Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
Nagyon jó és korrekt összefoglaló. A baj megint annyi, hogy a gyártók és a kereskedők abban érdekeltek, hogy az új buzzword-öt litániaként mormogják a vásárlók fülébe, és azt a képet erősítsék, hogy voltak a HDR előtti TV-k, és itt az új és szép HDR technológiás TV, ami mindent lenyom.
A túlszaturált képekről pedig nekem az jutott eszembe, hogy anno voltak, akik arra panaszkodtak a Samu TV-inél, hogy gyárilag "túl van túlva" a színvilág, túl erősek a színei. Erre aztán kiderült, hogy a Samu szépen kivizsgálta, hogy a vásárlók mit keresnek, amikor a boltban az egymás mellett álló TV-k képeit nézik. A vásárlók jó része pedig ezt a mesterségesen túltolt színvilágot azzal párosította, hogy "milyen szép képe és színei vannak". Ja, akkor innentől kezdve egy ilyen beállítás lesz az alapértelmezett...
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
Csupingo
veterán
Ez a fajta "harsány" képi világ, ahogy a cikkben is fogalmaztak, nekem nem igazán jön be. Kicsit távol van a valóságtól. Sok ismerősöm van, akik egy mezei tn-es tv képére is azt mondják, hogy gyönyörű, mert vakít a fényerő, a kontraszt meg természetellenesen az egekben van. Nekem inkább zavarja a szemem, mert szinte azt érzem, hogy megvakulok tv-zés közben.
Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)
-
PuMbA
titán
"A túlszaturált képekről pedig nekem az jutott eszembe, hogy anno voltak, akik arra panaszkodtak a Samu TV-inél"
A Samsungnál a telefonjaik kijelzője is tuningolt színekkel operál és még a telefon kamerájuk is színesebb képeket készít. Egyébként az új TV-jeik gyárilag már jóval pontosabbak tesztek alapján, némely egy köpésre van a teljesen kalibrált képhez (KS7000-res sorozat például).
[ Szerkesztve ]
-
titán
Lehetne jól is csinálni, csak a filmesek híján vannak mindenféle egyensúlyérzetnek. Teljes ízléstelenséggel tolják az ember pofájába a mesterkélt képi világot, aztán várják, hogy majd ez eladja a filmet a tartalom helyett. Gusztustalan tartalomhoz gusztustalan képet. Ez az új jelszó, ez vitte a földbe a 3D-t is, ezt is sikeresen kinyírják majd. Pedig a hdr ízlésesen tálalva, finoman adagolva tényleg jobb képi világot mutatna.
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
gmaci78
tag
Kíváncsi leszek mo.-on mikor fogunk 4K HD + HDR tartalmakat nézni kábel tévén?
Amikor a 80 éves Juliska néni felhörren, hogy "nézd már hogy csillog Izaura bal szeme"Azt hiszem én ezt már nem fogom megélni, de szerintem még a gyerekem sem!
Geri
-
rviktor25
tag
Egyre jobban az az érzésem, h amíg működik nem szabad leváltanom a jó öreg Pana GT50 plazmát.
Chiwasuu!!!
-
elefant
őstag
hát az online stream szolgáltatóknál evileg idén már vannak/lesznek 4K HDR tartalmak . De egyébként az LG és a Panasonic is demózta az IFA-n a BBC és a japán NHK közös technológiáját, ami a földfelszíni és kábeles sugárzásnál is támogatja a 4K HDR továbbküldését. Szóval elvileg elég csak annyi, hogy rádugod a szobaantennát a tévére, és ha van ilyen adás, akkor azt ilyen minőségben lehet venni.
persze az jó kérdés, hogy lesznek-e itthon ilyen tv adások, de elvileg a technológiai feltételei megvannak.
-
mildwood
tag
Én 4k 3D HDR-t akarok Atmos hangzással.
