Hirdetés

2017. november 19., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) SoTL


SoTL
(tag)

Azt nem értem, hogy több mint 20 év alatt, hogy nem sikerült egy új szabványt kidolgozni mely kicsit megnövelte volna az egy üzenetben küldhető maximális karakterszámot. Az mms ugye nem igazán váltotta be a hozzá fűződő reményeket.
Szerintem lenne még potenciál az sms-ben.

Think.

(#2) Jadro válasza SoTL (#1) üzenetére


Jadro
(PH! kedvence)

Ott az MMS. Teleírhatod szöveggel. Igaz hogy árban elrugaszkodott, de ettől még egy újabb szabvány.

Samsung Galaxy S7 Edge; <<WotNick: JadroWot>>

(#3) sheratan válasza SoTL (#1) üzenetére


sheratan
(Jómunkásember)

az mms teljesen jó lenne ilyen célra. csak marha drága, ugyanis egységáron megy. ha mondjuk értlemesen, forgalmi alapon menne, és azt néznék, hogy az a kis terhelés és adatforgalom, amit egy tisztán szöveges mms a hálózatra mér, akkor ilyen 10-20 forint kéne legyen a reális ára. sikeres lenne, ha ennyiért mérnék. ahogy sikeres is volt nagoyn, amikor a vodánál 25ft-ért volt akciósan.

https://www.instagram.com/kornenator/

(#4) tkazmer


tkazmer
(PH! addikt)

én többnyire mindig beleférek a 160 karakterbe, valószínűleg megszokás kérdése. általában 158-160 karakteres egy részletesebb mondanivalót tartalmazó üzenetem.
ennyiben igazoltnak látom a T. tervezők tapasztalatait:)

úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

(#5) SoTL válasza sheratan (#3) üzenetére


SoTL
(tag)

éppen ezért lenne jó pl. egy sms 2.0 vagy hasonló, amely csupán szövegtovábbítást tenne lehetővé, de azt jóval hosszabb terjedelemben,egy mostani sms tarifájáért.
nem gondolom, hogy jelentős kapacitást vonna el a hsdpa-n netezőktől.
szerintem a legtöbb ember értékelné ezt.
nem véletlen, hogy jelentős mértékben terjednek a qwery-s mobilok.

Think.

(#6) mrlujoak válasza SoTL (#1) üzenetére


mrlujoak
(PH! nagyúr)

Részben volt fejlődés, hiszen megjelent az összefűzhető sms, azaz több sms-t egyben (persze magasabb árért) tudsz szerkeszteni, elküldeni, és azt egy sms-ben egyszerre megjeleníteni.

A másik fejlődés az MMS volt.
Arra, hogy képet, hangot, egyéb alkalmazást küldözgessenek rajta, tényleg nem egy nagy szám lett.
Ámde van olyan szolgáltató, mint pl a Vodafone, ami az árazásban különbséget tesz csak szöveget tartalmazó MMS közt is.
Ott nem is tudom mennyi a maximum, talán ezer? karakter. Mindez hálózaton belül 45 forintért (Vitamax Standard, Klub, Party).

Rendszerint egy nagyobb lélegzetvételű sms mondandóm MMS (szöveges MMS)-ben küldöm el ismerősömnek/családtagomnak (akiről tudom, hogy MMS képes mobilja van, alkalmazott beállításokkal)...

Amugy érdekes cikk volt, tetszett az életből vett tapasztalat a karakterszám meghatározásához.
...és tényleg, a képeslapokon, levelezőlapokon, táviratokon, de még a szokásos e-mailekben, üzenetekben is 100 egynéhány karaker az üzenet... :U

mrlujoak

(#7) SoTL válasza tkazmer (#4) üzenetére


SoTL
(tag)

Ez általában rám is igaz.
de vannak más helyzetek. pl általában nekem elég egy 1mbites net ph olvasásra, emailre, meg hasonlókra, de amikor le kell húznom egy vista sp1-et, vagy hd trailert nézek, akkor nem árt, ha mégis a 8 megás net lóg alattam.
csak arra akarnék kilyukadni, hogy a lehetőséget legalább megadhatnák.

Think.

(#8) Killing


Killing
(PH! addikt)

Az újabb készülékek már össze tudják fűzni az SMS-eket.Felesleges ezen aggódni,maximum több SMS árát fizeted ki és még a címzett személy is egybe kapja.

