Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Gyurka6 #37131 üzenetére

    A cp-t nem érintik a szektorhibák, amennyiben a fájlrendszer tud róluk, és nem szaporodnak tovább. Csak emiatt a lemezeken a partíciókat előbb külön kell teljes felületteszttel formázni, és utána rámásolni fájlokat. Nagyon szopó, a hozzászólásaidból ítélve nem lesz a te linuxos tudásszinted.

    Így azt javaslom, hogy hibás szektoros HDD-kel ne akarjál semmit első körben, dobjátok ki XP-stől a kukába. Szerezz be olyan lemezeket, amik jók. Ha ezzel megvagy, akkor meg CloneZilla segítségével egy már telepített Linux rendszert kompletten átklónozol rájuk.

    (#37136) ubyegon2: a HD Sentinel nem zár ki semmilyen szektort. Csak megnézi melyik hibás. De ehhez nem kell egy Windows only programot használni, lehet Linuxon terminálból vagy konzolból a sudo badblocks parancsot futtatni, ami végigteszteli a kívánt partíciót vagy lemezt, és listába gyűjti a rossz szektorokat, amit a végén ki lehet írni fájlba, majd ezt a listafájlt oda lehet adni az fsck-nak -l kapcsoló után, így az fsck a fájlrendszer kialakításánál kizárja ezeket a szektorokat. A badblocks is tud -w kapcsolóval desktruktív írástesztet, de tapasztalatom szerint ez nem szükséges, sima olvasásteszttel is megtalálja a rossz szektorok 99,999 azaz gyakorlatilag 100%-át.

    Persze lehet csinálni HD Sentinellel is, csak fel kell írni, hogy pontosan melyik szektorok voltak hibásak, és kézzel megcsinálni a listafájlt, amit be lehet adagolni az fsck-nak. Szuboptimális megoldás, a kérdezőnek nem ajánlom. Eleve az egész Sentinelezést és badblockozást.

Új hozzászólás Aktív témák