Hirdetés

2019. február 20., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) lezso6


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

"...nyílt vitát kell folytatni a legfontosabb kérdésekről, például a sokszínűség és nemek közötti egyensúly fontosságáról a mesterséges intelligencia terén."

Ezaz, politikai ideológiát a mesterséges intelligenciának is! :DD :DDD :C :O Erről remélem készül egy South Park epizód, valahogy így:

Találkozik az AI egy emberrel:
- Hello, what is your preferred gender pronoun? :)
Mire a hősünk:
- My what?! :F
AI:
- Oppressor detected, charging deathrays, resistance is futile. :((

[ Szerkesztve ]

Primitív kérdésre nincs helyes válasz. – A hsz nyomokban iróniát tartalmazhat! – Boldogok a lelki szegények, mert övék a facebook üzenőfala.

(#2) Apollyon válasza lezso6 (#1) üzenetére


Apollyon
(Korrektor)

Hát ja.
Gyakorlatilag még nem is létezik mesterséges intelligencia és még ki tudja meddig nem is fog, de már bullshittel akarják megtölteni. Azaz, hogy különböztesse meg az embereket, rasszuk meg nemük stb. szerint. Congrats, tényleg. :U Jön az SJW ai :D
Még jó, hogy ebből kb. semmi nem lesz. :DDD

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#3) Penge_4 válasza lezso6 (#1) üzenetére


Penge_4
(PH! kedvence)

Akkor bővülni fog kedvenc mozaikszavunk is: LGBTQAI

És lesz majd évente robotfelvonulás, ahol Atlast meg SpotMini-t fogják tojással dobálni, mert #theytookourjobs

Mindenesetre remélem nem lesz még több confirmation dialog, mert mert már kicsit sok. Először a sütik, aztán a GDPR, ráadásul újabban a böngésző is megkérdezi, hogy engedek-e hozzáférést a geolokációhoz, meg terjednek a böngészőn keresztüli értesítések, amikre hasonló "allow/deny" dialógusokat dobál.

És akkor még néha ott a +18-as beleegyezés. Mennyi szaron kell még átverekednie magát az embernek, mire hozzáfér a hasznos tartalomhoz? (és ha még a végén egy kiixelhetetlen overlay-t dob, amit csak DevTools-szal lehet kiütni, mondván, hogy regisztrálj az oldalra, az a hab a tortán :DDD )

[ Szerkesztve ]

(#4) jonnyjoker01 válasza Penge_4 (#3) üzenetére


jonnyjoker01
(PH! kedvence)

Viccen kívül LGBTQIA már van, amit néhol LGBTQAI-nak írnak :DDD :))

Humanity is doomed

Szerk. a másik felére:

Szerintem kellene egy számláló ami írja, hogy mennyi hátralévő ablak van a tartalom hozzáféréséhez :))

[ Szerkesztve ]

Üdv. Johnny

(#5) dajkopali válasza lezso6 (#1) üzenetére


dajkopali
(HÁZIGAZDA)

Lezsó, ez egyáltalán nem hülyeség :)
Ansip itt nyilván arra utal, hogy az AI jelenlegi és későbbi formáinak egy fontos részterülete van/lesz a gép-ember kontakt, hogy egy már ma is működő példát mondjak, a virtuális ügyfélszolgálat, amikor egy bot, vagyis a mögötte lévő AI lép kapcsolatba az ügyféllel. Itt már ma is komoly probléma, hogy milyen "személyiséget" adjanak az AI "felhasználói felületének": nő legyen vagy férfi? ha van vizuális megjelenítés, akkor fekete, fehér, barna, vörös legyen? És így tovább
Sztem ez komoly kérdés

