Aktív témák

  • .mf

    veterán

    Sziasztok!

    Irdatlan n00b kérdésem lenne, egyrészt a hálózatok számomra ködös, másrészt az eszközöket inkább windows oldalon ismerem...
    Sőt, ha már itt vagyok, felteszek több kérdést is, hátha a többire is van ötletetek.

    1.) van egy gép, amit jelenleg helyi hálón belül fájlszervernek (is) használok (samba), ezt szeretném távolról is elérni, windowsos és android kliensekkel. A fájl le- és feltöltésen túl távoli asztal sem ártana. Az ADSL dinamikus IP-s.
    Mi lenne ehhez szükséges? VPN szerver beállítása, majd VNC? Ha már van VPN, akkor már nem szükséges mondjuk .dyndns-es kerülővel ip-fixálás? Ha van VNC, akkor a fájl le- és feltöltés is megoldható a kliensre/-ről, vagy ahhoz kell még valami?

    2.) elég gyatra azon a gépen a lemezek közötti másolás is, nem csak a Sambás hálózati, 10-11MBps, míg W7 60-65-öt is csinált (1. gen WD GP, Gb-es hálón keresztül, ez kb a lemez korláta lehetett). Lehet, hogy az okozza, hogy a cél-lemez NTFS? De két ext3/4 partíció között is csak ennyivel másol... vagy esetleg az nVidia Ion chipset driver a ludas?

    3.) vdpau-s Smplayer nagyrészt egész jól működik, bár ált. csak 720p-ig nézek, de már ott is volt néhány dolog, amit vagy nem nyitott meg, vagy szaggatott, jobban, mint W7-en az MPCHC. Esetleg valami alternatív lejátszó?

    4.) van egy tplink usb-s wifi stickem, 722n, amit 10.04 is egyből felismert és használt (míg w7 nem, hehe). Szeretném vele a wifi-s routert kiváltani, mert ha a gépet állandóra beüzemelem, már csak néha wifire tartanám a routert (a gépen van két gigabites port, a router csak 10/100). Egy éve próbálhattam hostapd-vel összehozni, de úgy tűnik, nem tudja a master módot, így nem ment. Esetleg van valami új, a hostapd-nél hatásosabb, egyszerűbb eszköz?

    5.) Rsync-hez tudtok gui-s megoldásról, vagy esetleg valami más gui-s folder-sync / hálózati backup progit tudtok javasolni?

    Kösz:
    .mf

    Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

Aktív témák