- OpenMediaVault
- Windows 10
- DIGI műholdas TV
- Videó stream letöltése
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Nem tetszik az USA-nak az olasz webadó
- Amazon: nem a kötelező az irodai munkával akarják kirúgni az embereket
- Hálózati / IP kamera
Új hozzászólás Aktív témák
-
proximus
senior tag
Na ezek után már nem tudom megállni hogy ne kérdezzek
Mennyiben igaz az hogy ''mindenféle hibák vannak mindenfelé, ez sem megy az sem megy, ha ez megy akkor az nem és fordítva, elkapkodták(1.0) a régebbiekhez képest, illetve hogy lassú mint a t...'' ?
Csak mert hamarosan szeretnék fejleszteni Mand. 9.0 -ról 9.1 -re és (vagy) UHU -ra, de most így elbizonytalanodtam. Ha a lassúság a ''sok föltett'' csomagra, esetleg a ''gyári'' kernelre vonatkozik, akkor az még megoldható (kernel fordítás rulez ). Ha viszont alapból ''így sikerült'', (a Mand. -hoz képest), akkor lehet hogy mandrake lesz.
UHU -fanok ide gyorsan (indulhat a győzködés ) -
proximus
senior tag
Na senki?
-
Sipi
addikt
válasz proximus #501 üzenetére
A lassúság több ok miatt lehet (mint írták egy részét):
- Alapból nincs mindig bekapcsolva, hogy a vinyódsat maximumon hajtsa (nehogy bootnál lefagyjon). man hdparm, ezzel iszonyúan meg lehet gyorsítani a lemezműveleteket
- Alapból a kernel is lassú lehet. Érdemes MINDEN disztribúciónál telepítés után újat fordítani - a régi beállításait figyelembe véve. Nem kell lefordítani azt, ami nincs a gépben, ráadásul be lehet állítani, hogy milyen procira akarod optimalizálni.
- XFree konfigurálás. Ez erősen videokártya-függő. Érdemes a kártyád gyártójának honlapján szétnézni - az nVidia-t sokan szidják, de nekem egy jól beállított GeForce2 GTS-em van, gond egy szál sem, atomgyors, pedig KDE alatt minden csicsát bekapcsoltam, és csak egy Athlon 800-asom van.
- Ablakkezelő. KDE, Gnome sokat zabál memóriában, sok csicsát ismer, amelyek lassabb grafkártya esetén megfogják a procit. Egy modernebb kártya szinte minden fontosabb (és lassú) XFRee-s függvényt gyorsít, érdemes ilyet tenni bele.
- Két vinyó esetén célszerű a swap partíciót külön vinyóra tenni. Szintúgy a tmp-t. De tényleg igaz: a Linux keveset swappal, és ha igen, ott már baj van...
- Az UHU-ban OK, hogy vannak hibák, de elég sűrűn javítják is őket.
- A föltett csomagoktól nem lassul a rendszer. Csak több helyet foglal. Itt nincs registry....)
- Még egy dolog sokat dob a gyorsaságon: milyen procira optimalizálták a csomagokat. Sajnos, UHU esetén nem tudom, de ha van lehetőség forrásból újrafordítani (mint RedHat, Mandrake esetén az rpm formátum tud ilyet), az szuper! Én Gentoo-t használok, amióta az alap könyvtárakat (is) optimalizáltam a procimra, megdöbbentően begyorsult minden.
Kérdések?
SipiMont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
up
senior tag
Azon gondolkodom, vajon nehéz lenne a kiválasztott modulok forgatását (esetleg opcionálisan) beletenni az installba? Sokat dobna a linux renoméján, ha alapból gyorsabb lenne, szerintem senki se sajnálná azt a kis plussz időt.
Mert mindenki mondja hogy optimalizálni kell procira, videokártyára, ez szép és jó, de megint az van, hogy ha az ember épp áttérőben van, akkor csak azt látja, hogy lassú... nem oldható ez meg installból? Meglepne! -
Sipi
addikt
Alapból úgy szokták, hogy a beépített kernelben ami csak lehet, modulként van meg. De így is akad olyan, amit csak beépíteni tudsz. Ráadásul a proci-optimalizálás dobja a legtöbbet a sebességen.
Alapból azt látja, hogy lassú... Miért, Win alatt az Ati/nVidia/Matrox kártyád maximumon megy? Előtte fel kell tenned a gyári meghajtót. És a legtöbb mai GNU/Linux már képes a gyárival települni. Sőt, Win alatt a vinyódat/soros portodat/hangkártyádat nem is tudod igazán gyorsra hajtani/kihasználni...
