Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • DiamondBack

  senior tag

  Kezd úgy mint én, keress egy könyvelőt, neked ehhez nem kell érteni, ha megpróbálod elveszel a részletekben.
  Én dolgozok és pénzt keresek Ő meg mindent megcsinál amiben az adó szó szerepel havi 5k-ért.
  Egyébiránt sokmindent el lehet számolni költségként amiről van számla, és itt most nem gondolok semmi illegálisra. Nem kötelező am minden adót befizetni, sokkal jobb érzés okosan fejleszteni belőle a vállalkozásod.

 • bitpork

  veterán

  LOGOUT blog

  KATAsként még azért van pár feltétel aminek illik megfelelni. Ugyanakkor ez a legjobb a levonásokat tekintve. Év végén kell helyi iparűzési adót fizetni pár % értékben. Nem elhanyagolható körülmény hogy kisadózóként az ÁFA nem elszámolható a számládon - ami EU számla esetében nem annyira érdekes, de azért fontos részlet.
  Egy könyvelő (de akár magad is) megnézheti hogy milyen VTSZ számhoz nem kell speciális végzettség (jellemzősen az egyéb helyre nem sorolt). Pl ha nem tanácsot adsz hanem konzultálsz, állíthatsz ki számlát célirányos végzettség nélkül is. Arra kell figyelni hogy legyen mellette valami magyarázó papír (minden részletre kiterjedő kétnyelvű szerződés minimum).
  Lehet megbízásos szerződésed is amit itthon neked kell bevallani és elszámolni. Ha jelenleg főállású tanuló vagy akkor máris jobb a helyzeted hiszen a járulékok egy részét az iskola fizeti utánad -így arányosan kevesebb amit be kell csengetni.

  KATA egyetlen hátránya a minimál nyugdíj lesz majd annak idején.

  Az megvan, hogy Mária országa vagyunk, csak így körülnézve nem világos, hogy Geronazzo vagy Schmidt.

 • zsopu

  tag

  Lehet, hogy elég neked a 25eFt-os kata is,
  Ha,
  - legalább 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik,
  - közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali tagozatos aktív hallgató,
  - közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali tagozatos hallgató, aki tanulmányát szünetelteti, de a 25.
  életévét még nem töltötte be,

  - nevelőszülő,
  - rokkantsági ellátásban részesül,
  - rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra jogosult,
  - külföldön biztosítottnak minősül (meghatározott rendeletek alapján),
  - saját jogú nyugdíjas,
  - özvegyi nyugdíjas, ha az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte,
  - más KATÁS vállalkozásban már főállású kisadózó,
  - KATÁS vállalkozáson kívül egyéni vállalkozóként megfizeti maga után a járulékokat,
  - egy másik vállalkozásban társas vállalkozóként (tehát nem munkaviszonyban) megfizeti maga után a
  járulékokat.

  Ha nem veszel semmi terméket és nem is adsz el semmit... akkor alanyi adómentesség a megoldás.

  De keress egy jó könyvelőt! :D

  [ Szerkesztve ]

 • Hieronymus

  őstag

  LOGOUT blog

  A legjobb, bár lehetségesen meredek megoldás.

  Keresel egy ismerőst, akihez levélcím erejéig bejelentkezhetsz Németországban.
  Kiutazol Németországba.
  Nyitsz egy bankszámlát és arra utaltatod a pénzed. vannak teljesen költségmentes bankok, például a Noris.
  Ha a cég fizeti a járulékos költségeidet, akkor egyszerre két helyen is keletkezik nyugdíj és egészség biztosításod. Legegyszerűbb az állami fenntartású AOK, mint egészségbiztosító. Mivel adómentes sávba fogsz maradni, le van tudva minden adógondod.
  Vélhetően 450 euró bázisú, adómentes mellékfoglalkoztatásként akarnak alkalmazni. Ekkor a nyugdíj és egészségbiztosítás nem játszik.

  Magyarországon bevallod a Magyarországon szerzett jövedelmedet.

  „Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

 • razorbenke92

  senior tag

  Ha külföldi vállalkozás által bejelentett Magyarországon adózó munkavállaló vagy:

  Az adóalap a bruttó munkabéred 84%-a.
  Havonta:
  - 19.5% szociális hozzájárulás
  - 18.5% munkáltatói járulék (szerk: ez 10% nyugdíj, 8,5% társadalombiztosítás)
  - 15% szja

  Tehát 100 ezer forintból 45 ezer forint megy a levesbe.

  Arról, hogy ez milyen felháborító, el se kezdjünk beszélni. Ha beleszámoljuk, hogy a legtöbb dolog, amit veszünk a pénzünkből még plusz ÁFA-t tartalmaz, gyakorlatilag kijön, hogy többet keresünk az államnak a munkánkkal, mint magunknak.