P
-
Raymond
félisten
Nagyon gyer a kinalat ugy altalaban vilagszerte. A hetvegen nezegettem mi van es az Amazon Prime-on per pillanat csak a Mozart in the Jungle pilot van ennek listazva, de meg 1 perc utan is csak 1080p-nek mutatta a player. Olvasgattam hogy sokan panaszkodnak ra hogy ritkan vagy soha nem kapcsol UHD-ra meg a tobbi (nem HDR) UHD-s tartalomnal is. A Netflix-en van tobb, majd az elofizetes upgrade utan megnezem valamikor. Addig a demo klipek maradnak tesztelesre
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
törölt tag
Szerintem a 3D-t is az viszi földbe, ami egy tonna mást, hogy valójában nem hogy nincs mögötte piaci igény az otthoni szegmensben, hanem a gyártók masszív hadjárata ellenére se tudják azt megfelelő mennyiségben generálni.
Hiába tolják ha kutyát nem érdekli, értem én hogy tech oldalon vagyunk, és itt elég sok embert érdekelt a 3D is, de a környezetemben kb 1 embert tudok aki néha-néha nézegetett ilyen tartalmat, a többieket meg masszívan nem érdekelte. Pedig a 3D még csak-csak bele volt égetve a userek agyába, a mozik miatt főleg, de egy r=1 vásárlónak a HDR pont annyit fog mondani mint a PPI és társai.
Tény hogy lenne benne potenciál, csak ahogy ugye nem lehetett minden filmet 3D-ben értékelhetően tálalni, úgy ezt se lehet bárhova betolni, mert eléggé stílusidegen lenne...
-
Clay
senior tag
Egy megoldás van: Pied Piper
A processzorok füsttel működnek.Ha kijön belőlük a füst,nem működnek tovább!
-
WhiteEagle77
csendes tag
Igen, egyreszt eleg gyer a kinalat. Masreszt szerintem nem tul latvanyos a 4K minosegbeli elonye a full HD-hez kepest. Legalabb is a mi 55"-es 4K TV-nken akkor latni a kulonbseget, ha ugy masfel meterrol nezzuk, es akkor se szembetunoen nagy ez a kulonbseg. Harom meterrol, ahonnan rendesen nezni szoktuk, gyakorlatilag megkulonboztethetetlen, hogy 4K vagy full HD-e a tartalom.
Netflix-en azert mar jonnek a 4K content-ek. Viszont gyakorlatilag az eddigi egyetlen, ahol tenyleg hasraestem a 4K-tol es HDR-tol az a jovore megjeleno Mass Effect Andromeda 4K-s HDR-es YouTube videoja volt (azt hiszem ez volt az: https://www.youtube.com/watch?v=e2ZLx_qAwT0 ). Ez tenyleg kiraly, de tegyuk hozza, hogy itt a sci-fi latvanyvilag passzol a HDR-hez.
Ha mar HDR: en ezt tobbnyire ki szoktam kapcsolni, mert zavar, hogy allandoan allitgatja a fenyerot. Talan mert a TV-nkben csak "basic HDR" van es nem az "advanced HDR". Legidegesitobb ha mondjuk bekapcsolt feliratnal amikor megjelenik a felirat, kivilagosodik a kepernyo nagy resze (nem csak a felirat es kornyeke), aztan visszasotetedik amikor eltunik a felirat. Erre gondolhatnank a keszitok/fejlesztok, hogy a feliratot ne vegye/szamitsa bele a HDR-be a keszulek... -
PuMbA
titán
válasz WhiteEagle77 #21 üzenetére
"Ha mar HDR: en ezt tobbnyire ki szoktam kapcsolni, mert zavar, hogy allandoan allitgatja a fenyerot."
A HDR ilyet nem csinál Valószínűleg a HDR felkonvertálást (HDR+) kapcsoltad be és e mellé még be van kapcsolva az eco üzemmód, illetve dinamikus kontraszt, zajszűrés és hasonló rosszaságok. HDR anyaghoz egy ahhoz megfelelő videót, amiben benne vannak a HDR metaadatok (a YouTube nem támogat HDR-t) kell elindítanod egy támogatott lejátszóban (például a legújabb PowerDVD), illetve HDMI 2.0-ás kapcsolódás is szükséges a TV-hez.