Procira optimalizálás. Ha jól tudom, a Mandrake 686-ra (Pentium) van optimalizálva. (Nem tudom, hanyasra.) És érezhetően gyorsabb is, mint egy 386-oson is működő rendszer. Előre mindent maxra optimalizálni viszont azért sem mindig lehet, mert van, hogy túloptimalizálva nem fordul le...
-
up
senior tag
Üdv
- nos, mondjuk a winxp felülete igenis piszokgyors a gyári vga driverrel is. 256 színű, de gyors... Persze itt még nem beszélek játékokról meg ilyesmiről...
- miből áll win alatt feltolni egy nvidia drivert? kb. exe indít, next, next, reboot. linux alatt mintha ez csöppet bonyolultabb lenne
- nem azt mondtam, hogy előre optimalizálják bármire, hanem hogy detektálja az install, vagy legyen választható, és ott helyben forgassa le az adott gépre, szerintem ezt nem lehet olyan túl bonyolult megoldani... ráadásul mint mondtam, ez lehet opcionális is, nem kell mindenkinek keresztülverekednie magát rajta
a ''nagy'' rendszerek hogy mennek ilyen szempontból? Ott is mindent újra kell forgatni ha azt akarod, hogy gyorsabb legyen? -
proximus
senior tag
Vagyis szerinted akkor a Mandrake -vel jobban járok?
(Persze azt én is tudom hogy nincs registry(még szerencse ), de én arra gondoltam hogy több csomi= nagyobb lefoglalt terület a vinyón= lassabb hozzáférés(pláne egy lassú vinyónál), bár ezért nem tenném tűzbe a kezem )
Ja és akkor hogy is van ez az újrafordítás az alaprendszernél? Csak mert fordítottam én már srpm -ből(pl. Nvidia driver), de az nem szükséges az alapvető működéshez. Ki lehet cserélni gond nélkül az újonnan fordított ''alaprendszer'' komponenseket a ''rendszer alatt''? -
Sipi
addikt
WinXP alap driverrel - vedd föl az összes csicsát...
Linux alatt is, ''gyári'' driverrel az alapdolgok (jó kártya esetén) gyorsak.
Linux alatt nVidia driver, Gentoo alatt, CLI-ben: ''emerge nvidia-kernel''. A többinél is hasonló. Csak arra érdemes ügyelni, hogy a forrásból tegye fel, ne előre, a gyárban lefordítottat, azzal sok gond tud lenni.
Itt az xconfig beállítása lehet gond. Ezt kell megnézni a gyártó oldalán, milyen opciók vannak. De ha valaki képes egy Notepad-et elindítani, megoldja ezt is. Több magyarázószöveg van egy xconfigban, mint beállítás...
Detektálás. Na, értem, mire gondolsz. Eddig két irányzat terjedt el. Az egyik az abszolúte Windows-os felhasználót célozza meg, úgyhogy nem mernek ilyet beletenni. A másik pedig MINDENT forrásból telepít, a te beállításaidnak megfelelően optimalizálja. Ez ugyan lassú telepítést, de k.. gyors rendszert eredményez.
A ''nagy'' rendszereket általában szerverre tervezik. Ott a stabilitás a legfontosabb. A ''gyárban'' úgy fordítják le a csomagokat, hogy azok az elérhető legstabilabb eredményű optimalizálást tartalmazzák.
Én Gentoo-t használok. Kissé sokáig tartott feltenni (2-3 nap), de teljesen te szabod meg, mit akarsz, mit nem. És gyors. Pl. már jobban szeretek Windows-os hálózati megosztásokra másolni vele/róla, mert gyorsabb, mintha két Windows-os gép között menne...
-
Sipi
addikt
Azt, hogy - főleg a Creative-nál - rengeteg rossz tapasztalatra tettem szert. Egyrészt, elég lomhának tűnt az SBLive!-em. Nagy latency. Másrészt, és ez rosszabb, teljesen elrejtették előlem a kártyát, csak egy hülyegyerek-mixert kaptam. Ez addig jó, míg CD-t kell hallgatnom, de pl. hogy a külső tunerem line-injét használja rendesen, át kellene route-olnom pár dolgot a kártyában. És a Live kb annyit tud, mint egy kisebb számítógép! Linux alatt a driverek megmutatták, valójában mi is van a kártyában... És kisebb a latency is.
-
Sipi
addikt
válasz proximus #510 üzenetére
Szerintem a Mandrake jobb valamivel, mint a RedHat. Speciel én egyiket sem szeretem...