  [ Szerkesztve ]

  Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

 • Chaser

  titán

  azt a nyögdíjat meg is kellene érni...:) én szívfájdalom nélkül lemondanék róla, ha nem vonnának semmilyen járulékot, de sajnos ilyen opció nincs, mivel abból fizetik a jelenlegi nyugdíjakat, mire én odajutnék jó esetben mo. még lesz, nyögdíj az biztos nem...:)

  kata ev nem azt jelenti, h nem lehet valaki áfa körben, lehet, azt jelenti, h évi x - talán most 8 v 10 v 12m ft a limit - összegig elegendő a havi 50e ft-os adózási forma, nem kell hozzá normál ev-nek lenni, ktsg-et nem lehet visszaigényelni természetesen, de az áfát igen, ha pl a mostani limit 10m ft a kata ev-nél, akkor 10m + áfa értékig lehet bevétel, tehát a nettó értékig, az áfa összege nem számít bele
  azt viszont előre el kell dönteni, h áfa mentes akar-e lenni valaki vagy áfa körös, mert menet közben azt nem lehet váltogatni, csak záráskor decemberben, és ha valaki áfa körbe lépett, két évig nem lehet utána áfa mentes

  kata ev-nél nagyon fontos, vannak szigorú kitételek, amik azt hivatottak kizárni, h ne leplezett munkaviszony legyen a háttérben - ami ha belegondolunk jogos is -
  a legfontosabb, h a teljes bevétel maximum 50%-ig lehet ugyanannak a cégnek számlázni, de akkor a maradék 50%-ban is kell számlázni egyéb cégeknek
  ugyanannűl a cégnél 1m ft után - akkor is ha több számla, nem 1x 1m - jelenteni kell a számlát befogadó cégnek is ezt, és a katás vállalkozónak is
  itt ha jól értem, csak egy cégnek menne számla, úgy sajnos a kata ev nem lesz jó megoldás

  _tejesen'® joálapotpan'™_

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  katásként fizetned kell a katát, ami havi 50 rugó.
  ha az éves bevételed nem éri el a 12 millió forintot, akkor nem vagy köteles áfakörbe bejelentkezni. itt arra kell figyelned, hogy *minden* jövedelem beleszámít a limitbe, tehát a kata-s számlák végösszege mellett az is, ha nem katásként végzel tevékenységet (például albérlet kiadás).
  a kata mellett fizetned kell iparűzési adót. mivel az iparűzési adó helyi adó, így annak a településnek a helyi szabályai vonatkoznak rád, ahova be vagy jelentve és amit a vállalkozás székhelyeként megadtál. Debrecenben ez évi 50 rugó, tárgyév március 20-ig kell fizetni, tehát nem utólag.

  a vállalkozás esetén sok esetben megkövetelik a helyi ágazati kamarába való belépést, aminek szintén van tagdíja, évi párezer forint. elmulasztani nem tanácsos, mert adóként beszedendő tétel, tehát ha nem fizeted be, akkor rádszáll a nav, és bukod a tiszta adózómúltat.

  azt kapásból nem tudom, hogy csak olyan dolgokat végezhetsz-e, amelyhez kell végzettség is, és ezt hogy ellenőrzik. nem erőltetik túlzottan az ellenőrzését.

  amire a katásoknak nem hívják fel a figyelmét, hogy a tevékenységedért a teljes magánvagyonoddal felelsz és a kata-s időszakod alapértelmezésben csökkentett szolgáltai időnek számít.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  "kata ev-nél nagyon fontos, vannak szigorú kitételek, amik azt hivatottak kizárni, h ne leplezett munkaviszony legyen a háttérben - ami ha belegondolunk jogos is - a legfontosabb, h a teljes bevétel maximum 50%-ig lehet ugyanannak a cégnek számlázni, de akkor a maradék 50%-ban is kell számlázni egyéb cégeknek": ilyen megkötés természetesen nincs.

  "ktsg-et nem lehet visszaigényelni természetesen, de az áfát igen": áfát aam kata-s nem igényelheti vissza. sőt, valószínűleg egyik katás sem, mert költséget nem számolhat el.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Chaser

  titán

  utánanézek, pár éve voltam kata-s, mindkét tényállás élt, meglepne ha változás történt volna, ha kicsit belegondolsz, nem lenne számlázási kitétel, melyik munkaadó lenne olyan hülye, h alkalmazottként foglalkoztat valakit?:) az sokkal többe kerül, mint a kata ev, iparűzési adót legálisan meg minimál összegre le lehet vinni, egyébként kell kamarai tagság is, pár éve 5e ft volt, kötelező
  továbbra is, az áfa nem ktsg, ha én mint katás azt mondom áfa körbe lépek, akkor a 12m ft helyett 12m ft+ áfa bevételem lehet, ez biztos, ha veszek valamit áfásan, továbbra is kiasadózó maradok, a kata nem azt jelenti, h feltétlen áfa mentes legyen a vállalkozó, hanem maximalizálva van az évi bevétele, nyilván ha valaki évi 100 milliót húz be, az ne tudjin ennyire kedvező adózási formát választani, ami jogos

  szerk:
  egyébként arról nem hallottam, h beletartozna pl lakás kiadás is a bevételbe, nem mondom h kizárt
  ami biztos, bármilyen állami támogatás beltartozott, de már böngészem a törvényeket, azt már eltörölték

  [ Szerkesztve ]