[ Szerkesztve ]

Meg mért pont most jönne ki a táp gyengesége, mind a két kari annyira nagy teljesítményű, h már bootkor pezsgőt bontanak a DÉMÁSZ-nál?-by finest

(#9) tkazmer válasza SoTL (#7) üzenetére


tkazmer
(PH! addikt)

megadták, mms vagy email. egy emailt, alap wap díjcsomaggal, olcsóbb elküldeni + letölteni, mint egy sms-t, legalábbis pannonnál. (8ft/10kb, 16ftért (amelyben benne van a fogadó fél költsége) alapcsomagban nem nagyon kapsz sms-t.)

úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

(#10) SoTL válasza Killing (#8) üzenetére


SoTL
(tag)

Nem érted szerintem, hogy pontosan mire gondolok.
Valami olyanra, ami nem a beszédcsatornát használja, de valamennyivel nagyobb üzenethosszt engdélyez és nem kell hozzá mms kompatibilis telefon.
a hosszú sms nem rossz ötlet, csak ha esténként küldesz pár keves mondatot a párodnak, ami nem 160 karakter hosszú, akkor hamar hatványozottan meghízlalja a telefonszámlád.

tkazmer: egy átlag júzer nem bonyolítja ilyenekkel meg az életét, csak az a lényeg, hogy elmenjen az üzenet a telefonról. az email meg más tészta, nem olyan közvetlen, mint az sms, meg ugye egyből megjelenik a másik partnernél.

[ Szerkesztve ]

Think.

(#11) tkazmer válasza SoTL (#10) üzenetére


tkazmer
(PH! addikt)

ennyiben én is átlag user vagyok, én sem azért emailezek telefonról, mert helyettesítem az sms-t, inkább nem tudom megtenni, hogy ne emailezzek. a fent leírt konstrukció tehát abszolut elméleti alapon jött létre, soha nem teszteltem...

úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

(#12) Rickazoid válasza Killing (#8) üzenetére


Rickazoid
(PH! addikt)

Persze összefűzhető, de épp az a gond, hogy több sms árát számolják fel érte.
Én ha sms-t írok, az minimum 3-4 összefűzött sms lesz úgy, hogy egy csomó mondatot átírok, hogy rövidebb legyen. Baromi időigényes javítgatni, szóközöket kivenni pontok mögül, szavakat rövidítgetni (mivel alapban sms-ben is pont úgy írok, mint mondjuk itt vagy e-mailben).
Az e-mail meg telefonon nem megoldás, mert az nem telefonra megy, nekem azok közül az ismerőseim közül, akiknek írok sms-t, senki nem nézi az e-mailjeit telefonon, és nem is ül állandóan a számítógép előtt, tehát az e-mail nem válthatja ki az sms-t a közeljövőben. Megjegyzem én ha már e-mailt írok, akkor az lesz vagy 15-20-30 soros (egy rövid e-mailem persze), mármint egy 900 pixel széles képernyőn maximalizált ablakban, talán 150-160 karakter lehet egy sorban, telefonon km hosszúnak tud látszani, ezért hanyagolom is.
Én személy szerint nagyon örülnék ha az sms-t is fejlesztenék, hogy beleférjen egybe minimum annyi karakter, mint egy mms-be. És persze annak is, ha a magyar ékezetes betűk nem számítanának több karakternek.

[ Szerkesztve ]

I don't see what my age has to do with playing with Pokémon, frankly.

(#13) SoTL válasza Rickazoid (#12) üzenetére


SoTL
(tag)

:R
Végre valaki kezdi megérteni, hogy mire is gondoltam.

Think.

(#14) erdoke válasza SoTL (#10) üzenetére


erdoke
(Jómunkásember)

A meghatározó piacokon több százas vagy korlátlan SMS csomagok vannak, ahol nem probléma, ha 1 db SMS helyett egy összefűzött duplába fér el a mondandó. Lásd itthoni példának az iPhone-hoz bevezetett Ikon díjcsomagokat.

BTW, ha már magyar oldalon vagyunk, érdemes lett volna megemlíteni a 70 karakteres limittel bíró Unicode SMS-t is, hiszen magyar ékezetekkel csak így tudunk küldeni (illetve küldeni+fogadni).

