következő operációs rendszer.

  • Chrome OS Lightot varázsol a Windows 8-ból a Chrome

    A böngésző nemrég kiadott frissítése érdekes újítást hozott, a Modern verziót indítva ugyanis a Chrome OS-hez nagyon hasonló, teljes képernyős felületre vált.

Előzmények

  • 110 000 dollár "vérdíjat" kapott a Microsofttól egy biztonsági szakértő

    A júniusban elindított ösztönző program első, százezer dolláros díjazottja egy új támadási felületet és kapcsolódó támadási technikákat tárt fel a Microsoftnak.

  • Ballmer: Egy Windows a cél

    A Gartner ITXpo rendezvényén felszólaló (még) Microsoft elnök-vezérigazgató szerint a jövő egyértelműen egy olyan Windowsé, ami minden platformot lefed.