  _tejesen'® joálapotpan'™_

 • Chaser

  titán

  2017.01.09. Cikk továbbküldéseCikk nyomtatása
  A kisadózó vállalkozás bevételére és a bevétel megszerzésének időpontjára vonatkozó rendelkezések módosulása

  2012. évi CXLVII. törvény
  7. Nyilatkozat a bevételről
  11. § (1)

  (5) * A kisadózó vállalkozás az (1)-(3) bekezdés szerinti nyilatkozatban vagy bevallásban adatot szolgáltat bármely más személy (ide nem értve az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyt) nevéről és címéről, a naptári évben megszerzett, a kisadózó vállalkozás bevételének minősülő összegről, ha az meghaladja az 1 millió forintot. Az adatszolgáltatás teljesítése során nem kell figyelembe venni a kisadózó vállalkozás olyan bevételét, melyről a kisadózó vállalkozás nem számlát állított ki.

  10. Munkaviszonytól való elhatárolás
  14. § (1) A kisadózó vállalkozással kötött szerződést, ügyletet és más hasonló cselekményeket valódi tartalmuk szerint, a rendeltetésszerű joggyakorlás feltételére figyelemmel kell minősíteni. Ha a kisadózó vállalkozással kötött szerződés, ügylet tartalma szerint a kisadózó és harmadik személy közötti munkaviszonyt leplez, akkor az adózási és egyéb jogkövetkezményeket e törvénytől eltérően a munkaviszonyra irányadó rendelkezések szerint kell megállapítani.
  (2) Az adóhatóság ellenőrzési eljárás keretében - a (3) bekezdés figyelembevételével az ellenkező bizonyításáig - vélelmezi, hogy a kisadózó és a kisadózó vállalkozással összefüggésben a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles adózó között munkaviszony jött létre.

  (3) A (2) bekezdésben foglalt vélelmet akkor kell megdőltnek tekinteni, ha az alábbi körülmények közül egynél több megvalósul:
  a) a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette;

  b) a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személytől szerezte;

  c) a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személy nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;

  d) a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;

  e) a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személy bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;

  f) a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg;

  g) * a kisadózó vállalkozás minden kisadózóként bejelentett tagja, illetve a kisadózó egyéni vállalkozó a naptári év egészében a 2. § 8. pont a) vagy g) alpont szerint nem minősül főállású kisadózónak feltéve, hogy a kisadózó vállalkozás naptári évi bevételének legalább 50 százalékát olyan személytől szerezte, akivel/amellyel a kisadózó a naptári évben nem állt a 2. § 8. pont a) vagy g) alpontban említett jogviszonyok egyikében sem.

  _____
  ez elég nyakatekert meghatározás, illetve bele tudnak kötni, nehéz bizonyítani, anno a könyvelőmmel abban maradtunk - kb 25 éve a pályán van, 20-25 főt foglalkoztató könyvelőirdája van jelenleg, és elég sokat küzdött már az illetékesekkel -, h leginkább ne akarjam átlépni az 1m ft-ot, de ha már átlépem, legalább ugyanakkora összeg+1 ft-ban legyen másoknak is számlám, az úgy 100% védhető

  _tejesen'® joálapotpan'™_

 • Chaser

  titán

  lakás kiadásáról ezt találtam:
  Kisadózó vállalkozások tételes adóját választó egyéni vállalkozók bérbeadói tevékenysége
  Archív: 2019.03.12.

  eszerint amennyiben jól értelmezem, nem számít bevételbe
  illetve ha jól tudom, idén eltörölték a bérleti díj adóját, tehát nem kell szja-t sem fizetni utána - lehet rosszul tudom -

  szerk:
  áfa kör "félig"
  legalul:
  Fontos megjegyezni, hogy az Áfa tv. 188. §-ának (2) bekezdésében rögzített értékhatár meghatározása során minden alkalommal az általános forgalmi adó nélküli ellenértéket kell alapul venni. Emellett figyelemmel kell lenni arra is, hogy az Áfa tv. 188. §-ának (3) bekezdésében felsorolt ügyletek ellenértéke a 188. § (2) bekezdése szerinti értékhatárba nem számítandó bele.

  szerk:
  és ugye az lehet a gond, sokan keverik a kata ev és az aam fogalmát, előbbi fogalom a kisdózók tételes adója, tehát jelenleg évi 12m ft 50e adó ellenében, utóbbi pedig az alanyi adó mentesség - nincs áfás számla adási kötelezettség, ebben a verzióban nem is lehet visszaigényelni áfát, ezt szoktuk hívni "nullás számlának"

  [ Szerkesztve ]

  _tejesen'® joálapotpan'™_

 • Chaser

  titán

  itt elég jól leírja, mért is lehet a kata ev áfa mentes, vagy áfa körös
  most lusta vagyok többet keresni:)

  maga a kata ev az nem vészes, ha áfa körös, könyvelónek több dolga van, többért is könyvel - és igen, érdemes könyvelő, mert ha megváltozik egy jogszabály, nem fog senkit személyesen fekeresni az illetékes kollega, csak majd ellenőrzéskor ( : -, szerződést kizárólag olyan könyvelővel szabad kötni, aki felelősség vállalással szerződik, tehát bármit elront, annak anyagi következményeit ő viseli, nem pedig a vállalkozó - ez alapértelmezettként nem él, tehát hiába van vkinek könyvelője, ha nincs a szerződésben felelősség vállalás, a vállalkozóra verik a bálhééééééét' hogyha van, könyvelő meg mossa kezeit -
  ami nekem pár éve volt ktsg:
  5e ft kamarai tagság/év
  10e ft könyvelés/hó - kata ev aam, áfásan 12e+ áfa lett volna -
  20 v 40e ft iparűzési adó/év - pontosan nem emlékszem, de elértem az akkor 6m ft-os határt, alatta álltam meg pár 10e-rel -
  induáskor nyilván bélyegző 3-4eft - nem kötelező vállalkozói igazolvány már ezer éve, csak sok "illetékes" ezzel sincs tisztában -
  pár db számlatömb 1-2e ft
  számlázó sw - nem kötelező, de tevékenységtől függően sokkal kényelmesebb, illetve külalakban is nyilván sokkal jobb, számlamásolatot készíteni is sokkal egyszerűbb, és áttekinteni is a számlákat -, évi 8 v 10e ft volt a licensz, ingyenesből sokat kipróbáltam, egy sem tetszett, nem véletlen ingyenesek, naturasoft alap csomagot vettem, nekem nagyon tetszett/bevált

  _____

  én ennyit tudtam a témához hozzátenni, sok sikert aki önként megy a hóhérhoz ( : hamarosan én is újra, legalább futtában átnéztem néhány anyagot ami engem is érint

  szerk:
  jah igen, könyvelők is szeretik elfelejteni, számlatömbhöz, és egyéb hasonló nyomtatványhoz kell egy ezeket nyilvántartó dokumentum is amit vezetni kell - van egy száma, azt most hirtelen nem tudom - , ellenőrzéskor dobhatják ennek a hiányában az 1-200e ft-os büntit is
  ismerős járt így, kedves anyukája könyvelő volt, nem is rossz, de a nyomtatványt elfelejtette, az illetékesek ellenőrzéskor nem felejtették el megnézni ( : ha jól rémlik 100e-s büntit kapott, mert elsőre volt ilyen hiba....)
  és a vállalkozó teljes magán vagyonával felel anyagilag - tehát szélsőséges esetben akár jelzálogot is tehetnek a házra -

  [ Szerkesztve ]

  _tejesen'® joálapotpan'™_

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  én meg most is katás vagyok.

  tehát akkor részletezzük: a kata elvben lehetne bújtatott munkaviszony, ezt üldözik pontosan azért, hogy a járulékbevétel megmaradjon. azt, hogy egy kapcsolat vállalkozói kapcsolat vagy munkaviszony, úgy döntik el, hogy van egy lista, amin van vagy 7-8 feltétel, amely közül *több* teljesülése esetén azt kell vélelmezni, hogy nem bújtatott munkaviszonyról van szó. Az, hogy mekkora bevételt kapsz egy partneredtől, csak EGY feltétel, egyedül nem elégséges annak igazolására, hogy a viszonyod munkaviszony.

  ettől függetlenül nincs olyan szabály, hogy ne lehetne egy partneredtől több bevételed, mint 50%.

  az egy ettől teljesen független műsorszám, hogy neked is jelentened kell év végén, hogy kitől volt bevételed, a cégeknek is jelenteniük kell év végén, hogy kinek fizettek díjat. hogy ez mire jó, nem teljesen világos számomra.

  "továbbra is, az áfa nem ktsg": de te nem erről beszéltél, hanem idézem: "ktsg-et nem lehet visszaigényelni természetesen, de az áfát igen": ez ebben a megfogalmazásban azt jelenti, hogy áfát vissza lehet igényelni, ami nem igaz. kata-s nem számolhat el kiadást, tehát áfát sem igényel vissza. egyébként meg költséget se lehet visszaigényelni, a költség adóalap csökkentő tényező más adózási formák esetén.

  "egyébként arról nem hallottam, h beletartozna pl lakás kiadás is a bevételbe, nem mondom h kizárt": erről azért nem hallottál, mert ilyen szabály nincs. a lakás kiadása nem tartozhat bele a vállalkozás bevételébe, törvény tiltja. egész pontosan azt tiltja, hogy kata-s legyél, ha lakást adsz ki. olyan szabály van, hogy te, mint egyén, kapsz bevételeket különböző forrásból és jogcímen. kapsz olyan bevételt, amit egyéni vállalkozásodon keresztül szereztél meg, és kapsz olyat is, amit nem a vállalkozásodon keresztül szereztél meg. azt, hogy jogosult vagy-e áfamentes maradni az egyéni vállalkozásodban, azt az egyénképnt kapott összes bevételed mértéke határozza meg. most az áfakör határa 12 misi. tehát ha te elérsz 11.900 ezer forintot egyéni vállalkozóként, akkor maradhatsz alanyi adómentes. de ha elérsz 11.900 ezer forintot egyéni vállalkozóként, és még 150 ezret magánemberként, akkor az egyéni vállalkozásod bekerül az áfakörbe.