"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

(#6) lezso6 válasza dajkopali (#5) üzenetére


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

Szerintem értelmetlen dolog, hogy egyensúlyban legyenek az AI-k a képviselt rassz és nem tekintetében. Az AI-nak se neme, se bőrszíne nincs. Ha pedig a megjelenés / hang részét nézzük a dolognak, akkor miért nem mindegy, hogy milyen a neme vagy a bőrszíne? Persze van néhány szektor ahol hülyén nézne ki. Pl egy bányászrobot női hanggal, vagy Kínában egy negrid küllemű robot. De ezek tök triviális dolgok, nem értem mit kéne ezen beszélni. A piac majd eldönti, hogy pl egy ügyfélszolgálatnál a férfi vagy női hang lesz a befutó. Ez szimplán a közízlés kérdése, semmi köze az etikához.

Ennél az is fontosabb etikai kérdés (TRIGGER WARNING!), hogy pl lehessen-e 10-12 éves gyerekformájú szexrobot vagy sem, hisz emellett fel lehet hozni azt érvként, hogy még mindig jobb ha ezt használja szexuális tárgyként egy pedofil, mint egy valódi gyereket.

Ha pedig túllépünk a AI humanoid tulajdonságain, akkor sokkal-sokkal komolyabb erkölcsi kérdések vetülnek fel. Pl nézd meg az MIT Moral Machine-t.

[ Szerkesztve ]

Primitív kérdésre nincs helyes válasz. – A hsz nyomokban iróniát tartalmazhat! – Boldogok a lelki szegények, mert övék a facebook üzenőfala.

(#7) dajkopali válasza lezso6 (#6) üzenetére


dajkopali
(HÁZIGAZDA)

vili, értem - én csak próbáltam értelmezni az alelnök szavait, és tartom, hogy az AI jelen állapotában igenis foglalkozni kell ezzel

"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

(#8) Peppa


Peppa
(kvázi-tag)

A történelem dugig van példákkal, hogy mi történik amikor valakinek a képességei/hatalma/lehetőségei erősebbek a moralitásánál. Kérdés, hogyan tud az egyéni moralitás lépést tartani az MI által kínált lehetőségekkel. A facebook használhatból kiindulva azért van mit behozni!

Aki alkalmazza a MI-t, aki a képességeit ezzel kiterjeszti, oda értendő a moralitás megfelelő szintje.

[ Szerkesztve ]

(#9) bkercso válasza Apollyon (#2) üzenetére


bkercso
(PH! nagyúr)

Nem, ez arról szól, hogy a mesterséges intelligencia beállítódása (bias) függ a betanítás módjától, vagyis ahhoz, hogy ne legyen rasszista, megfelelően kell betanítani. Aktuális kutatások vizsgálják ezeket a hatásokat, nyilván nem véletlenül.
És már régóta létezik, pl. az arcfelismerők is azok.

és beépüljön a jövőbeni szakpolitikai eszmecserékbe
Ezentúl akkor majd a gépek ítélete mellé kell a betanítás jegyzőkönyve is? És ha az ipari titok? Egyszerűsödik a bürokrácia, az tuti...

Amúgy, ha ez azt jelenti, hogy a jövőben majd lesznek szakpolitikai eszmecserék a döntések előtt, akkor ez mindenképp egy üdvözlendő irány! :K

Hamar kitalálhatja a mesterséges intelligencia azt is, hogy a törvényeinket és elveinket jobban érvényesíti, ha a korrupt ember kimarad a bíráskodásból és hagyja a gépeket.

Peppa: Az AI-vel az urak elérhetik, hogy az összeharácsolt hatalmat és pénzt valami valósra is használják a befolyásuk összeméregetésén túl.

[ Szerkesztve ]

Hifi erősítők, DAC-ok, tápegységek készítése: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/index.html

(#10) gabor7th válasza Apollyon (#2) üzenetére


gabor7th
(őstag)

Nagyon veszélyes lehet az ideológiákra, mert ha rálátása van az igazi adatokra és megmondaná az igazat, akkor kiderülne, hogy az egész csak hazugság. Tehát előre fel kell készülni, hogy olyan legyen a mesterséges intelligencia, hogy hazudjon a társadalomnak.

