Új hozzászólás Aktív témák

  • Lortech

    addikt

    válasz Sátánné #1040 üzenetére

    Érdekes próbálkozás. Nekem valahogy úgy tűnik, hogy vagy nincs is egyáltalán Pascalod, vagy a nyelv alapszintaktikáját nem ismered, és/vagy nem nagyon érted, mit is alkottál.

    Kezdjük az első for ciklustól:
    readln (tomb ); nem helyes, mivel tomb egy integer típusú tömb, így az egyes elemekre a for ciklus i index változójával hivatkozhatsz így tomb[ i ] (a tömb i-edik eleme). A for ciklus fej részébe nem kell '';'', a do kulcsszó után egyből begin, vagy az egyetlen egy db utasítás vagy vezérlési szerkezet kell.
    Tegyük fel, hogy ez megvan, feltöltötted a tömböt.
    Ezután az a dolgod, hogy bekéred az irányt, az ''irany'' változót string típusúnak deklaráltad, az egyszerűség kedvéért maradjon így. Bekéred az ''irany''-t, majd if irany:=l then ... elágazással próbálkozol, mely hibás. Pascalban a '':='' jel a legyen egyenlő-t jelenti, melyet értékadásra használhatsz (pl x:= y). Ha összehasonlítasz valamit (itt iranyt az L-lel), ahhoz összehasonlító operátorra van szükséged, az egyenlőségvizsgálathoz ''='' jelet kell használnod '':='' helyett. Van még egy másik probléma is, mégpedig az, hogy a stringeket, karaktereket ' ' közé tesszük. Helyesen tehát ez a sor: if irany='l' then.
    A s:=tomb ; sor is hibás, a fentebb említett okok miatt, mivel ''tomb'' az egy tömb, ezért ha egy elemére hivatkozol, meg kell adnod az indexet, hogy épp melyikre, mert anélkül értelmetlen. Innentől egyébként eléggé hiányos, és egyáltalán nem jó a kód.
    Tehát eldőlt, hogy ''le'' vagy ''fel'', ezekután át akarod rakni a megfelelő tömbelemeket eggyel kisebb vagy nagyobb helyre, egy s segédváltozó segítségével (ami egyébként kiküszöbölhető kis gondolkodással). Viszont itt nem használtál ciklust, szóval maximum egy-egy elemet tudnál megcserélni, és azok sem a megfelelőek. Amúgy sem cserére van szükséged igazából.
    A length függvény stringeken van értelmezve, azok hosszát adja meg, tömb elemszámának meghatározására nem használható, ezt mintha egy másik nyelvből vetted volna át ;]

    [Szerkesztve]

    Thank you to god for making me an atheist

Új hozzászólás Aktív témák