Új hozzászólás Aktív témák

  • stopperos

    senior tag

    válasz gyulank #32325 üzenetére

    Ez egy copy-on-write fájlrendszer, vagyis ha van egy fájl, és abban módosul valami, akkor nem az adott blokkot írja felül, hanem egy új blokkot hoz létre, ami a változásokat tartalmazza. Ha egy block nem megy át a checksum ellenőrzésen, akkor jó ha van mirror, mert akkor van honnan olvasni.
    Windows-hoz van ext, van btrfs , ami eléggé alfa-béta közötti állapotban van, de zfs nincs. Egyszer lesz majd, októberben volt egy demó az OpenZFS Developer Summit-on, de még nincs kész. Ha jót akarsz az adataidnak, akkor nem próbálkozol ezekkel, mert a végén csak talpon lövöd magad, és elvesznek az adataid. Ha windows és linux is kell, akkor ntfs vagy építesz egy nas-t és hálózaton kiosztod a zfs fájlrendszert.
    Olyat tudsz csinálni, hogy egy lemezzel kezded, és egy másikat később hozzáadsz mint mirror. Annyi a lényeg, hogy ne keverd a lemezek méretét. Amikor a második lemezt hozzáadod, akkor ott kell majd egy -f, mert érzékelni fogja, hogy van rajta fájlrendszer.

    "What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy

Új hozzászólás Aktív témák