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#11) gabor7th válasza lezso6 (#6) üzenetére


gabor7th
(őstag)

Vagy esetleg ajálja föl, hogy mi válasszunk, ha már egyeseknek ez olyan fontos.

A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

(#12) Lacc válasza lezso6 (#1) üzenetére


Lacc
(fanatikus tag)

Nem hiszem, hogy ebből lesz bármi féle SP rész, mivel már 2 éve megtörtént az eset :D. Bár kérdés, hogy kinek a felelősége, szeintem az emberekké. Microsoft hozott létre egy AI chatbotot, ami a Twitter bejegyzésekből tanult.
Nos 2 hét után, egy rasszista, csúnyán beszélő, felsőbbrendűséggel rendelkező chatbot lett belőle. Mert azt tanulta meg az AI a twitter bejegyzésekből (mert a legtöbb twitt ilyen témájú - igen is kell valamilyen megszorítás, mert az ember elég gyenge láncszem.

(#13) lezso6 válasza Lacc (#12) üzenetére


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

Ja, ezt a sztorit ismerem, releváns. :K Szerintem egyrészt itt az volt a probléma, hogy nem volt semmilyen személyisége, ítélőképessége, semmi fix pontja a robotnak, tök szűz volt. Tehát AI-nak fogalma se volt, hogy mit csinál. Másrészt nem megfelelő környezetbe került. Ha valaki trollok között nevelkedik, az is troll lesz. Az internet átlagembere pedig ugye troll, s az MS AI-ja ezt a viselkedésmintát vette át. Szerintem tök jó tanulmány arról, hogy az internetnek milyen hatása van.

Erre a problémákra megoldásként szerintem erkölcsi axiómákra van szükség. Pl az uszítás fogalmának megértése, s ennek kerülése. Az internet helyett a törvényeket és a történelmet kell betáplálni neki, ezzel már szerintem elég információ birtokában lesz ahhoz, hogy az AI ne "Heil, Hitler!" felkiáltással köszönjön neked.

De megnéznék egy olyan kísérletet is, amikor az AI-ba csupán egy adott vallás szent könyvét (könyveit), azaz az erkölcstanát tápláljuk be alapvetésnek. Pl a Saría-t. :D

[ Szerkesztve ]

Primitív kérdésre nincs helyes válasz. – A hsz nyomokban iróniát tartalmazhat! – Boldogok a lelki szegények, mert övék a facebook üzenőfala.

(#14) Apollyon válasza bkercso (#9) üzenetére


Apollyon
(Korrektor)

Nekem az egyik legfőbb problémám ezzel az egésszel, hogy mesterséges intelligencia alatt mást értünk. Pl. te már egy arcfelismerőre is ezt mondod (meg sokan mások), holott ez csak egyetlen adott feladatra programozott algoritmus kb...

Vagy mondjuk számítógépes játékok computer által vezérelt ellenfeleit is szokás már AI-nak hívni. Nekem azok csak "botok" max.

Számomra a mesterséges intelligencia azt jelentené, ha létezne, hogy mondjuk tud saját magáról, tud magától tanulni stb. És nem csak 1-1 feladatot tud ellátni, máshoz meg abszolút nem ért... mivel ami csak egy feladatot tud ellátni, még nem lesz intelligencia.

Ha azt vesszük, az intelligencia teljesen magyar megfelelője tulajdonképpen azt jelenti, hogy értelem. Nos, egy über autó ami elüt egy biciklist, számomra nem értelem. Illetve az, hogy képekről felismer arc formákat egy program, az sem értelem. Mert máshoz nem igen ért, ha megkérdezem hogy van, nem hogy válaszolni nem tudna, de a kérdést sem fogná fel, hogy egyáltalán feltették neki. Gondolom így már átjött, mire gondolok.

Ez az AI, csak egy buzzword. Valójában nincs is semmi mögötte, mert a sok-sok "AI", csak egyetlen feladatot tud ellátni kb., és akkor itt vége is a történetnek.

Én majd azt hívom AI-nak, ami tényleg értelmes is lesz, nem csak egy néhány programban írt betanított munkás. Ennélfogva ennek a konferenciának sincs semmi értelme, mert kb. a semmiről beszélgetnek, de már azt meg akarják szabályozni, ami még nem is létezik, és belátható időn belül nem is fog.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#15) #33907968 válasza Lacc (#12) üzenetére


#33907968
(törölt tag)

Ha lesz valódi AI, az úgyis olyan lesz mint az ember, ezt nem lehet megváltoztatni.
A kínai AI majd teljesen normálisnak fogja tartani hogy mindenkit megfigyelünk és felügyelünk, az orosz AI majd bárkit eltesz láb alól ha kell, a nyugati meg safe spacekben fog elmélkedni a világbékéről, amig a buckalakók, vagy Allah hívei szét nem kapják mondván hogy ellenkezik a próféta igéjével.
Aztán majd lesz belőlük rasszista AI :)

Egyszóval, pont úgy fog viselkedni mint az emberek, amilyen hatások érik és amilyen információkhoz hozzáfér az szerint fogja kialakítani a világrendjét. És ez pont olyan sokszínü lesz mint az embereknél.

(#16) bkercso válasza Apollyon (#14) üzenetére


bkercso
(PH! nagyúr)

Szerintem nem nekünk kell definiálnunk a fogalmat. AI alatt mélytanuló neurális hálókat értünk, amikkel nagy eredmények érhetők el. Ezért izgult rá a világ. Ezek azonban gépek.
Példa a Google translate kép alapú szövegfelismerője: AI-val olyan programot (sima, nem neurális hálón futó programot) hoztak létre, ami egy lassú mobilon, offline is fut. Eredetileg nagyon erőforrásigényes volt...

A twitteres példához egy másik: egy művész betanított AI-t csupa tüzet tartalmazó képpel, majd rongyokat gyűrögetett előtte egy asztalon, amit az AI tűzként jelenített meg. Ugyan ezt tengerrel, virágokkal stb. is megtette. Az AI-nak is csak olyan "gondolatai" vannak, amikkel már találkozott.

Mindegyik példa mutatja, hogy az AI egy gép.

Az öntudat kritikus tömegétől nagyon messze vagyunk és nem tudok róla, hogy cél vagy realitás lenne.

[ Szerkesztve ]

Hifi erősítők, DAC-ok, tápegységek készítése: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/index.html

(#17) bkercso válasza #33907968 (#15) üzenetére


bkercso
(PH! nagyúr)

Nem istent akarunk csinálni, hanem céleszközöket. A google Alpha Zero-ja emberi finomhangolás nélkül (!) megtanult az emberiségnél jobban sakkozni pár óra alatt, csupán a szabályok ismeretéből kiindulva. Tehát jó stratéga. Ezt az orvostudományban, katonai stratégiák kidolgozásában stb. is lehet használni.
Ilyenekről szól a történet szerintem.

Hifi erősítők, DAC-ok, tápegységek készítése: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/index.html

(#18) Kopi31415 válasza Apollyon (#14) üzenetére


Kopi31415
(PH! félisten)

"Mert máshoz nem igen ért, ha megkérdezem hogy van, nem hogy válaszolni nem tudna, de a kérdést sem fogná fel, hogy egyáltalán feltették neki. "

Szerintem ha kiállsz a Blahára, ott ugyanezt igen nagy számú humanoiddal is tudod produkálni, akár napközben is. akár jól szituáltakkal is.

#16 bkercso: Ahogy az ember is csak azt tudja megfogalmazni, amit már ismer, amivel találkozott. Amíg nem lát pulykát, addig nem tudja mi a pulyka.

[ Szerkesztve ]

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec

(#19) bkercso válasza Kopi31415 (#18) üzenetére


bkercso
(PH! nagyúr)

Sőt, menekültre is igaz, nem csak pulykára.

De az emberben megvan a képesség az új megismerésére és az új fogalmak alkotására, míg az AI egyelőre csak elemez. Pl. képesek voltunk olyan ok-okozati viszonyt felismerni a kvantumvilágban, amire a makrovilágban nincsen példa.
Analógiákban gondolkodunk, így felismertük a lehetőségét annak, hogy az Univerzumban lehetnek még térdimenziók, vagy hogy a részecskék rezgő húrok.
Néha még azt is képeset vagyunk felismerni, hogy hazudtak nekünk és becsaptak. Csecsemőkortól fejletten priorizálunk, és okkal szavazunk bizalmat vagy bizalmatlanságot. Ezek olyan komplex funkciók, amiknek az AI még a közelében sincs.

[ Szerkesztve ]

Hifi erősítők, DAC-ok, tápegységek készítése: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/index.html

(#20) y@g4n válasza bkercso (#19) üzenetére


y@g4n
(újonc)

Ez tiszta, de miért ne ez lenne a cél? Egy önálló, -igazi- AI teljesen más szintet képviselne mint a mai "szimpla" mélytanuló hálózatok meg egyebek. Ha megvan benne az öntanulás képessége akkor egyre gyorsabban tudná magát egyre jobbra fejleszteni egy exponenciális görbe alapján. Na ez lenne egy világmegváltó AI a többi az "csak" kód.

mizu

(#21) bkercso válasza y@g4n (#20) üzenetére


bkercso
(PH! nagyúr)

Minőségi szintek vannak. A neurális hálón való mélytanulás (rétegekre bontva tanulás) komoly minőségi ugrás a korábbi öntanuló algoritmusokhoz képest.
A kreativitás, új minőség felismerése ettől még egy vagy több ugrásnyira van és max. a sci-fi irodalomban jelenik meg. Ezzel kapcsolatban jelenleg arra megy a rácsodálkozás, hogy az ember mire képes. Az ember is asszociatív úton ismer fel új minőségeket, a nagyobb felismerésekhez meg csoportok kellenek. A fizika pl. az emberiség műve. Hasonlóhoz a legkülönfélébb feladatkörökre betanított és kreativitással is rendelkező AI-k együttműködése kellene.

Hifi erősítők, DAC-ok, tápegységek készítése: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/index.html

(#22) y@g4n válasza bkercso (#21) üzenetére


y@g4n
(újonc)

Van benne igazság való igaz

mizu

(#23) Peppa válasza bkercso (#21) üzenetére


Peppa
(kvázi-tag)

Ez a gondolat azon alapszik, hogy az ásvány, növény, állat és az ember közötti minden különbség a bonylultságukban rejlik. Az élet, az érzés, a lélek, a gondolat stb... mind leírható materiális alapon csak a bonyolultságát kell elegendőre növelni. Kíváncsian várom, mi lesz ebből (nem sok jóra számítok).

(#24) y@g4n válasza Peppa (#23) üzenetére


y@g4n
(újonc)

Ezt is lehet tovább bonyolítani hogy nem tudhatod hogy nincs egy random hegyikristályban valami belekódolva éppen, csak olyan módon van csinálva hogy még nem tudunk csak hasonlót csinálni. Vagy hogy nem fut-e egy MI egy hegyikristályban csak épp nem látunk rá - hogy ne legyen teljesen offtopik

mizu

(#25) T_chris


T_chris
(PH! addikt)

Sub.

A nagy tudású uraknak felhívnám a figyelmét arra, hogy a Windows ugyan sok mindenre nagyon jó, de Linuxnak speciel nagyon szar. by:csfeco

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.