[ Szerkesztve ]
-
PrinceHerceg
őstag
Pls, mutass már egy egekig érő kontraszttal rendelkező, TN paneles megoldást, mint TV, mert én olyat még nem láttam!
Plusz szép és jó, hogy lassan már a 8K TV-k korában élünk, mégsincs megfelelő tartalmú adás, ami legalább 4K60 rec.2020 minőség lenne, ergo pusztán álmokat kergetünk emberek! A kedves gyártók többségének pedig tényleg csak annyi a szerencséje, h az átlag fogyasztó, ahogy előttem is leírták, inkább a szemet gyönyörködtető képi világot részesíti előnyben, holott totál természetellenes a holdig atomszaturált megjelenítés, a többi baromságról már nem is beszélve!
[ Szerkesztve ]
-
WhiteEagle77
csendes tag
Atnezem este a beallitasokat. Amiert gondolom, hogy a HDR opcio csinalja az az, hogy csak akkor van ilyen jelenseg ha a HDR be van kapcsolva es a tartalom is HDR-es (azaz hiaba van bekapcsolva a HDR, nem mindig csinalja, csak bizonyos filmekkel, foleg Netflix 4K HDR sorozatoknal (pl Marco Polo)).
-
User64476
őstag
Lassan le kéne cserélnem a HD ready tévém, amikor már a cikkek azon fanyalognak, hogy a 4k lecsorgott a belépő kategóriába
Tian66: millió alatt semmi sem vibrál olyan szépen?
[ Szerkesztve ]
-
gurabli
őstag
A plazma az kincs, ha így haladunk, attól tartok sokáig kell még várni egy megfizethető árú normális tévére, ami legalább megközelíti egy középkategóriás plazma képét. Sőt, majdnem hogy egyáltalán nincs jobb egy tisztességes plazmától. Az, hogy mennyi áramot fogyaszt, egy egészen kicsit sem érdekel, ha mindez a kép rovására megy. Örülnék, ha minél kevesebbet fogyasztana, de nem a képminőség rovására.
Most már három plazma van a családban (nekem mindig is az volt, miután a CRT le lett cserélve, egy két hetes LCD kitérő után, ami katasztrófa volt). Konkrétan a 7 éves Pana HD-ready plazmámnak szebb képe van, mint egy középkategóriás mai LCD-nek.
[ Szerkesztve ]
"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.
-
Tigerclaw
nagyúr
A fejlesztési lánc legeslegvégén kullognak a tartalomelosztók és tartalomszolgáltatók, szóval Japán kivételével még nagyon sokáig nem kell tartani attól, hogy kábeltévén jön majd a 4k HDR-ben, vagy 3D-ben. A földfelszíni rendszer meg tényleg a hátsó sorból figyeli az egész dolgot, teljesen esélytelenül. Máshol már alapnak veszik, hogy minden csatorna HD, de nálunk még az is nagy szám ha van vagy 10 HD csatorna a 80-ból. 4k-s tévészolgáltatásra itt semmi esély nincs még vagy 10 évig, de lehet hogy 2-3 év múlva már csak az lesz a polcokon. Az FHD tévék úgy tűnnek el, mint a CRT tévék. Nem lesz mit nézni a 4k-s tévén, de nem lesz más, főleg ha normális minőséget akarsz és elfogadható smart funkciókat.
A HDR-el kapcsolatban meg már el is kezdődött a vásárlók átverése, mert a legolcsóbb tévé is HDR a marketingeseik szerint. A mérnökeik szerint nem, de az kit érdekel.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
WhiteEagle77
csendes tag
-
WhiteEagle77
csendes tag
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz User64476 #26 üzenetére
Én is ebben a cipőben járok. Egy olcsóbb nem smart, nem HDR Philips 4k lehet a befutó, de egész nyáron nem volt értelmes akció tévékre, csak a szokásos "hihetetlen" 5-10%-s kamu akciók. Majd talán év végén, vagy januárban lesz valami.