A csomagok attól, hogy a vinyón vannak, szerencsére nem lassítanak semmit. A Linux a szükséges megnyitandó dinamikus könyvtárakat cache-eli, mind magát a könyvtárat, mind azt, hogy hol vannak, honnan kell megnyitni. És egy program futásának legtöbb része pont a dinamikus könyvtárak használata.
A Linuxos file-rendszerek iszonyúan fejlettek. A maiaknál nem gond, ha több tízezer file van egy könyvtárban, nem lassítja számottevően.
Igen, srpm-ből a legtöbb részt újra lehet fordítani. Sajnos, rpm alapú rendszernél nem tudom, hol lehet beállítani, milyen procira, milyen egyéb opciókkal fordítson...
Végül is két fontos dolgot jó újrafordítani: a gcc-t, hogy goyrsabban fordíthasd a golgokat, és a glibc-t, mert ez tartalmazza az összes olyan könyvtárat, amit MINDEN Linuxos program használ. Sajnos, ezt újratenni nem mindig egyszerű, Gentoo alatt semmiség, de lehet, hogy más rendszer összeomlik tőle. (22-es csapdája lesz: az újrainstall során elérkezhetsz egy olyan ponthoz, hogy már az új glibc van meg, de még nem frissítetted fel, hogy az újat használja. Emiatt a régit keresné, de az nincs, emiatt nem lehet frissíteni. És reboot után már semmi sem indul el. Én jártam már így, igaz, floppy-ról bootolva, visszamásoltam a régit, és simán működött. Itt kb. ez felelhet meg a registry megsérülésének... )
-
proximus
senior tag
Na ilyesmi gubancokra gondoltam én is
Hát ezzel a Gentoo -s megoldással nálam az lehetne a gond, hogy ha újra kellene ''húzni'' a rendszert, akkor lehet hogy megőszülnék
(Jó ok esetleg ki lehetne ''tükrözni'' a rendszert egy CD -re, de nincs CD íróm , se másik winyóm.)
Egyébként a Gentoo .tar.gz -k -ből települ jól tévedek? -
Sipi
addikt
válasz proximus #515 üzenetére
Gentoo-nál szerencsére nincs ilyen gubanc. Amióta asználom (két gépen is), csak egyszer volt apró probléma (eltűnt a gcc), de könnyen javítható volt.
Nem kell nulláról újrahúzni. Beállíthatod, hogy kész csomagot is készítsen a lefordított programból (bináris), és azt is telepítheted. A kész binéris csomagok elég kis helyet fognak.
Itt az egyedüli gondot a rengeteg forráskód jelenti, sok helyet fog (2-3 giga). Persze letörölhető, de akkor minden fordításnál újra le kell tölteni.
Igen, a program írójának eredeti tar.gz-jéből.
-
proximus
senior tag
Lehet hogy nekem is be kellene szerezni egy Gentoo -t?
Már úgy is nyakig benne vagyok a Linux-ban , na a végén még én is megfertőződöm Gentoo -val. Na, megint kérdezhetnékem támadt
Megvan ebben a Gentoo -ban minden ami mondjuk úgy ''jó ha a része egy Linuxnak''(Gnome, Kde, ófisz cuccok, multimédia holmik, stb)?
Még el nem felejtem: hány CD -s?
Amúgy köszi az eddigi észosztást -
Sipi
addikt
válasz proximus #517 üzenetére
Egy CD-s sem... Ha akarod, letölthetsz egy ISO-t, hogy telepítsd. De mivel forrásból telepít, mindent a netről tölt le. Ha van csak modemed van, egy másik géppel érdemes letölteni a sokszor igen nagy file-okat, és bemásolni a Gentoo megfelelő könyvtárába.
A Gentoo-ban (is) több ezer alkalmazás van. Sőt, többnyire több, mint másban. Ugyanis a még nem tesztelt verziók is benne vannak, csak persze alapból nem települnek (ahhoz Neked kell szólnod, hogy Gentoo, légy szíves, nem stabil cuccot akarok feltenni).
KDE3.1.1a, OpenOffice1.ö.3 vagy akár 1.1beta, Koffice 1.2.1, stb.
A doksijai kiválóak, én mindennemű segítség nélkül, csak azok alapján tettem össze a rendszert.
Ha érdekel, olvasd el, esetleg tarthatok egy rövid összefoglalót. De azt már másik topicban, ha lehet...
-
proximus
senior tag
Lehet hogy tényleg kellene egy új topicot nyitni?
Mondjuk ''Én és a Gentoo'' -néven? -
Sipi
addikt
válasz proximus #519 üzenetére
De.
