Új hozzászólás Aktív témák

  • .LnB

    titán

    Station Eleven

    JAWS szavazáson jött velem szembe a sorozat címe. Az alapján kezdtem el nézni. És valahogy 2-3 rész után pár napra pihent a sorozat. Ott talán egy kicsit leült, meg más dolgom volt, vagy mást is néztem, nem tudom. Aztán 1-2nap múlva folytattam. És szép lassan elkapott az egész. A végére meg volt már olyan jelenet, amin majdnem bekönnyeztem.

    Irtó nehéz ezt írásban átadni, hogy mennyire jó, és miért jó. De ez egy zsigerien zseniális sorozat. Ami a szép lassú tempójával olyan történetet tár elénk, amitől elállt a szavam. Olyan zseniális jelenetek, párbeszédek, érzelmek vannak, amitől a hideg kirázott, a szó legjobb értelmében.

    Ami nagyon lényeges, hogy a sorozat nagyon sok rétegből áll. És szépen bontakoznak ki a rétegek. Szépen, lassan állnak össze a szálak. Teljes figyelmet érdemel, mert nem magyarázza túl a dolgokat. És a teljes élmény érdekében, érdemes is figyelemmel kísérni az indítékokat, a karakterek múltját, a karakterek kapcsolatait, a világot amiben élnek, a fájdalmukat. Majd a végére ez a sok réteg lebomlik, és egy felemelő történetként zárul.
    És ez az egész, egy óriási érzelmi hullámvasút is. Ami csak ritkán felemelő, de mégis szép. A forgatókönyv kimagasló, csodálatosan kanyarognak a karakterek történetei, több idősíkon át. És a végére, minden, és mindenki egy pontba fut. És mindez Shakespeare, Hamlet művébe csomagolva.

    Egyetlen negatívumot sem tudok felhozni. Talán az, hogy az elején nekem nem keltette fel annyira a figyelmemet. De ez a végére teljesen feledésbe is merült számomra. Ez a sorozat egy olyan élmény, ami veled marad. És ez nagyon jó. Mert ez ritka. Jönnek-mennek a sorozatok. Párra azt mondjuk, hogy fúú de jó volt. Ez más.

    Miközben írok, tudom végig, hogy szinte felesleges. Ezt az egészet nem hiszem, hogy jól át lehet adni írásban. Abban szinte biztos vagyok, hogy nekem nem fog sikerülni. De nézzétek meg! Ez nem egy kommersz darab. Nem egy átlagos sorozat. És nem is tudom semmihez sem hasonlítani. Sokan a The Leftovers-hez hasonlítják. Erről nem tudok nyilatkozni, az nekem nagyon nem jött be.

    „A kerékpározás első szabálya, hogy szenvedned kell, és senki más nem teheti meg helyetted. Semmilyen számítógép vagy edző által kitalált program nem tudja elérni, hogy kevésbé fájjon.”

Új hozzászólás Aktív témák