[ Szerkesztve ]
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
PuMbA
titán
válasz WhiteEagle77 #30 üzenetére
Pedig a specifikációk alapján a Freeview HD, az 1080i formátumú
[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
válasz WhiteEagle77 #30 üzenetére
Az idoben legkozelebbi fejlodes talan Nemetroszagban lesz. Ott se rozsas a helyzet per pillanat, A DVB-T adok 720p, a kabel pedig 1080i (igen, interlace), jovo tavasszal hoz 1080p-t a DVB-T2-re valo atallas.
Persze az hogy mennyire kell az orrba-szajba sugarzott doku(un)reality-knek 1080p az kerdeses
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
gurabli
őstag
válasz WhiteEagle77 #29 üzenetére
Most egy 51'-es Samsung D-szériás plazmát használok (tesómnál van a 42"-es Pana HD-ready).
Nem csak a képe szép, hanem semmi lag, betekintési szög. Ha focit nézek, márpedig sokat nézek, akkor minden gyönyörűen folyamatos, szóval tényleg nagyon jó. Amikor végignéztem egy szakszerűen kalibrált középkategóriás LG LCD-n egy meccset, hát nem akartam elhinni. A labda szaggatott, a fű foltokban, gyors mozgásnál a labda egy kockára hasonlított, stb.
Ja, a 4K pedig szintén akkora hülyeség, hogy borzalom. De hát így lehet átverni az embereket és nagy profitra szert tenni. A nehezen (vagy csak drágán) javítható és komolyan javításra szoruló dolgokat hanyagolni, helyette tolatni a hülyeséget, mint a 4K, HDR, ívelt TV. Nincs ezzel gond, csak előbb legyen rendes mozgás, betekintési szög, a fekete az fekete, stb. Ja, ilyen már volt, a plazma.
Persze jó az OLED, de csak akkor érne valamit, ha kb. annyi lenne az ára, mint egy tisztességes plazma. Ráadásul úgy tudom, hogy az OLED egyik nagy hibája, hogy kimondottan hajlamos a pixelhibára.
[ Szerkesztve ]
"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.
-
Planck
csendes tag
Szép és jó a 4K, HDR és a többi, de szerintem ennél lenne egy sokkal fontosabb dolog is. Ugyan ez nem igazán a tv készülék gyártók hibája, hanem a filmkészítőké: a 23,976 fps túl alacsony. egyszerűen nem folytonosak a mozgások a képen. Ez engem sokkal jobban zavar, mint a kontraszt vagy a felbontás hiányosságai. Tudom, hogy nem mindenki egyformán érzékeny erre; és nyilván, amikor még a filmes időkben kváziszabványt kellett választani, akkor praktikus volt az olyan képkockaszám választás, ami már megfelelt az emberek többségének. De azóta igazán továbbléphettek volna...
-
WhiteEagle77
csendes tag
Meg allitolag a kek szin eleg hamar kezdi magat megadni, allitolag 1-2 ev es elkezd "melegedni" a szinhomerseklet. Draga mulatsag. Nalunk egyebkent egy Sony Bravia KD55X8509C van, ami eredetileg nem tudta a HDR-t - a panelje tudta, de le volt tiltva - de egy par honappal ezelotti szoftverfrissites ota tudja - ugy, ahogy...
-
WhiteEagle77
csendes tag
Ja igen, meg a sporthoz. Az aruhazban lattunk rengeteg szep kepu tevet, es rengeteget ahol a labda/auto/motor/stb. darabosan mozgott jobbra-balra. A panel frissitesi ratajatol fugg. Mi eredetileg egy otvenezer forinttal olcsobb Samsungot akartunk, ugyanazt tudta mint a Sony-nk, csak eppen lassabb volt a panelje es drabosak az oldaliranyu mozgasok.
-
őstag
Több dolgot sem értek a HDR kapcsán:
1. Az OLED -hez minek HDR, az alapból pixelenként tudja változtatni a fényerőt, így tud hatalmas kontrasztokat elérni.
2. A dinamikus kontraszt is hasonlóan működött a TV-kben, csak nem pixel szinten.Egyébként nagyon jó kis írás lett, ismét sokat tanultam belőle.
"Csak a napórák fogaskerekei jártak rossz irányba"
-
-
Kékes525
félisten
Valami HDR-esre, fogom lecserélni a Sonny-KDL40w4000 - Tv-met. Persze még mindig jó a képe. Különösen, hogy új szemüvegem van.