Na jó, ennyire nem vészes. Kiválaszthatod, hogy milyen procid van, és az annak megfelelő ISO-n előfordított bináris csomagok vannak. Általában az alapvető könyvtárak, X, KDE, Gnome, OpenOffice szokott a CD-ken lenni.
De ha van egy hely, ahonnan tudsz töltögetni, szerintem megéri kipróbálni.
-
Sipi
addikt
OK, megnyitottam a Gentoo Linux témát. A többit inkább abban intézzük - ezt hagyjuk meg az UHU-nak (ahhoz elég sötét vagyok, lévén egyszer láttam, valamikor gyermekkorában).
-
SYZYGY
tag
Hali! Nem akarok új topicot nyitni és itt elég sok pingvines ember van Szal a kérdés: milyen linuxot ajánlotok egy kezdő júzernek (nekem) ? UHUt vagy mandrake t? Vagy valami egyebet.
''A hullák olyanok, mint Te vagy én, csak halottak.''
-
JulWCZar
senior tag
Én mint kezdő lúzer az UHUt ajánlom. Bár nem mountol mindent automatikusan (vagy csak én nem tudok róla), de onnantól kezdve hogy behozod az mp3aidat + filmeidet egészen jó kiegészítő rendszernek.
Használnám jobban is, de az USBs modememet nem akarja megemészteni (elvileg fel lehet tenni linux alá, de 20 oldalnyi forráskódot közöl le kommentekkel és hadnemondjam mivel). Kár volt a lanost lecserélnem -
SYZYGY
tag
válasz JulWCZar #525 üzenetére
Akkor nem vagy csontnélkül megelégedve az uhu-val!? Nekem fent volt , de az easyconnekt-et nem birtam rá felrakni ,pedig voltam az uhu honlapján, letöltöttem amit kellett stb. Most a mandraket telepitettem , holnap próba De nyitott vagyok minden ötletre!
''A hullák olyanok, mint Te vagy én, csak halottak.''
-
Cathfaern
nagyúr
1. Én nem ilyen paranccsal néztem, hanem a Gnome monitorozó eszközével. Ott pedig az volt, hogy foglalt memória 45x MB
2. Ugyebár az UHU-t úgy ''hirdetik'', hogy ezt állítgatás nélkül is lehet gond nélkül használni=>az ''egyszerű'' userek is menni fog...Btw Mandrake 9.1 alatt KDE-vel, minden csicsa bekapcsolva, és jóval gyorsabb, mint a default UHU...(ugyanazon a gépen) -
Panther
HÁZIGAZDA
Köszi a segítséget.
1. Linux alaprendszeren azt értem ami nem jó semmire, csak tudok menni a könyvtárak között, meg tudok új csomagokat telepíteni. Mert kicsi vinyóm van, és nem akarom olyan cuccokkal tömni, ami nem is kell nekem.
2. MC: Midnight Commander? Ha jól emlékszem valami ilyenről hallotam egyszer. De hogyan kellene telepíteni utólag?
3. A ''man mount''-ot már én is megtaláltam valahogy, csak aztán nem volt türelmem elolvasni, emlékeim szerint valami 900 sor volt vagy mennyi... Nem tudná valaki röviden leírni a paraméterek lehetséges értékeit, és jelentőségüket/jelentésüket? Köszi
4. A kérdés akkor továbbra is áll: hogyan kell utólag csomagokat telepíteni UHU-ban?
Thanx mindenkinek aki majdan válaszol[ RIOS Release 5 – multiportal engine by Panther ]
-
biker
nagyúr
1. lehet ennyire alapot is de értelmetlen. alap nálam kb 5-700 mega, ergo nem az az alap, mint w98 sterilen, hogy semmi...
2: mc, vagy pcmm. símán kicsomagolod tar-ból, és asszem alap fut is. nem kell konfigolni
3: mount /drive/elérése /cél/könyvtár ezután a /cél/könyvtárban meglalad a meghajtót!
aztán ha nem kell umount /drive/elérés
4: uhuban: a: packager (synaptic, kpackager), vagy dpkg -i csomagneve.uhu
vagy apt-get install csomagneve (ehhez nem árt net...)Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
na ne'
GPRS Easy Connect frissítve a Voda egyoldalú limitálásaihoz!
Pepó Szerző: '' Mint tudjátok, a Vodavone nemzeti ünnepünk alalmával bevezette a havi 1 GB-os és a 7 napos 400 MB-os limitet.
