Új hozzászólás Aktív témák

  • Kakumix

    senior tag

    válasz turbobusa #11696 üzenetére

    Sokáig vagy sokat megy statikus nem egyszínű tartalmat megjelenítve a képernyő, akkor a alpixelek fényereje csökkenhet. Ez akkor gond, ha a kijelzőn egymástól jól elkülönülten, foltokban látszik a különböző elöregedésből/elhasználódásból fakadó fényerőkülönbség.
    Például, a régi Galaxy S-em, mostanában volt 2 éves. A garancia lejárta előtt megnéztem a kijelzőjét, hogy mi a helyzet vele, akkor kék háttérnél (kék = legkényesebb, leggyorsabban fogyó szín) lehetett látni, hogy a felső értesítési sáv világosabb (fényesebb/erősebb), mint a közvetlenül alatta lévő rész. Ez az állandó fekete színnek (nem világít, nem használódik el) köszönhető. De ebben a sávban jól látszott az időkijelzés 4 számjegyének és a kettőspontnak sötétebb, elhasználtabb volta az "állandó" fehér színe miatt (fehér = mindhárom (Piros (R) - Zöld (G) - Kék (B)) alpixel világít). Ismétlem ez csak teljes kék képernyő esetében volt jól látható, a többi szín esetében kevésbé. Ez azt is jelenti, hogy használat (böngészés, játék) közben nem volt észrevehető.
    A jelenlegi tulajdonosnak megmutattam, hogy ha akarja szervizeltesse még mielőtt lejár a garancia, de azt mondta, hogy neki ez fel sem tűnt, ami a fentiek tükrében nem is meglepő.

    A decemberi Note-omon nem látható ilyen anomália. Ezt is, mint az SGS-t is, általában auto fényerőn használom.

    ui.: a statikus és nem egyszínű tartalom csak azért számít, mert akkor tudnak a képernyő pixelei nem egyformán öregedni. Pl. teljes képernyő fehér hosszútávon, akkor minden pixel ugyanabban az ütemben öregszik vagyis ugyanúgy csökken a fényük. De ha a fehér képernyőre kirajzoltatsz egy fekete kört, akkor a kört alkotó pixelek nem öregszenek vagyis a fényerejük nem csökken és ez foltot hagy.

    Legyen szép napod!

Új hozzászólás Aktív témák