  további tévedések:

  - NEM kötelező bélyegző.
  - NEM kötelező számlakönyv
  - amennyiben aam vagy, akkor NEM kötelező vállalkozói számla, áfakörben viszont IGEN
  - a papiros számlázást szerintem érdemes elfelejteni, mióta a 100 ezer forintot elérő áfatartalmú számlákat elektronikusan jelenteni kell. nem mondtam, hogy tilos a papiros számlázás, csak annyira macerás, hogy nem éri meg.
  - számlázó program elvileg nem kötelező, gyakorlatban nem érdemes nélküle.
  - egy kötelező nyilvántartás van: bevételi nyilvántartást kell vezetni. aminek megfelel a számla másolata összegyűjtve.
  - természetesen NEM kötelező könyvelő. szerintem semmi értelme sincs.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Chaser

  titán

  nincs olyan szabály papíron, csak ha átléped, számíthatsz rá, h évente többször is megtalálnak, akár kellemetlenül sűrűn:) nekem kopp-kopp, nem volt egy ellenőrzésem sem, nem mintha bele tudtak volna kötni valamibe
  én elhiszem olyan embernek h nem ildomos úgy csinálni, aki a főiskolától ezt csinálja, 20-25 alkalmazottal már, és napi szinten találkozik a bürokráciával, mellesleg sokadik könyvelő volt aki tudta mit beszél, előtte levők nettó f@szságokat is mondtak

  nem mondtam számlatömbre v egyébre mi kötelező, az én ktsg-eim vannak felsorolva - egyébként úgy rémlik egynek kötelező lennie, de ez lehet nem így van, jól jöhet igazából bármikor, de ha csak opciós, el tudja dönteni az ember kell-e neki v nem -

  az 1m ft fölötti összegről viszont ott van egyértelműen a törvény/jogszabály, ha nem lenne világos azért, mert kiemeleten bekerül az illető az "elllenőrizendők" mappába:) pontosan azért, mert sokkal nagyobb eséllyel van leplezett munkaviszonya, mint annak akinek nincs 1m ft fölötti bevétele ugyanattól a cégtől

  áfát áfa körösen vissza lehet igényelni, továbbra is ezt mondom, ahogy a könyvelőm is mondta
  én speciel kereskedelmi tevékenységet folytattam, egy idő után egyszerűbb lett volna már áfa körösen csinálni, de megtartva az akkori évi limitet, tehát amit addig vettem és áfát fizettem utána, tudjam is visszaigényelni, és nyilván úgy már nekem is az ügyfél felé áfás számlát kell adnom, sztem ahogy a nevében benne van, adó, én gyakorlatilag nem jártam volna rosszabbul v jobban, aam-ként vettem x összegért árut, befizettem utána a 27% áfát és nullás számlával adtam tovább a termékeket, ha ugyanazt az összeget megtartom bruttónak, tehát a nálam maradó nettó kevesebb, attól igazából nem lesz több pénzem, se kevesebb, ami áfát nekem fizetnek, én fizetem állambácsi felé, aam teljes értékét meg azért tudtam volna megtartani bruttónak, mert visszaigénylem a bekerülési ár áfáját, igazából ügyfelek miatt lett volna jó, magánszemélynek mindegy h br x-et fizet v alanyi mentes x-et, cégnek már nem, főleg akkor nem, ha továbbértékesítésre vásárol áfa körösen és tőlem nullás számlát kap, de ez másik történet
  hétfőn felhívoma főnökasszonyt, és megkérdezem tőle
  az ezer 100%, h lehet áfa körös a kata ev, mert átváltottam áfa körre:) csak azóta szünetben vagyok, illetve azt az ev-t meg is szüntettem

  arról, h nem kötelező a bélyegző, majd kérdezd meg azt az osztályt, ahol a vpid/eori számokat adják pl (((( : mert sztük sajnos kötelező, és anélkül nem adják ki a számot, ha pedig kézi tömbbel dolgozik valaki, oda értelemszerűen kell is

  - amennyiben aam vagy, akkor NEM kötelező vállalkozói számla, áfakörben viszont IGEN - ez igaz, nem is mondtam ellenkezőjét

  szerk:
  egyébként ott a könyvelős link:

  UPDATE: 2019. január 1-jétől az alanyi mentesség éves értékhatára is 12 millió forintra emelkedik. Azt se feledd, hogy ha 2018-ban sem érte el az árbevételed a 12 millió forintot, akkor most lehetőséged van áfáról alanyi mentességre váltani, még akkor is ha csak az elmúlt hónapok valamelyikében értékhatár átlépés miatt kerültél áfába! 😉
  Hogy ez mit jelent pontosan?
  Annyit, hogy aki alanyi mentes és az is szeretne maradni, az az eddigi 8 helyett 2019-ben már 12 millió forint bevételig nyújtózkodhat, hiszen felette már áfa körbe kell lépnie, és ott is kell maradnia a következő két adóévben is. Valamint már a +40%-os különadó (százalékos kata) is befigyel.

  Aki áfás, az áfát számít fel a kiállított számláiban a nettó árbevételére, és ilyenkor természetesen az áfás költségei áfa tartalmát visszaigényelheti, azaz levonásba helyezheti a fizetendővel szemben. Ez azt jelenti, hogy nekik időszakonként áfa bevallást kell beküldeni, és abban az időpontban áfafizetési határidő is van. Ehhez sokszor célszerű inkább könyvelő segítségét igénybe venni, mert nem biztos, hogy mindenki tisztában van az áfalevonhatóság pontos szabályaival (mikor, minek az áfáját vonhatjuk le, mert azért az nem olyan egyszerű, van számos kivétel szabály). Illetve tudni kell, hogy a 2015. januárja óta indult vállalkozások már havi áfásak, régebben az indulók negyedévesek voltak. Egyébként az áfa gyakoriságot nem induló vállalkozásoknál ilyenkor januárban határozza meg a NAV és attól függ, hogy mennyi áfát fizetett összesen valaki két évvel korábban. Aki eléri az 1 millió forintot, az havi, a 250.000 forintot, az negyedéves bevalló lesz, ez alatt pedig éves gyakoriságúvá válunk.

  [ Szerkesztve ]

  _tejesen'® joálapotpan'™_

 • Chaser

  titán

  áfa körről jut eszembe, amit sztem 10-ből 9 könyvelő nem tud, az enyém tudta, ezért is maradtam nála:)

  az rendben van, h valaki aam módot választ, nullás számal, semmilyen áfa nincs, de ugyanúgy vonatkozik rá is az áfa törvény
  jelenleg évenként 12m árbevételi határ van, ez havonta 1m ft - ami egy hónapban lehet akár a teljes 12m ft is, ez nincs szabályozva, értelemszerűen akkor a többi hónapban már nem lehet több számlát kiadni, de a havi 50e ft-ot fizetni kell -
  és itt jön egy csavar, a 12m ft-ot az áfa törvény már nem hónapra számolja, az áfa törvény mindig naptári napra számol, ha valaki január 25-én váltja ki a a kata ev-t, áfa mentesen, aam adózóként, akkor azt gondolná, neki az éves árbevétele 12m ft lehet, de ez nem így van, az áfa törvény miatt
  az áfa törvény ugyanis azt mondja, addig lehetsz aam adózó, ameddig nem léped túl az évi 12m ft-ot, _ha_ január 1-től váltottad ki a kata ev-t, amennyiben nem januártól 1-től, hanem attól eltérő időpontban - és beszélhetnénk akár 3 hónapról, vagy hatról, bármennyiről, az arány a lényeg -, akkor azzal a naptári nap számmal arányosan, amennyid van
  kb 32877,-ft-ra jön ki jelenleg egy nap az áfa törvény szerint, tehát a fenti példával 24x32877 ft-ot vesztünk a 12m-ból, 789,048,- ft-ot
  tehát hiába fizetem én havonta az 50e ft-ot minden hónapra, januárra is - mert bármikor kezdi az ember, teljes hónapra fizetni kell, akkor is, ha az adott hónap utolsó napján váltotta ki a kata ev-t, teljes árat kell fizetni, az 50e ft-ot, nem pedig arányosan -, bizony nem lesz 12m ft-os értékhatárom, ebben az esetben kb 11,210, 952,-ft lesz a maximális árbevétel, ezt túllépve hiába volt valaki aam, automatikusan áfa körbe lép, és két évig kötelezően ott is marad, ráadásul ugyanúgy vonatkozik rá a 12m árbevétel feletti szabály, afelett 40%-ot még pluszban adóznia kell

  onnan tudom, h majdnem beleléptem, mert nálam speciel március végén indult az ev, naívan úgy gondoltam, fizetek 50e ft-ot a tört hónapra, pontosabban 4-5 napra, és lesz még egy havi 500e ft-os árbevételi dobozom - akkor annyi volt, évi 6m ft -, hát nem lett, de legalább kuva' sokat izzadtam :d
  csak érdekességképp:)

  _tejesen'® joálapotpan'™_

 • bitpork

  veterán

  LOGOUT blog

  Nem akarlak megbántani de a KATA legelejétől így volt. 12 hónap az éves bevétel vetített adó időszaka. Ha ennél kevesebb időre van kiváltva akkor arányosan kevesebb az elérhető bevételed is. Mi ezen a meglepő? :U

  Az megvan, hogy Mária országa vagyunk, csak így körülnézve nem világos, hogy Geronazzo vagy Schmidt.

 • Chaser

  titán

  ööö én sem akarlak megbántani...olvasd el újra:)

  szerk:
  idézem magam:
  "és itt jön egy csavar, a 12m ft-ot az áfa törvény már nem hónapra számolja, az áfa törvény mindig naptári napra számol, ha valaki január 25-én váltja ki a a kata ev-t, áfa mentesen, aam adózóként, akkor azt gondolná, neki az éves árbevétele 12m ft lehet, de ez nem így van, az áfa törvény miatt"
  itt is befizeted a 12 hónapot, a teljes évet, de nem 12m a határod:)
  fentebb levezetve mért, és ezt a könyvelők nagy része nem tudja, sőt, még volt aki le is hülyézte a másikat emiatt, mert h ilyen nincs, utána beszéltem számvizsgálókkal, illetékesekkel, meg az én könyvelőmmel, hát bizony van, áfa törvénynek hívják, ami arra is vonatkozik, aki aam körben tevékenykedik

  [ Szerkesztve ]

  _tejesen'® joálapotpan'™_

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  idézem a kata törvényt:
  "4. § (1) A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyiság a választás bejelentését követő hónap első napjával jön létre.": tehát NINCS tört hónap.

  annyiszor 1 misi az áfa értékhatára, ahány hónapig katás voltál, nem napig. ennek az az oka, hogy nem lehetsz napig katás, tehát áfás számlát sem adhatsz ki, csak teljes hónapos időszakokban.

  szerintem porosak az ismereteid a katáról. azt sem látom, hogy hol van olyan leírva, hogy kata-s visszaigényelhet áfát. remélem, te sem tettél ilyet, mert akkor csúnyán megbüntetnek.

  a kata törvény explicit leírja, hogy milyen nyilvántartásokat kell vezetned és ebben nincs kiadási nyilvántartás. tehát a kiadásokat nem tudod nyilvántartani. vagyis a rájuk rakódó áfát sem. vagyis nem lehet levonni. ha le lehetne vonni, akkor egyértelműen köteleznének a nyilvántartására is.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Robert07

  aktív tag

  Na igen, ez illegalis, mert Magyarorszagon lakik (183+ nap evente), es teljesen mindegy hogy hol van a bankszamla amire fizetnek neki, a NAV-nak adofizetesi kotelezettseggel tartozik a kulfoldrol erkezo bevetelei utan is.

  Es nem is nagyon mukodne, mert Magyarorszagnak is van hozzaferese a CSR-hez, ugyhogy a NAV-nak lenne hozzaferese a kulfoldi szamlakhoz is.

  Esetleg akkor lehetne elfogadhato, ha nem tartozkodna Magyarorszagon, mert akkor legalisan adozhatna Nemetorszagban.

 • placebo2018

  csendes tag

  Hát hogy katás legyél Ev-nek kell lenned ott meg a regisztrációnál meg kell adni az övjt kódot és ha olyan tevékenységet végzel kell hozzá végzettség összevissza nem megy
  [link]

 • placebo2018

  csendes tag

  A bejelentkezéstől lehet katás - ev regisztrácio vagy cég a szerződés alaírás napjától - de ha közben jelentkezel be akkor a következő hónap első napja,alanyi mentest lehet választani teljes évre a 12 milla tört év esetén kevesebb a határ de nem kötelező alanyinak lennie vagy nem lehet, a katásnak bármekkora bevétele lehet ha 12Milla felett van rendes áfás lesz.

 • Chaser

  titán

  Ugy latom nem ertetted meg, amit ideztel, az igaz
  Az afa torveny viszont teljesen kulon dolog, kata ev tovabbra sem egyenlo automatikusan afa mentessegel, indulaskor lehet valasztani, pintosabban ki kell valasztani, alanyi mentes nullas, vagy a 27%-os afa korben versenyzel, ettol fuggetlen kata ev mindketto, pl kft-bol is van alanyi mentes, szoval ott sem igaz az, h mindenkeppen afasnak kell lennie
  Alanyi mentes eseteben a fentebbi peldaban megmarad eppen a 12m-s hatarod, azt lehet rosszul mondtam, de a 11m x resz utan automatikusan afa korbe lep az aldozat, igy egyik meghatarozas sem uti a masikat, viszont azt ugy elfelejtik megemliteni, h ez igy teljes
  Ha van konyvelod kerdezd meg, de tudok adni kozvetlen illetekes ismerost is:)

  _tejesen'® joálapotpan'™_

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  "kata ev tovabbra sem egyenlo automatikusan afa mentessegel": én nem mondtam ilyet, hogy kata ev egyenlő áfamentességgel, ezt a szálat ne erőltesd rám.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Chaser

  titán

  összegezve, nekem sem ártott átismételni:)

  a fentebbi január 25-i indulás, és visszük a kata ev-t egész évben amit alanyi mentesen váltottunk ki, tehát nullás számlát adunk, a kata törvény szerint jelenleg évi 12m ft bevételünk lehet
  ez igaz is, amíg az áfa törvény azt nem mondja, nincs meg az évi 365 napunk, mert -24 van, az alanyi mentes időszakot viszont az áfa törvény már nem hónapra számolja, mint a kata ev, hanem napra, tehát a 12m ft-ból kb le kell vonnunk összesen kb 37,288x24-et, a végösszeg 11,210,952,-ft kb
  a kata törvény szerint 12m ft-ig megy a bevételünk - tételezzük fel, h el is értük azt -, az áfa törvény viszont azt mondja, oké, 12m ft-ig mehet, nem kell +40% adót fizetni a 11,210,952,- ft-os bevétel felett sem ha megáll 12m ft-nál, viszont, a 11, 210, 953,- ft-nál az alanyi mentes körből automatikusan átlépünk az áfás körbe, immáron nem opciósan, mint az ev kiváltásakor, amikor dönthetünk, hanem kötelezően, tehát innentől már csak áfás számlát adhatunk, és ez tárgyévet követően kettő évig így is marad, tehát a következő év januárjától nem kezdhetünk megint nullásként, ettől függetlenül továbbra is kata ev formában folytatjuk tovább a működést, az évi 12m ft limit is megmarad, csak innentől 12mft+áfa értékre változik
  ez a kata ev és áfa törvény viszonya, értelemszerűen indulhat ez az év bármelyik hónapjának bármelyik napján, az áfa törvény miatt az alanyi mentesség a napok számának lesz függvénye