A GPRS Easy Connect kapcsolatfelépítő program igazodva ezen limitekhez az új verziójában már támogatja a limitfigyeléseket és a kihasználtságuk közeledtére időben figyelmeztet. Tegnaptól ezen verzió letölthető a http://www.easyconnect.linuxuser.hu oldalról.
Ja, ez jól jöhet a Pannonos GPRS felhasználóknak is!
Pepó
''
Ideje: Március 25, kedd, 08:54:11 Beküldte: csaba
from linuxforum.huElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Panther
HÁZIGAZDA
2. ''símán kicsomagolod tar-ból, és asszem alap fut is'' - OK, de hogy csomagolom ki, hol találom meg, és hova teszi fel? (Mondom, teljesen nulla vagyok még linuxból Na jó, talán már 0.1 )
4. ''apt-get: ehhez nem árt a net'' - akkor azzal asszem nem sokat érek
Szóval beírom a prompthoz hogy ''dpkg -i csomagneve.uhu'' és akkor feltelepíti a cuccot, ugye? Nem kell semmi más csinálni csak ezt beírni például amikor épp bejentkeztem root-ként. Honnan tudom hogy hova tette?[ RIOS Release 5 – multiportal engine by Panther ]
-
biker
nagyúr
2: tar -zxvf fileneve.tar.... ezt oda csomagolja, ahol épp van. ezután ha kell, akkor jöhet a ./configure, make, make install
de kicsomagolhatod a pcmm-el is, ha van kéznél (wincommander klón)
3: a dpkg-nél már nem kell törődj vele, hova rakta, és mit, mert: kicsomagol, installál, elkészít.
esetleg egy updatedb kell, ha nem lelei meg elsőre a friss file-t(okat), és utána terminál, vagy alt+f2: program neve. és futElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
doc
nagyúr
Hali!
Egy-két kérdésem lenne.
1. hogyan tudok UHU-ban framebufferes konzolt használni? vesafb, fbset nincs, csak fbgetty, az meg nagyon nem akarja... odáig eljutottam, hogy csináltam egy /dev/fb0-t, de mikor használni akarom fbgetty-vel, azt mondja, hogy nem tud 29-es majorhoz modult betölteni. megoldható ez kernel fordítás nélkül?
2. ha már kernel fordítás. valaki írta, hogy nem a kernel.org-ról valót fordítsuk, mert az nincs még belőve az UHU-hoz. ez mit jelent? nekem egyelőre csak az van meg, mit kell ebben változtatni, ha UHU-hoz akarom fordítani?
3. rc3-t használok, és igazából semmi kölönösebb gondom nincs vele. az 1.0 tényleg olyan gáz? ki akartam próbálni, de ha ennyire lassú/instabil, akkor inkább kösz de nem...
4. feltettem az nVidia drivert, a GLSnake screensaver kb. 2,5x több fps-t tud viszont a gnome-terminalban az mc nagyon lassan reagál, a csík baromi lassan közlekedik, olyan, mintha közben gigákat másolnék a vinyób. eddig ilyen nem volt. mitől csinál ilyet?
van egy-két válaszom is .
1. kis gépre: próbáljátok ki az XFCE ablakkezelőt! nekem nagyon bejön, gyors, nagyon elüt a windowstól (nekem fontos szempont ), a gkrellm szerint futó zappinggal/gnome-terminallal kb. 20-30 MB-t eszik a memből, a swap terület meg a vinyóm legnyugodtabb része... ja, amúgy 384 MB a full mem.
na még mit akartam... fene... tompika elfelejtette... -
nap
addikt
Azt honnan tudhatom, meg, hogy az uhu milyen hardvert tamogat? Konkretan halokartyat akarok venni, es szeretnem elore tudni, hogy menni fog-e linux alatt?
browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent;false | wing32.dll -> Windows\SysWOW64 | január, február, itt a nyár...
-
biker
nagyúr
tessék:
http://www.externet.hu/gerisoft/modules.txt
a lib/modules/kernel........./net/ tartalmaElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
gondolom a nevekből ki tudod szűrni, mi mihez van..
sztem egy hétig vehetsz lan kártyákat mindenfelé, mire találész MA egy nem linux komp. kártyátElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
nap
addikt
Koszi a listat! A suse oldalat nezegettem multkor, ott egy csomo halokartya problemas, vagy nem tamogatja, pl 3c905, smc1255tx. Ezert kerestem volna, az uhu oldalan a tamogatott hardvereket, de ott nem talaltam semmi erre utalo infot.
browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent;false | wing32.dll -> Windows\SysWOW64 | január, február, itt a nyár...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest