Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz forgonati #8471 üzenetére

    "Mert szerintem meg rohadtul mindegy a felbontás, ha a zajról van szó. A szenzor natív felbontása 20MP, és ha a felbontást leveszed 8MP-re, attól még a szenzor pixeljei nem lesznek sem nagyobbak, se nem kerülnek távolabbra egymástól. Ergo ugyanannyi zaj kerül a 8MP képre is mint a 20MP-re. De javíts ki ha rosszul mondom."

    Ha a ccd nyers anyagát kapnád meg (raw), mindegy lenne. De mivel ez egy mobiltelefon, így a kész kép erősen függ a tömörítő/feldolgozó szoftver működésétől. Amikor átállítod kisebb felbontásra, a pixeleket blokkokba szervezi és az egy-egy blokk szín értéke az őt alkotó pixelek összességéből egy spec algoritmussal kerül kikalkulálásra. És láss csodát, ugyanazon panel esetén a kisebb felbontású képek jobb minőségűek, többnyire kevésbé zajosak.

    Amúgy 2007 tájékán készült egy tanulmány, amely szerint a mobiltelefon lehetőségeihez az ideális ccd felbontás maximum 6 mpix. Tegyük fel, hogy közben annyit javult a technika hogy ez mára már 8 mpix is lehet. Számít ez? Semmit, a hülye user csak a pixelek számát nézi, más nem érdekli. Ja de, "rögzíccsen má fullhádé videjót is, ha má a tévé is az otthol" :-)
    A gyártók meg el akarnak adni, kénytelenek a piac igényeihez igazodni.
    Magam részéről tapsolnék ha a z5 compact esetén NFC helyett inkább egy 8 mipxeles 1/1.8 méretű szenzor kerülne be a jelenlegi 1/2.3 helyett. :-)
    Ha a HTC one nem bukik el a kamerájával, lehet mára nem ezek a nyomorult 20 mpix szenzorok lennének a prémium telefonokban.

    Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D

Új hozzászólás Aktív témák