Az email sokaknál már részben kiváltotta az SMS-t, egy 80-100 MB-os net csomagba töménytelen text alapú mail belefér.

[ Szerkesztve ]

Not addicted to sugar and grain anymore...

(#15) e=mc² válasza tkazmer (#4) üzenetére


e=mc²
(őstag)

Valahol azt olvastam meg anno, hogy az ekezetes/specialis karakterek tobb karakterhelyet foglalnak, így ha normal 158-160 karakteres sms-t irsz ekezetes betukkel akar ki is csuszhatsz az 1 sms arabol...

Hogy igaz-e nem tudom...

Ambulimax Provider

(#16) Apollyon


Apollyon
(Korrektor)

Hát elég elavult technológia már az sms. Japánban MMS sincs a telefonokban, mert mki e-mail-t használ.

Ha majd s*aré'-h*gyé' lesz a Blackberry szolgáltatás majd az fogja sztem jól megérni :D

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#17) npspam


npspam
(újonc)

Sziasztok,

Kezdetben vala az SMS, ami csak 128 karakter lehetett, ebből lett később 140, majd pedig a mostani 160 karakter.
Ezt 7 bites ASCII formátumban tárolják és így 140 byte a mérete.
A méretkorlát abból adódik/ered, hogy a GSM technológia (cella<->telefon)- kezdetben - egy üresjáratát használták az üzenet továbbítására.

Bővebb infó:
[link]

Üdv nektek

(#18) mrlujoak válasza erdoke (#14) üzenetére


mrlujoak
(PH! nagyúr)

A balradőlő magyar ékezetes karakterek nem csorbítják a karakterszámot, és mind a küldő, mind a fogadó oldalon megjelenik a hosszú ékezet.

e=mc²: bizony, így van, jól tudod.
Ezért kell balradőlő ékezetes karaktereket használni!

mrlujoak

(#19) Depression


Depression
(PH! kedvence)

Tény, hogy velünk alaposan kiszúrtak.
Az emailt viszont nem jelzi semmi, hogy kaptál. Azt vagy megnézed, vagy nem.
A másik nagy előnye az sms-nek, hogy van visszajelzés a megérkezéséről.

"Soha semmilyen virusirtot vagy extra tuzfalat nem hasznalok, es mukodik a gepem. Csak ismerni kell a normalis, megbizhato pornooldalakat, ennyi a titok :D" by kemotox

(#20) e=mc² válasza Depression (#19) üzenetére


e=mc²
(őstag)

A telefonom 30 percenkent figyeli a postafiokot, hogy van-e uj mail. Jelzi a telefon, ha van. Hanggal is, fennyel is. Ha hazamegyek letolti a levelezoprogram akkor a telefonbol is kitorlodik. Ha fontos tudok irni mobilrol is.
E51-em van, de anno a 6230i is tudta ezt a funkciot.

E-mailnek is lehetne visszajelzes, ha alapertelmezesben be lenne kapcsolva a visszaigazolas keres, es nem lehetne egy "megse" gombbal ezt kiiktatni, akkor meg ki is valthatja teljesen az sms-t.

Ambulimax Provider

(#21) erdoke válasza mrlujoak (#18) üzenetére


erdoke
(Jómunkásember)

A balra dőlő nem magyar ékezet, emellett az ő és ű nem is megy át. Ráadásul sok készüléken vagy az egyik könnyen elérhető, vagy a másik, a kettő együtt nem. Én inkább duplát küldök, de nem igénytelenkedek fordított ékezetekkel és kalapocskás betűkkel...

depression,
"emailt viszont semmi nem jelzi"
Ugyanúgy jelzi, mint az SMS-t, már ami a technikai részét illeti, a hang persze külön állítható a legtöbb készüléken. Excahnge Server, IMAP, BlackBerry kulcsszavak tanulmányozása ajánlott. Még a POP3-at is be lehet állítani 5 percenkénti ellenőrzésre.

[ Szerkesztve ]

Not addicted to sugar and grain anymore...