  te is mondtál olyat ami nem helytálló, én is, de legalább hétfőre képben leszek mire beszélek a könyvelőmmel:)
  az egész biztos, h az áfa értéke nem számít bele a bevételbe ha valaki áfás akar lenni, és vissza is lehet igényelni így az áfát, mivel az nem költség, hanem adó, költséget leírni nem lehet, de a törvény e kettő közt különbséget tesz

  a topik indítója meg lassan rájön, h nem kell ez neki ( : :d

  szerk:
  azt most látom, h azt mondod nincs kiadási nyilvántartás, jól mondod, nem kötelező, azt nem mondja a törvény, h nem tarthatod nyilván:)
  de egyszerű példával élve, ami a sajátom:
  külföldről rendeltem, országba bejött, vámeljárás, adatok beküldése - pp, bank kivonat -, áfa értékének megállapítása, én kifizettem az áfát, és jött is a csomag, és pontosan ugyanennek a fordítottja történik az áfa vissza igénylésekor
  rendelhetnék belföldről is, akkor már eleve vásárláskor fizetem az áfát az itthoni kereskedőnek, nem közvetlen a navnak, de megvan a számlám, és ugyanígy vissza tudom igényelni mint a külföldi rendelésnél
  ez pontosan úgy működik mintha normál ev lennél, annyi a különbség, h katánál ott az évi limit, és ktsg-et nem lehet leírni - és a törvény az áfát megkülönbözteti a költségtől -, de emiatt is kerül a limit mellett 50e ft-ba havonta ez az adózási forma

  [ Szerkesztve ]

  _tejesen'® joálapotpan'™_

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  "a kata törvény szerint jelenleg évi 12m ft bevételünk lehet": tehát akkor mégegyszer, mert nem ment át.
  ha január 25-én bejelented az egyéni vállalkozásodat, akkor február 1-től van vállalkozásod. nincs január 25-i indulás. tehát 11 hónapra fizeted a kata-t, vagyis 11 misi értékhatárig vagy adómentes a katában IS, meg az ÁFA szerint IS.

  a forrást már idéztem a topicban.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • bitpork

  veterán

  LOGOUT blog

  Ugyan 2014ben adtam vissza a KATA-t de akkor nekem minden számlára áfát kellett írnom "kisadózó"megjelöléssel és amíg nem értem el KATA határát addig se befizetni se levonni nem kellett és lehetett.

  Az megvan, hogy Mária országa vagyunk, csak így körülnézve nem világos, hogy Geronazzo vagy Schmidt.

 • Chaser

  titán

  ha ez 2014 óta változott akkor úgy van - bár nem hiszem de utánanézek -, én március végén indítottam kata aam-etés fizettem is rá teljes hónapra a kata-t, ami élt is, kivéve arra a hónapra nem élt az akkori teljes limit áfa nélkül, csak annak töredéke
  ""4. § (1) A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyiság a választás bejelentését követő hónap első napjával jön létre.": tehát NINCS tört hónap." - és ezt pontosan miből idézed? mert paragrafusból és bekezdésből nem fogom kitalálni, esetleg ez nem arra vonatkozik, ha normál ev-ből váltasz kata-ra?

  bitpork
  milyen áfát kellett írnod a számlára?:) ha aam voltál - áfa körön kívüli -, akkor 0 %-os volt a számlád, és aam-et kellett feltüntetni a 27% helyett, netto x ezer, br x ezer
  kisadózót meg aam-ként és áfásként is fel kell(ett) tüntetni, ezekkel nincs gond
  de ha jól értem te aam-ként versenyeztél

  _tejesen'® joálapotpan'™_

 • Chaser

  titán

  A kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályai
  2019.

  Az adóalanyiság kezdete és a bejelentés időpontja már működő adózók esetében
  A már működő adózók esetében az adóalanyiság a feltételek megléte esetén a választás bejelentését
  követő hónap első napjával jön létre.

  Az adóalanyiság kezdete és a bejelentés időpontja kezdő vállalkozások esetében
  A tevékenységét év közben kezdő vállalkozás bejelentését az állami adóhatósághoz való
  bejelentkezéssel egyidejűleg teljesítheti. Ebben az esetben az adóalanyiság a vállalkozás
  nyilvántartásba vételének napjával – vagy ha az korábbi időpont – a létesítő okirat ellenjegyzésének
  napjával jön létre.

  ____
  ha jól látom kiragadtál egy részt, csak az nincs előtte mire vonatkozik, levegőben lógó paragrafus meg nem forrás

  _tejesen'® joálapotpan'™_

Hozzászólok Aktív témák