Új hozzászólás Aktív témák

  • Véreshurka

    senior tag

    Sziasztok!

    Hosszú leszek, de próbálom szétszedni a kérdéseimet:

    Tegnap végre sikerült kicsit jobban megismerkednem a NAS-al, és így lett is pár kérdésem. Bár próbálom folyamatosan olvasni a topikot, illetve keresni is, de sajnos sok mindent nem találok meg, illetve ha jól látom, van pár olyan leírás is, ami már a 6.1-es DSM-en nem teljesen úgy van, mint amikor a leírások íródtak. Sok dolgot már sikerült magamnak megtalálni, de azért bőven vannak vakfoltok :) Egyelőre úgy vagyok a dologgal, hogy még nem létkérdés, hogy az adataim fent legyenek a NAS-on, így arra gondoltam, hogy először is kiismerném a működését, és majd csak utána kezdeném el feltölteni az adatokat, persze egy factory reset után. Erre januárig adnék magamnak időt, és utána már "élesben" tolnám a NAS-al.

    1. Az alap koncepcióm a NAS-on (DS918+) a következő: most egyelőre 3 HDD van bennt, amit végül úgy döntöttem, hogy SHR-ben rakok be. Ezeken lennének a fontos adatok, illetve az olyan média tartalmak, amiket a későbbiekben is szívesen hallgatnék, néznék, stb... Jövő hónapban készülök venni majd egy 4. lemezt is. Terveim szerint ezt külön kötetként venném fel, és erről üzemeltetném majd a torrentet. Amennyiben így már lesz egy második kötetem akkor azt jól olvastam, hogy csomagtelepítésnél eldönthetem, hogy melyik köteten fusson a torrent? Jó lenne, ha tudnám tehermentesíteni a most benne lévő lemezeket, és csak arról a lemezről menne a letöltés és a seed is amit a későbbiekben raknék bele. Van ebben egyáltalán valamilyen ráció?

    2. Az első beüzemelésnél felkínálta, hogy telepítsem a photo, video, és audio station-t, amit nem fogadtam el, mondván majd letöltöm a későbbiekben. Ez meg is történt. Létrehoztam egy megosztott mappát, abba felmásoltam a NAS-ra pár próba mappát (képekkel, videókkal, zenékkel). Mivel ezeket alapból a telefonos synology programok nem ismerik, így a station-ök által létrehozott mappákba is értelemszerűen áttettem őket. A DS Audio rögtön felismert mindent játszotta is le rögtön, azonban sem a DS Photo, sem a DS Video nem ismert fel semmit (egy user felhasználót hoztam létre, ezzel léptem be az alkalmazásokba). Ekkor kicsit túrtam a fórumot, ahol az volt írva, hogy fel kell telepíteni a Media Servert és akkor jelennek meg azok a mappák, amelyekbe bemásolva már elérem a file-okat az alkalmazásokkal (olyan 2015-ös lehetett a bejegyzés). Nos bementem a csomagtelepítőbe, letöltöttem a media szervet, de ahogy látom ez csak annyit csinál, hogy engedélyezi a DLNA/UPnP képes eszközöknek a station mappák elérését. A képeket végül meg tudtam jeleníttetni a DS Photoval, ha a létrehozott Photo mappából töröltem, majd újra hozzáadtam őket. Ekkor már láttam, hogy dolgozik a proci, hozza létre a miniatűröket. Megvártam, hogy befejeződjön, majd újra belépve a DS Photoba már láttam a feltett képeket. Most akkor kell a media szerver ahhoz, hogy megjelenjenek a képek, videók az alkalmazásokban, vagy nem? Videokat még mindig nem látja a DS Video. Gondolom ha azokat is kitörölném és újra bemásolnám a video mappába akkor megjelennének azok is a DS Video-n belül, de jó lenne rájönnöm arra, hogy most miért nem jelennek meg. Illetve miért volt az, hogy a zenéket rögtön le tudtam játszani ahogy betettem a mappába, azonban a képeket és a videókat már nem?