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
MPowerPH
félisten
A 4k rohadt jo dolog, ha hozzafersz valodi 4k-s tartalomhoz. Az OLED pedigmagasan a legjobb... Az, hogy ennyi az ara, a gyartok hibaja, mivel mindegyik a sz@r LCD-t nyomja, amit mar regen dobni kellett volna mindenkinek legalabb a felsobb kategoriabol. Ha lenne verseny, akkor nem ennyibe kerulne. 55" es folotte nem szabadna nyomni az LCD-t. Es a Samsungnak van kepe annyiert adni az uj szerias HDR tv-it, mint az LG OLED -et.
Plazmanak mar vege, hiaba volt jo kepminoseg teren. Az OLED megelozte. Az arcedula meg majd ott is rendezodni fog. De mint irtam, amig lehet kapni LCD-t OLED arban, addig nem az utobbi van tularazva, hanem az elobbi.
Monitoroknal is megragadtunk az IPS panelnel, pedig a folott is eljart mar az ido. De ugye az Amoled szinten egy vagyon...Mas: Az OLED -nel en sem ertem a HDR-t. Mi szukseg van ra? Pont ott a pont, az osszes pixel kulon vezerelheto, igy lesz fekete a fekete, es mellette a kep masik felen a nap meg fenyes.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
őstag
Igen, ez világos. Így gyakorlatilag a fényerő maximumát tolja felfelé, mivel a sima LCD-knél annak van egy max-a, az az alatti részt ez ha jól értem nem befolyásolja (mármint lcd-nél jót tehet a kontrasztnak, ha a fényerővel is tud játszani pixelenként, de nem biztos, hogy egy jó panelen sokat változtat).
Egyébként nem kötekedni akarok, csak a TV iparban az utóbbi időben nagyon sok volt a marketinges duma, ezért szeretném jobban megérteni."Csak a napórák fogaskerekei jártak rossz irányba"
-
Vitamincsiga
tag
válasz PrinceHerceg #24 üzenetére
A rec.2020-on is bő 2 hónapja túllépett a technológia...
A HDR tartalmakat támogató szabványt rec.2100-nak hívják. A 8k és a 120 Hz már belekerült, de a Adobe Wide Gamut RGB csatornánkénti 16 bites színkezelése sajnos nem.Jó lenne egy varázsgömb ;-)
-
lenox
veterán
azért az kijelenthető, hogy a HDR lényege, hogy tartalomtól függően változtassák az egyes képrészletek fényerejét.
Hat egyreszt a sima SDR teven is a tartalomtol fuggoen valtozik a fenyero (tehat a sotet pixelek sotetek, a vilagosak meg vilagosak), de masreszt nem ez a HDR lenyege, hanem hogy a korabbinal nagyobb fenyerot tudjon, tobb reszletet mutasson a a felso regiokban, es tobb reszletet a sotetekben is, illetve nagyobb szinteret tegyen elerhetove.
Ez elméletileg jó hatással van a kép minőségére, hiszen jobban megközelíti azt, ahogy a valóságban a szemünk és az agyunk "látja" a dolgokat, legalábbis a gyártók állítása szerint.
Es ez igy is van, a valosagban sokkal nagyobb fenyero van, mint amit a korabbi tevek tudtak, tehat a nagyobb fenyero kozelebb van a valosaghoz, illetve a valosagban vannak telitettebb szinek, tehat a HDR-tol megkovetelt nagyobb szinter is kozelebb van a valosaghoz.
Ehhez szükség van értelemszerűen olyan speciális tartalmakra, amelyekben az ehhez szükséges információk a jelek mellett metaadatként kódolva vannak.
Ez ennel egy kicsit bonyolultabb. Egyreszt van a HDR10, ami kb. azt jeletni, hogy a tartalom 10 bites, bt2020 primaryket hasznal, es PQ curve szerint vannak kodolva az ertekek benne. Elvileg ehhez is kell metaadat, tehat meg kell adni a primaryket es a feheret, illetve a legsotetebb es a legvilagosabb ertekeket, azonban ezt sok eszkoz figyelmen kivul hagyja, es hasznalja a default ertekeket. Tehat metaadat nelkul is szepen meg lehet nezni tartalmat, minden ilyen eszkoz tud elvileg rec2020 pq-t fogadni.