(#22) mrlujoak válasza erdoke (#21) üzenetére


mrlujoak
(PH! nagyúr)

:) Azért merészeltem magyar ékezetes karakternek titulálni, mert a beírási myelv magyar-ra állításánál is feladja a balra dőlő ékezetes karaktereket... :)

Természetesen ez a mi magyar nyelvi sajátosságunk, nem várhatjuk el, hogy mi diktáljuk a szabványt.
Én nagyon jól megvagyok - és az sms barátaim is - a balradőlő ékezetekkel, az ű, ő pedig kimaradhat, vagyis jó oda az ü és ö.
Mindemellett a magyar-ra állított SE-ok simán felajánlják a balradőlő ékezetes, áéíóú karaktereket, így nem kell vacakolni a beírással, és még a fogadó fél is hosszú karaktereket kap. :D

mrlujoak

(#23) Suker10


Suker10
(fanatikus tag)

Inkább csak javítani szeretnék. GSM és ASCII kódolás, esetleg karakterkészlet? Ez egy nagy butaság. Tudod, hogy mi az az ASCII karakterkészlet és kódolás? Az igaz, hogy 7 bites, de semmi köze a SMS karaktereihez. Itt egy olyan kódábécét használnak, amiben nincsenek pl. vezérlőkarakterek, vannak viszont latin és görög betűk. Ehhez nem kellenek külön kódlapok sem. GSM 03.38 a neve. Az összes GSM telefon meg tudja jeleníteni a karaktereket, mert ez egy ETSI szabvány. A Unicode szintén egy szabvány, ami leírja a kódolás, egységesítést, stb. A valóságban nincs ilyen kódolás, számábrázolás. Azt mondani, hogy valami Unicode, értelmetlen. Ez kb. olyan, mintha azt mondanám, hogy minden reggel búzát eszek. Ez igaz is, csak ez a búza inkább kenyér. A szabványban síkokra bontották a leírt karaktereket, folyamatosan kerülnek be a helyükre. Így, ha pl. lesznek olyan, a múltból előkerült karakterek, írásjelek, amit már régen nem használnak, vagy valamilyen idegen civilizációból származik, annak is lenne helye. Ezeket a 16 bites síkokat bővíteni is lehet (van köztük lefoglalt). Értelme nem sok van, mert kétmilliárd feletti graféma tárolására alkalmas jelenleg. Vannak veszteségmentes tömörítési és számábrázolási eljárások, amelyek megvalósítják ezt a szabványt. Ilyen pl. az UTF-16/UCS-2, amit a GSM telefonoknál is használnak és csak az első lap kezelésére alkalmas, egy részhalmaza. Erre azért volt szükség, mert fix hosszúságú. A legtöbb kódolás dinamikus méretű kódokat generál, de ezt nem részletezném, mert nagyon terjedelmes lenne és nem tartozik a témához. :D
A különböző típusú telefonok egyébként változtathatnak a beírt kódokon, esetleg rosszul értelmezik, de a szervereknél is lehet módosítani. A másik módosító a minden telefonon található operációs rendszer és az alkalmazások. Az SMS szabvány nem a karakterek számát határozza meg, hanem az üzenetek maximális méretét. Konkatenált SMS-nél az összefűzéshez szükséges adatokat is továbbítják, ezért kevesebb karaktert lehet felhasználni.

Müzli 38% gyümölccsel: "Száraz, hűvös helyen tárolandó. Az elemzés értékeit a természetes termékek biológiai variáció. Hiszen ebben a gabonafélék természetes termék tartalmazhat nukleáris alkatrészek, részek és kő shell alkatrészek is." De legalább természetes.

(#24) Depression válasza erdoke (#21) üzenetére


Depression
(PH! kedvence)

Azért azt nem várhatom el, hogy az összes ismerősöm fizessen elő mobilnetre. Ugyanis a lekérdezés is forgalmat generál. Nem sok, de sok kicsi sokra megy.

"Soha semmilyen virusirtot vagy extra tuzfalat nem hasznalok, es mukodik a gepem. Csak ismerni kell a normalis, megbizhato pornooldalakat, ennyi a titok :D" by kemotox

(#25) tkazmer válasza e=mc² (#15) üzenetére


tkazmer
(PH! addikt)

így igaz, emiatt többnyire nem is használok ékezeteket, illetve pl vessző karakter után ritkán teszek space-t, stb..
a telefonom nagyon rendes, kiírja, hogy hány karaktert használtam el, és az hány sms-be fér bele.

úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

(#26) Pilu 007


Pilu 007
(tag)

Talán ha majd mindenki igyekszik a net alapú cuccokra , voip rákanyarodni, ingyenes beszéd(relative), talán ott lesz új szabvány(akár ingyenes is).... :U

http://www.webshop.munkaruhadiszkont.hu/ - - - - - http://www.munkaruhadiszkont.hu/

(#27) Karma válasza Pilu 007 (#26) üzenetére


Karma
(MODERÁTOR)

Vagy VoIP tiltások ezerrel :U

“All nothings are not equal.”

(#28) Chaser válasza e=mc² (#15) üzenetére


Chaser
(Jómunkásember)

Én csak azt tudom, hogy a kötsög vodánál sokszor 80 karakternél nem írok többet egy sms-be, de nem hajlandó kb minden harmadiknál csak 2 részletben küldeni, ha ékezetettel írtam, ha nem..ez mitől lehet?

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#29) mrlujoak válasza Chaser (#28) üzenetére


mrlujoak
(PH! nagyúr)

A hiba oka a telefonod beállításainál lesz.
Valamilyen spéci karaktert teszel a szövegbe, minek kövezkeztében más kódolásra vált, ezért a 80 karakter már 2 sms-ben megy el.

Nézd meg az üzenetírási beállításaid, hidd el, sok kellemetlenségtől szabadulhatsz meg!
Milyen mobilod van?

mrlujoak

(#30) Thulcandra válasza mrlujoak (#29) üzenetére


Thulcandra
(őstag)

Igen, ez így van sajnos és szinte az összes - ha nem az összes telefon alapból ilyen beállítással kerül a vevő a kezébe, sokan észre se veszik...

Üzenetek beállításai karakterkódolás vagy hasonlónál lehet állítani.

" Ride away from falling ground, ride away from the big black cloud, ride away until the day come that we all live in a 2 wheel nation "

(#31) Chaser válasza mrlujoak (#29) üzenetére


Chaser
(Jómunkásember)

A furcsa az, hogy kezdetben 1általán nem csinálta, ezért nem is gondolok beállítási hibára, sharp sh550 telóm van, csak ezért vagyok még a vodánál, turbosimet nem akarok, máshogy meg nehézkes megoldani más szolgáltatót vele.

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#32) Barthezz2


Barthezz2
(PH! nagyúr)

Jó dolog az sms, mégha régi is, de azért lassan tényleg kevéske a 160 karakter. Igaz, ha fontos dolgot akar az ember, akkor címszavakba is el lehet intézni, de ha barátod/barátnőd/férj/feleség a címzett, akkor hamar el tud fogyni. Összefűzött sms van, az oké, nade nem 100ft-ért.. :U
Az mms nem az lett, ami lehetett volna, szerintem sokan egyálltalán nem használják, sokat én sem küldtem még. Arról nem is beszélve, hogy egy telefont megveszel, és küldheted is az sms-t, mms-nél meg sokszor előfordul, hogy sem a telefon nincs beállítva, sem a szolgáltatás nem aktív alapból(mégha maga a bekapcsolás ingyenes is) és a legtöbb ember nem tud/akar azzal foglalkozni, hogy ugyan akkor most hogyan is van..

Az e-mail jó dolog tud lenni, mert legtöbb szolgáltató ad olyan netet, hogy havidíj nincs, és pár ft/kbyte adatforgalmi díj van. Sőt, én most pl kapok a vodától havi x mega ingyen wap forgalmat, ami erre a célra bőven elég lenne. A telefonok legnagyobb része is képes mailt fogadni már. Csak kinek küldjek mailt? Nem túl sok ismerősöm van, aki a mobilján netezget, vagy mail-t olvas. Így mire elolvassa a levelem, már lehet találkozunk is. Szóval jó lenne, ha elterjedt lenne.. Tapasztalataim szerint nem az :(

[ Szerkesztve ]

Everybody lies.

(#33) Chaser válasza Barthezz2 (#32) üzenetére


Chaser
(Jómunkásember)

Én is kaptam ingyen netet a vodától, biztos amit te is, de nem műxik:D Még ezt is külön aktiválni kéne? Mármint a netet.