    3. SMB protokollal csatlakozom win-en a géphez. Itt meg lehet azt oldani, hogy első hálózati meghajtó felcsatolásakor kérjen felhasználó nevet és jelszót? Most úgy működik nálam a dolog, hogy hálózati meghajtó csatlakozásakor megadom a meghajtó betűjelét, majd kitallózom a felcsatolni kívánt mappát a NAS-ról és már meg is jelenik, tudom böngészni a tartalmat. Gondolom valamit be kellene állítani a NAS-nál, de sem a file service alatt, sem a security alatt nem látok erre vonatkozó információt, miközben azt olvastam a fórumban, hogy mindenkinél kellett a használni kívánt felhasznáó név/jelszó páros.

    4. Nagy nehezen sikerült beállítanom az FTP, illetve az SFTP elérést, azonban az FTPS-el nem boldogulok. Tudom, hogy nem ajánlott sem az FTP, sem az FTPS protokoll használata, de szeretnék mindent működőképessé tenni, és csak azután letiltani és használni biztonságosabb protokollokat. Androidon próbáltam az FTPS elérést, Solid Explorer alatt a "There was a problem with SSL communication", Mixplorer alatt a "handshaked failed" hibaüzenetet kaptam és nem tudtam kapcsolódni FTPS-en keresztül. Merre keressem a hiba okát?

    5. Munkahelyemen csak a quickconnect-el tudok kapcsolódni NAS-hoz. Még nem tudom mennyire szeretném matatni majd onnan a NAS-t, de esetleg van arra lehetőség, hogy csak bizonyos IP címekről legyen elérhető a quickconnect szolgáltatás? Vagy ha be van kapcsolva akkor nem tudok vele semmit tenni és bárhonnan elérhető? VPN sem játszik...

    6. Létre tudok-e hozni olyan felhasználót, amivel csak egyszer lehet kapcsolódni, majd ha ez megtörtént akkor a felhasználó inaktiválódik/törlődik és többet nem lehet vele belépni sehova, csak ha azt újra engedélyezem/létrehozom?

    7. Ha jól emlékszem, valahol olvastam, hogy btrfs fájlrendszer esetén érdemes kikapcsolni a copy on write funkciót. Erről valaki tudna egy kis felvilágosítást adni, hogy mi merre hány méter? Hol tudom kikapcsolni, ki kell-e egyáltalán?

    Egyelőre így hirtelen ennyi ami eszembe jutott, de biztos lesznek még kérdéseim ahogy haladok az ismerkedéssel.

    Köszi, hogy elolvastad, és köszi ha válaszolsz is!

    UI: A NAS egyébként nagyon jól hasít egyelőre, bár nincs is miért panaszkodnia, hiszen kb 10 GB-ot használok ki a 11 TB-ból és mégnem is terhelem semmi extrával. Azonban nagyon gáz, hogy kivették a magyar nyelvű súgót. Gondoltam amíg ismerkedem a NAS-al addig legyen magyar nyelvű, de ha a súgóban keresnék akkor csak próbálkozhatom, hogy mi is lehet az angol megfelelője, így visszamentem angol nyelvre, de azért jó pár fogalmat nem ismerek angolul. Legalább hagytak volna régebbi súgó elérést magyarul. Nem a beállításokra vonatkozóan, hanem csak hogy ismerkedjen az ember vele...

    Szerk: SFTP kapcsolódás Total Commander alatt: valaki tudna egy jó leírást linkelni? Sosem használtam csak az alap TC-t win-en, de az SFTP-t nem sikerül belőnöm, még úgysem, ahogy a plugin leírásában van (valami két fáljt kellne még bemásolnom/telepítenem valahova, de nem műkszik :( ).

    [ Szerkesztve ]

    El Psy Kongroo

Új hozzászólás Aktív témák