Már vártuk: jön az internetadó

A kormány jövő évi adóterveiről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ma tartott tájékoztatót, és ebből kiderült: a különadók maradnak, sőt, a távközlési adó kiterjesztését javasolják, és az internetszolgáltatókat is bevonják a körbe.

A közelmúltban már többször szóba került ez az adónem, ám ilyen vagy olyan okból általában lekerült az asztalról, ám most nagyon úgy tűnik, már nincs tovább: a 2015-ös költségvetés már számol az internetszolgáltatókra kivetett adóval is.

A sok egyéb intézkedés mellett (pl. 25 százalékról 5 százalékra csökkentették az élő és a félsertésre vonatkozó áfát, és ez több tenyészállatra is vonatkozik) Varga Mihály elmondta, hogy a különadókat illetően a kormány gazdaságpolitikája változatlan; nincs ok, hogy ezen az adópolitikán változtassanak. A különadókra kitérve Varga elmondta, hogy marad a bankadó, marad a reklámadó, a kormány pedig a távközlési adó kiterjesztésére ad majd javaslatot. Ez utóbbi gyakorlatilag azt jelenti, hogy az internetszolgáltatásokra is kiterjesztik. Ha ezt a más területekről már ismert mostani formában teszik, az azt jelenti, hogy az évi 500 millió–5 milliárd forint közötti árbevételt hozó cégek a bevételük 4,5 százalékát, az 5 milliárd feletti bevételt termelő cégek a 6 százalékát kötelesek befizetni az államkasszába.

Az már a humor kategóriájába tartozik, hogy a miniszter indoklásként azt is felhozta, hogy egyre többen telefonálnak az interneten a VoIP-szolgáltatásokat igénybe véve, és így a távközlési adó eredeti célját nem teljes mértékben éri el, ezért is van szükség az újabb adónemre.

Afelől azonban senkinek nem lehet kétsége, hogy a kivetett adót a cégek – így vagy úgy – áthárítják majd a fogyasztókra.

Azóta történt

  • Az internetadó rezsinövelés / Az internetadó anti-gazdaságfejlesztés

    Az internetadó tovább mélyítheti a Magyarországon egyébként is jelentős digitális szakadékot, nehéz helyzetbe hoz minden magyarországi vállalkozást, az internet-előfizetések árának növekedéséhez vezet – fogalmaz közleményében az IVSZ.

  • Internetadó – Útdíj a digitális országúton is?

    A BDO Magyarország álláspontja szerint az internetes adó általános bevezetése jelentős hátrányokat okoz a társadalom és a gazdaság számtalan területén, ugyanakkor messze elkerüli az adó bevezetésének valódi célját: az interneten jelentős bevételeket elérő vállalkozások megfelelő adóztatását.

  • Elképesztő és hihetetlen az internetadó felbukkanása

    Az Információs Társadalmi Érdekegyeztető Fórum közleményben tiltakozik az internetadó jelenlegi formában történő bevezetése ellen.

Előzmények