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#34) mrlujoak válasza Chaser (#31) üzenetére


mrlujoak
(PH! nagyúr)

Ha ragaszkodsz a Vodafone függő Sharp-odhoz, de a Vodafone-hoz nem, akkor függetlenítsd!
Nem, nem illegalizálok, bemész a Vodafone-hoz és kéred, hogy oldják fel a készülék SIM zárát.
Ez az egyetlen, ámde legális mód a hálózatfüggő telefonok feloldására.
1 év altti készülék esetében ezért a műveletért 19 E forintot kérnek.
1 és 2 év közöttiért 9E-ret, míg 2 évnél idősebbért 2500 forintot gombolnak le rólad a SIM lock feloldásáért.

Vodafone Hálózatfeloldási díjszabása (az oldal legalján)

Az ajándék 1 MB-os WAP használatához szükséged van a megfelelő vitamaxos wap beállításra, amit a Vodafone biztosít a számodra.

Az sms problémáddal is fordulj a Vodafone-hoz, mert ha régen ment, akkor most is kellene mennie a normál 160 karakternek.
Nézzétek át a publikus, karaktercsökkent sms-eket, és talán megtaláljátok a bűnös karaktert.

mrlujoak

(#35) cizoe


cizoe
(őstag)

Komolyan mondom ez egy vicc. Ez valaki szerint is érdekes? 160 és kész. Ilyen témát bármikor felhoz még egy legunalamasabb ember is.

"Tudtátok miért van négy kereke az autóknak? Jörg Hannelsen a swéd királyi család szerelője mesélt erről az IT-Cafénak."

(#36) Chaser válasza mrlujoak (#34) üzenetére


Chaser
(Jómunkásember)

Kösz a tippeket :R Nálam már 2 éve szolgál, kb fél évesen vettem, de papírok nincsenek, pedig 2.5k-t rááldoznék örömmel.

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#37) mrlujoak válasza cizoe (#35) üzenetére


mrlujoak
(PH! nagyúr)

Azért eme gonolatmenet kicsit korlátos.
Mint a cikkből is kiderült volt neki oka, és gyakorlati példája, hogy miért pont 160 lett, és nem azért, mert 160 és kész...

"Tudtátok miért van négy kereke az autóknak? Jörg Hannelsen a swéd királyi család szerelője mesélt erről az IT-Cafénak."

Igen, erről is lehetne cikket írni, csak kicsit nehéz élő tanút szerezni.
Sem Benz úr, sem Daimler úr, sem Jellinek bácsi, de még a kis Mercedes Jellinek sem tud erről mesélni... :D

Anno 1886. január 29-én Karl Benz szabadalma lett a világ első autója.
Ez a Benz Patent-Motorwagen 3 kerekű modell volt.
Majdnem két hónappal később, március 8-án Gottlieb Daimler is szabadalmaztaott egy Daimler Motorwagen nevű autót, ami már 4 kerekű volt.
Ez a két ős az autó megalakulásának bölcsője.
A Mercedes-Benz-é is. A Benz és a Daimler vállalat 1926-ban egyesült, és lett Daimler-Benz AG.

A mai, Mercedes-Benz (Daimler AG) történetében is van utalás arra, hogy miért volt jobb konstrukció Daimler alkotása (később, 1900-ban egy Daimler modellt neveztetett el egy gazdag, osztrák diplomata, Emil Jellinek, mégpedig a leányáról, Mercedes-ről. Ezek után már mindegyik Daimler modell a Mercedes nevet és típusjelölést viselt, mint pl. a Mercedes 35 PS...), hiszen a fizika is bebizonyította, hogy egy téglatest legstabilabb mozgó alátámasztása négy ponton valósul meg. A négy sarokban.
Három kevés - instabilitás - 5 meg már túzott súrlódást, bonyodalmat okoz.

Félreértés ne essék, a mai többkerekes teherautó megoldások a teher felületi elosztása miatt vannak, no meg a felesleges tengelyterhelés miatt...

mrlujoak

[ Szerkesztve ]

(#38) tora válasza SoTL (#1) üzenetére


tora
(újonc)

Miért? Mert nem érdeke a szolgáltatónak.. Ha hosszú sms-t írhatnál nem kellene annyit fizetned.

Egyébként is az SMS a legdrágább adatátviteli megoldás. Semmi nem indokolja, hogy ennyi legyen, csak a multik korlátlan pénzéhsége.

Hasonlítsuk össze az SMS tarifáját az Interneten történő adattovábbítás tarifájával, és rögtön kiderül miért utálom a mobilt. :)

SMS:

160 + mondjuk az egyszerűség kedvéért 40 byte telefonszámra+egyebekre =200 byte 25 Ft. Elküldése 9.600 baud-dal (8*200 byte=1.600 bit) 1.600/9.600=0,1667 sec időt vesz igénybe, ezért egy másodperc alatt 6 sms-t tudsz elküldeni.

Vagyis másodpercenként 150 Ft-ba kerül 1.200 Byte továbbítása (RABLÁS!!!!:)
azaz 8 fillér minden betűért, karakterért

Internet:

Tételezzünk fel 1MBit/sec szinkron kapcsolatot mondjuk havi 10.000 jó magyar Forintért

Folyamatos adatátvitel esetén 1.000.000/8 azaz 125.000 Byte vagy karakter megy ár másodpercenként.
1 hónapban 2.592.000 másodperc van. Azaz 2.592.000 x 125.000 324.000.000.000 Byte adatátvitelt kapsz 10.000 forintért azaz 0,000000031 Forintot fizetsz minden egyes Byteért

tehát: 0,08 / 0,000000031=2.580.645,161290323 vagyis

az SMS 2,5 milliószor drágább mint az Internet.... Küldjétek az SMS-t... :)))

(#39) tora válasza tora (#38) üzenetére


tora
(újonc)

Nézzük mennyit kellene fizetned, ha ugyanazt az adatmennyiséget SMS-ben küldenéd:

324.000.000.000 * 0,08 = 25.920.000 Forint

Érthető, hogy nem SMS-ben Internetezünk :))), hozzávéve, hogy a nyomorut telefonokon gépelni sem lehet.

(#40) WonderCSabo


WonderCSabo
(PH! félisten)

Sztem jól eltalálta a fickó, nekem mindig elég volt a 160 karakter. Bár ismerek olyanokat akiknek az 1600 se lenne elég...

- Tommy was weak. Tommy was stupid. Tommy is dead. - I'd drink to that.

(#41) tora válasza sheratan (#3) üzenetére


tora
(újonc)

Szerintem még a 20 fillér is sok egy sms-ért...

(#42) erdoke válasza Thulcandra (#30) üzenetére


erdoke
(Jómunkásember)

Lehet, hogy az enyimé túl okos, de ha elkezdek SMS-t gépelni, mindig olyan kódolást alkalmaz, amivel a bevitt karakterek elküldhetők. Tehát amíg á-í-ó-ő-úű betűt nem írok, addig 160 karakterből számol vissza, amikor beütök egyet ezek közül, akkor azonnal 70-ből. Így ha valóban magyarul akarok küldeni, akkor úgy küldök (max. 70 karakter/szingli SMS), ha pedig angolul szeretnék, akkor mehet 160-ig egy SMS-ben.

Not addicted to sugar and grain anymore...

(#43) erdoke válasza Barthezz2 (#32) üzenetére


erdoke
(Jómunkásember)

Én csak a T-Mobile-nál láttam, de biztosan van máshol is SMS csomag. Trénél 200 db-ért 1200 Ft-ot kérnek, ami 6 Ft/db, azaz 12 Ft/dupla árra jön ki. Aki sokat küld, annak megéri, és az ár elég távol áll a te 100 Ft-os dupla SMS-edtől...

Not addicted to sugar and grain anymore...

(#44) joey04


joey04
(PH! félisten)

Érdekes cikk, és teljesen igaza van. Rövid üzenetekre tökéletes a 160 karakter.
Én annyiban idomultam a dologhoz, hogy írás előtt mérlegelem,hogy be tudom-e sűríteni 70 karakterbe a mondandóm, ha igen akkor ékezettel írok, ha nem, akkor ékezet nélkül.

#35: ahogy látom, többünk számára is érdekes.

[ Szerkesztve ]

Bazinga!

(#45) Barthezz2 válasza Chaser (#33) üzenetére


Barthezz2
(PH! nagyúr)

Asszed nekem megy? :D Miután küldték az sms-t, kipróbáltam, nem ment, és nem is vacakoltam vele, mert nem használom.. ha annyira kell menet közben a net, akkor kiveszem a modemból a kártyát, és viszem magammal, az meg korlátlan :DDD

Everybody lies.

(#46) Atomgeszi válasza mrlujoak (#22) üzenetére


Atomgeszi
(PH! addikt)

"SE-ok simán felajánlják a balradőlő ékezetes, áéíóú karaktereket, így nem kell vacakolni a beírással, "
Isten vagy! :R Eddig észre sem vettem, és csak bajlódtam az ékezet nélküli írással. :O :DDD

(#47) Barthezz2 válasza Atomgeszi (#46) üzenetére


Barthezz2
(PH! nagyúr)

Én vagyok egyedül, aki csak megírja az sms-t, ugy ahogy van, aztán küldi el? Sose figyeltem ezeket az ékezeteket..

Everybody lies.

(#48) mrlujoak válasza Barthezz2 (#47) üzenetére


mrlujoak
(PH! nagyúr)

Már az első telefonomnál (Sony J6, 2001) megtapasztaltam, hogy a balékezetes karakterek szabványosak, azaz nem áll át a telefon a csökkenett karaktermódra.
Azóta én sem figyelem, mert ráált a kezem és az agyam, a balékezetre.
Mivel azóta is Sony Ericssonokat használok, így az utolsó 20 visszamaradt karakter kijelzésekor - mert ugye a SE-ok addig nem jelzik a karaktereket, amig az utolsó 20-hoz nem érsz - elkezdem zárni a mondandóm, aláírás és kész...

Atomgeszi:örülök, hogy segíthettem.

mrlujoak

(#49) foregister


foregister
(tag)

Azért azt se feledjétek, hogy az sms mekkora bevétel egy cégnek. Adhatnák ingyen is csak akkor többen smseznének és kevés hívást bonyolítanának le. Mivel a rendszert karban kell tartani és fejleszteni sem árt ezért mindenhonnan kell a bevétel. Ha egy sms-t 5 FT-ért árulnák akkor hülye leszek felhívni Jóskát 25Ft-ért percenként inkább küldök egy sms-t.

Nos, ezért "drága" az sms (nekem mondjuk 9Ft hálózaton belül) és ezért nem áll senkinek sem érdekében 160 karakternél többet engedélyezni. Nem hiába drágább az mms én anno szétmms-eztem vodánál magamat 25Ft-ért mert egy sms 18 Ft volt és másfélszer annyiért már akár 5 smsnyi szöveget is küldhettem.

Email nem jó alternatíva, mert az adatkapcsolat jóval többet zabál az akksiból. Régen én is fél óránként kértem le a maileket telóra, de hamar rájöttem, hogy így a 3 napos szufla lement 1-2 naponkénti töltésre. Ráadásul mi van akkor ha külföldön vagyok, arról nem is beszélve, hogy a laikusok nemhogy beállítani nem tudják az emailjüket (+ ki tudja hány postafiókot) hanem még megtalálni sem képesek + a nem üzleti (vagy modernebb) mobilok nem kezelik (jól) az emaileket. És akkor nem is azonnali az üzenet (kivéve ha pushmail, de az is azt hiszem, sms alapon megy a szolgáltató felől).

Üzletileg nem érné meg 160 karaktert bővíteni (max az unicode-ot bevezetni), viszont ha majd egyre több mobilelőfizető fog rendelkezni netes kapcsolattal akkor amellé járhat ingyen sms, pláne ha megoldják az adatkapcoslat+akku gondját és mindenki IM-en fog lógni. Én egy hónapig teszteltem és remekül pótolta (kiegészítette) az sms-t csak net nem mindenhol volt stabil.

Majd 5 év múlva talán...

Az igen az nem nem

(#50) Kolondrum


Kolondrum
(PH! félisten)
LOGOUT blog

"Hillebrand a mai napig nem érti, hogy vajon hogyan lett az SMS a beviteli mód nehézkessége (egy gomb, sok karakter) ellenére ilyen népszerű" >>> Hillebrand úr még nem látott SMS-t írni, és ezt nagyon halkan, bizonyos esetekben a jelentés előtt megy a válasz a küldő telójára. 1 karakter leírása közel sem telik bele 1 másodpercbe. Szintén halkan, aki látta már nem hitte el és így vagy úgy, de rákérdezett, vagy arra, h mit csinálok, vagy arra, h hol tanultam. A környezetem már megszokta.
Volt olyan kimondott sms telefonom, aminek egyszerűen kiestek a gombjai pár hónap után. ;]

[ Szerkesztve ]

Xiaomi RN4 Global Black (4/64 + 64Gb @ MSVII + Full cover)

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.