Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Tyrel

  őstag

  Arról mikor kezdenek el beszélni, hogy az az "AM4 2020-ig releváns marad" mit takar majd?... Zen 2-höz kelleni fog új chipset, vagy pl. egy X470-el elmegy?...
  Szerintem jelenleg ez sokkal érdekesebb kérdés mint a Zen2 pontos megjelenési dátuma... :B

  [ Szerkesztve ]

  Turenkarn

 • Tyrel

  őstag

  válasz MSI.Navi #43 üzenetére

  Szerintem ott sem magával az architektúrával van baj, "csak" a gyártási oldalon. Persze ez részben adódhat tervezési gondokból is, de nekem az jön le hogy a GCN logikailag nem működik rosszul, csak a fizikai megvalósításával vannak mindenféle problémák. (nem értek hozzá, talán túl messze vannak egymástól a logikailag összetartozó komponensei, túl nagy a szivárgás, vagy akármi)

  Ha nem kéne nagyon megerőszakolni az áramkört még ahhoz is, hogy a konkurenciánál 10-20%-al alacsonyabb órajeleket el tudjon érni, akkor semmiféle sebességbeli lemaradásuk nem lenne, sőt...

  Turenkarn

 • Tyrel

  őstag

  válasz Abu85 #51 üzenetére

  Ez így tök jól hangzik, de évek óta jól láthatóan csak hátrányuk van belőle, legalább is játék fronton - ezeket a kártyákat meg állítólag arra gyártják...
  Szóval miért kell nekik a GPU-n belülre ALU-kat pakolászni, ha nem nyernek rajta semmit, csak arcon csapják vele az energiahatékonyságot?

  Ha professzionális piacon nyernek vele az a gamereket nem hatja meg, tervezzenek akkor külön GPU-t.

  Félreértések elkerülése végett egy Vega56-ot nyúzok és nagyon jó kártyának tartom, de tele van a GPU-ja "felesleges szeméttel". Ha nem akartam volna FreeSync-et, ill. ha tetszenének, vagy egyáltalán meg tudnám fizetni a G-Sync monitorokat, akkor jobban jártam volna egy nVidia kártyával.

  Ez a Vega kicsit olyan mintha egész évben úgy járnál az autóddal hogy a tetőig tele van pakolva a nyaralós cuccal, csak azért mert az évben 1 hetet nyaralni mész. Persze csinálhatod ezt azért is mert a zombi apokalipszisre vársz, de láthatóan nem jött el az elmúlt évtizedben... (az AMD folyamatosan telepakolta az összes GPU-ját olyan részegységekkel amik sosem váltak hasznára, lásd. pl. Xenos tesszelátor)

  [ Szerkesztve ]

  Turenkarn

 • Tyrel

  őstag

  válasz Abu85 #71 üzenetére

  Ez papíron nagyon jól hangzik, de gyakorlati haszna nincsen, mert a fejlesztők kizárólag csak akkor írnak olyan kódot ami a piac egy részét hátrányosan érinti, ha külön megfizetik őket érte. (lásd. GameWorks köhömm)

  Hiába van a GCN felkészítve erre meg arra, hol van a játék ami profitál belőle?... És olyan játékra gondolok amivel ténylegesen játszanak is nagyobb tömegek, nem az ilyen "csak Benchmark-ra jó" cuccokra mint a Doom.

  Értem hogy elvi szinten ez így miért jó, meg örülök is neki hogy ilyet tud, de annak nem, hogy a gyakorlati teljesítménye kárára teszi ezt. Az emlegetett felelős mérnöknek illene észben tartania, hogy ha a MÁNAK nem tud versenyképes hardvert kiadni, akkor tök feleslegesen tekintget álmodozva a holnapután felé, mert holnap már nem fog fizut kapni. :U

  Szerintem nagy szerencséjük van a FreeSync-el, meg a bányászat által keltett videokártya felvásárlási hullámmal, mert ha tisztán csak az ár/teljesítmény alapján kellene megélniük a MA gaming piacán, akkor már csomagolhatnának is...
  A "jövőbiztosság" tisztán hozzáadott érték kellene hogy legyen, nem kompromisszum alap.

  Turenkarn

 • Tyrel

  őstag

  válasz Pete55555 #78 üzenetére

  Ha úgy gondolnám hogy le kéne húzni a rolót nem vettem volna Vegát...

  A Polaris valóban versenyképes még, de a felett már nincs ütőképes fegyverük, és ez mára oda vezetett hogy az nVidia már nem is kényszerül versenyhelyzetbe. Folyamat jönnek a pletykák hogy a Volta késni fog, meg hogy az alsó-közép kategória valójában meg sem fogja kapni, stb. Ráérnek mint Pató Pál úr...
  Szerintem ez az AMD sara, ha hagyták volna ezt a hülye Vegázást a fenébe és simán csak építenek egy nagyobb Polarist GDDR5X memóriával most sokkal előrébb lennének, a piacon meg lenne verseny.

  Nem is értem miért vagyok hülyének nézve amiért ezt akarom; nézzetek a processzor piacra, pontosan azt csinálták amit a GPU piacon is kellett volna. Eldobták a hiper-szuper, jövőnek készülő, álmodozós design-t, helyette csináltak valamit ami viszonylag olcsón gyártható, moduláris, MA versenyképes, az Intel meg kapásból nyakon is fosta saját magát.
  Pontosan ugyan ezt meg tudták volna tenni a GPU piacon, de nem tették, mert az RTG-t még mindig álmodozó majmok vezették. Nem kell messzire menni, a 3dfx pont így ment csődbe...

  [ Szerkesztve ]

  Turenkarn

 • Tyrel

  őstag

  válasz szmörlock007 #81 üzenetére

  A Glide-ra gondoltam, amire ugyan úgy megváltóként tekintettek mint most az AMD a Mantle-re, aztán a DX12-re, aztán meg a Vulkan-ra, hogy na majd az az API elterjed és majd az szépen kihasználja a hardverükben rejlő előnyöket és majd azzal jól földbe döngölik a konkurenciát...

  Mérnöki szempontból ez nem is hülyeség, hardverközeli API mindegyik, lehet vele sokkal gyorsabb kódot írni, csak az nem fordul meg a fejükben hogy innentől kezdve az másik GPU-kon nem fog futni (vagy nem jól, részletkérdés), tehát egy csomó embernek nem lehet majd eladni a vele készült játékokat, tehát a fejlesztők nem fognak ebbe az irányba menni.

  Értem és még alá is írom annak az elvét hogy minél "okosabb" GPU-t csináljanak, szép gondolat, de nem piacképes. Ez nem az AMD hibája (csak az hogy ezt nem látják be), még csak nem is a gamer-eké, konkrétan az egész nyugati kapitalizmus és fogyasztói társadalom erre az "élj a mának!" felfogásra épül. Megveszik most a legjobbat, ami nem az AMD terméke, majd ha jövő ilyenkor már nem az a legjobb, a kutyát nem érdekli, vesznek helyette másikat (ami szintén nem az AMD terméke lesz). Így pörög a piac, ebben van a haszon, akármilyen szomorú is.

  [ Szerkesztve ]

  Turenkarn

 • Tyrel

  őstag

  válasz zolka95 #82 üzenetére

  Ami most megjelent az a Zen+, inkább gyártástechnológiai előrelépést, kisebb optimalizálásokat takar, de architekturálisan szinte ugyan az mint az előző Ryzen generáció.

  A Zen 2 (ami a Ryzen 3000 lesz ha minden igaz) új architektúrát / új processzormagokat takar... meg mondjuk egyben a 7nm-re váltást is, de elviekben ott nem a gyártástech. előrelépés miatt kapja a kettest.

  [ Szerkesztve ]

  Turenkarn

 • Tyrel

  őstag

  válasz Pete55555 #96 üzenetére

  Hát részben úgy értettem... A felsőkategóriás kártyájuk gyengébb mint a konkurenciáé, drágább, egy bő évet késett hozzá képest, és csak április óta kapni normálisan, még ha messze MSRP felett is.

  A középkategóriás kártyáik /Polaris/ papíron még versenyképesek, de azokkal is elég komoly készletezési gondok voltak, így valós piaci verseny hónapokig nem volt. (tudom a 1060 ára is felment, de azt legalább lehetett kapni végig, így aki akkor vásárolt gépet, nem kérdés mit rakott bele) A Polarissal viszont az a gond, hogy önmagában nem elég a piaci részesedés egészséges szinten való tartásához, e nélkül pedig a fejlesztők egyre kisebb figyelmet fognak fordítani a GCN architektúrára. "Egész pályás letámadást" kellene indítaniuk, ahogy a CPU részleg is tette, máskülönben nagyon sokan nem fogják komolyan venni őket.

  Persze abban igaza van pl. Abu-nak, hogy a GCN nagyon jó, és az iparág egyes megbecsült fejlesztői ennek hangot is adnak, de a játékok 98%-t nem ezek az emberek írják. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy a többi fejlesztő egy balfasz, sokuk nagyon ügyes, de mind, mind profitorientált cégeknél dolgoznak, ahol egyes megoldások technikai szépsége a kutyát nem érdekli... az viszont annál inkább, hogy a piac 70-80%-t lefedő GPU architektúrán hibamentesen fusson a termékük, és ez már jó ideje az nVidia kártyáit takarja.

  Nem vitatom hogy jó-e a GCN, sokadik GCN-es kártyámat nyúzom, nyilvánvalóan jó, de be kellene végre látniuk hogy nem működik az a stratégia amit a GPU piacon nyomnak már lassan egy évtizede. Tényleg úgy gondolom, hogy csak a FreeSync, ETH mining, és a konzolok tartották életben a Radeon GPU-kat az utóbbi időben. Pedig ez lehetett volna egészen máshogy is, ha nem öntenék az architektúrájukba vödörszámra a "talán egyszer jó lehet valamire" típusú modulokat...

  Turenkarn

Hozzászólok Aktív témák