Aztan ha melyebben belemegyunk, akkor ez ugy mukodik elvileg jol, hogy a tartalom megvan ebben a formatumban pl. 2000 nites fenyerore, es megcsinaljak hozza pl. azt a metaadat streamet, amivel egy rec709/100 nitet tudo tv-re lehet konvertalni. Vagy esetleg csinalnak egy 1000 nitest is. Ekkor az adott tv a sajat (es a gyarto) tudasa szerint ezekbol az adatokbol a sajat kepessegeinek (tehat pl. P3/600 nit) megfelelo kepet tud eloallitani a gyarto altal megadott algoritmussal. Lasd smpte st 2094, ebben vannak a metaadat definiciok. Tehat a metaadat arra kell, hogy bar az eredeti kep 2000 nitig felmegy, de a tv csak 600-at tud, akkor 600 folott ne csak egyforma feheret lass, hanem megfeleloen legyen kihasznalva a 600 nit, hogy minden reszlet megmaradjon. Metaadat nelkul a tv amugy tudna egy default mappinget, ami vagy jo vagy nem, de a metaadat segitsegevel szebb kepet tud eloallitani. Logikus modon ez arra kell, hogy a kisebb fenyerot tudo tv-t optimalisan lehessen kihasznalni. Ha az anyag is 1000 nites (ami egy jellemzo ertek), es a tv is 1000-et tud, akkor eppen nem kell a metaadat.Egy szó, mint száz, a képvilág nem annyira természetes, mint amit egy jól kalibrált televízió esetén megszokhattunk.
HDR modban is lehet kalibralni, HDR modban pont ugyanazt a kepet is ki lehet rakni, szoval itt nem a HDR-rel van a baj.
A valóság azonban az, hogy – a 3D konverzióhoz hasonlóan – a HDR konverzió is kapufának tűnik, legalábbis jelenleg.
Biztos csak a rosszakat lattad. Van jo is.
[ Szerkesztve ]
-
Partz
senior tag
válasz Vitamincsiga #46 üzenetére
8k és a 120hz úgy 3-4 éve a rec.2020-as szabvány része. A rec.2100 gyakorlatilag egy hdr kiegészítése az előbbinek.
Az Adobe Wide Gamut RGB és a rec.2020 színspektrum közel azonos (szerintem rec.2020 alatt a színtérre gondolt a kolléga, jelenleg ennek a lefedése sincs megoldva, ezért masterelik a hdr tartalmakat dci-p3-ra), a csatornánkénti 16 bites színkezelésnek pedig az új PQ miatt nem sok értelme lenne. Ez egy tévézési szabvány, ezért se értem ezekért miért lenne kár.
[ Szerkesztve ]
-
Hobbbyt
őstag
55 col, 3 méterről nézve és panaszkodik, hogy nem látja a 4k előnyeit, chh. Ennyi erővel hasára tehetné a telefont és azon is filmezhetne. (kb. ugyan akkora lenne a kép)
55 colt maximum 2 méterről kell nézni, UHD esetén max 1 méter! Kicsi a tv, vagy túl messze ülsz.. ez nem a 4K hibája. A 4k igenis jelentős előre lépés.. a felbontás bizony mindig jól jön.[ Szerkesztve ]
10 féle ember van: aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Logitech Astro A50X White
- Eladó JBL TUNE 130NC/TUNE 230NC/ TUNE BEAM BONTATLAN/EREDETI Bluetooth fülhallgatók
- Eladó JBL Flip 5 BONTATLAN/EREDETI Bluetooth hangszóró
- JBL T750BT EREDETI/BONTATLAN Bluetooth fejhallgatók
- Eladó EREDETI/BONTATLAN JBL Partybox Encore bluetooth hangszóró (Karaoke funkcióval, mikrofonnal)!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest