Új hozzászólás Aktív témák

  • freeknight

    őstag

    válasz nubreed #3999 üzenetére

    Több tiszteletet a magyaroknak, mindenki beszéljen magyarul!!!44! :DDD

    Ez nem így megy. Egyrészt az USA-nak jelenleg nincsen magyar nagykövete. Goodfriend csak ideiglenes ügyvivő. Másrészt meg vannak egy adott országnak gazdasági, társadalmi kapcsolatai alapján fontosabb, és másodlagos partner országai. Az USA-nak ezek a fontosabb országok pl: Németország, UK, Franciaország, Japán, Dél-Korea, Izrael, a teljesség igénye nélkül. Ide nagyköveteket a szakmai előmenetelük alapján neveznek ki, általában külügyi posztról jönnek, vagy hasonlóan magas kaliberű versenyszférabeli pozícióból. Tehát szakemberek. Velük szemben természetesen elvárás az adott ország nyelvének ismerete.

    A másodlagos országokba tartozik például hazánk is. Itt a nagyköveti poszt egyáltalán nem fontos, ide általában jutalomból jelölnek ki olyan embereket, akik az USA jelenlegi kormányát támogatták pl a választásokon (ott nem kapnak a pártok állami támogatást a kampányra, magánemberektől, cégektől kalapoznak) akár anyagilag, akár lobbival (pl az előző amerikai nagykövetasszony tévériporter korában eléggé tolta Obamát a választások előtt). A nagykövet pozíció egy ilyen kis országban is sok pénzt hoz, kevés munkával, úgyhogy ez mesés jutalom bárkinek. Természetesen ezek után belátható, hogy ezeknek a diplomatáknak nem kell beszélniük a fogadóország nyelvét.

    Ha az oroszok magyarul beszélő nagykövetet küldtek ide, az azt jelenti, ők fontosnak érzik Magyarországot valami miatt. Ez engem inkább megrémít, mint örömmel tölt el, de ez már más kérdés :D

Új hozzászólás Aktív témák