Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Teasüti #1615 üzenetére

    " az étolajat nem kémiai eljárással vonják ki napraforgóból, olívából és repcéből?
    A sajtolás után hátramaradt hulladékból savval, ha minden igaz."

    Ahogyan a német mondja, jein. Igen és nem egyszerre.
    A minőségi olajakat hidegen sajtolják. Az étkezési olajokat már bonyolultabb módon.
    Ha csak az olívánál maradunk, három változata létezik
    A hagyományos módszerekkel sajtolt változat. Opálos, zöldes és üledékes. Ez felel meg a házi elkészítési módszernek. Drága, finom, de gyorsan avasodik.
    Hidegen sajtolt olaj. Ez enyhén zöldes, tiszta olaj. Az íze és állaga rendben van.

    Finomított olíva olaj, más történet. A minőségi olíva olaj maradéka, az olíva paszta. Ez még finom, csak kevesen vásárolják. Az olaj tartalma még mindig jelentős. Tehát kinyerik belőle, az olajat. Az állaga megfelelő. Az ízéről ne beszéljünk. De legalább nem drága.
    Sütéshez jók ezek az olajok, Egyszer használod és kiöntöd, A legértékesebb opálos olajjal nem is lehet sütni. főzéshez és salátákhoz jó.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz Teasüti #1615 üzenetére

    "MÁS
    Amúgy ahogy nézem eléggé filozófiai kérdést csináltok a feldolgozott élelmiszer definíciójából."

    Igazad van.
    De pontosabban fogalmazok. Ez ideológia. A filozófia párosul a racionalitással.
    Minél feldolgozottabb egy élelmiszer annál egészségtelenebb.
    Minél több összetevőből áll egy élelmiszer, annál egészségtelenebb. A fűszereket leszámítva.

    Korábban írtam, hogy a csipsz egészségtelen, de mégis van egészségesebb és egészségtelenebb változata. Cathfaern leírta ugyan ezt a vaj és margarin összehasonlításában.
    A kóser konyha nem engedi a tejes ételeket a húsosakkal keverni. A halal konyha (arab) is alkalmazza a feldolgozott ételek újra feldolgozásának tilalmát.
    A cordon bleu nagyon finom. Ám nyugodtan pályázhat a kerülendő ételek mintapéldányának címére.
    A sajt feldolgozott élelmiszer. A sonka szintén feldolgozott élelmiszer. A liszt és zsemlemorzsa kalória bomba. A tojás ezen formája koleszterin bomba. Egyedül a hús van elfogadható állapotban az egészséges étkezés szempontjából nézve.

    A nagyszüleink még nem ismerték fel az étkezés és egészség összefüggéseit. A szüleink már felismerték az összefüggéseket. Nekünk már alkalmazni kell a gyakorlatban, hogy kevesebb betegséggel éljünk együtt. Gondolom ez elfogadható cél mindenki számára.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz Teasüti #1615 üzenetére

    Azért csinálok filozófiai kérdést a "feldolgozott élelmiszer" fogalmából, mert nincs tényszerű kutatás arra, hogy mi számít annak. Ugye az egész feldolgozott élelmiszer káros problémakört nem rég óta kezdték csak pedzegetni, előtte ugye sokkal inkább azzal volt elfoglalva mindenki, hogy milyen makro káros vagy nem káros.
    Az nyilvánvaló, hogy aminél az összetevők feléről azt se tudja az ember, hogy micsoda (azután se hogy utánanéz, hogy az ilyen e300 = c-vitamin dolgokat kikerüljünk), az feldolgozott élelmiszer lesz. De pl. a füstölés tipikusan olyan házi / hagyományos tartósítás, ami nem biztos hogy egészséges. Pozitív hatásáról legalábbis biztosan nem tudok, márpedig ha lenne, akkor valaki aki érdekelt benne (füstölt élelmiszereket állít elő) már tuti fizetett volna rá egy kutatást :)

    És a házi feldolgozás se garancia arra, hogy nem lesz erősen feldolgozott. Lásd pl. tartósítószerek használata mondjuk zöldségek eltevésénél (savanyúságok főleg). Vagy mi a helyzet a sózással tartósítással? Alapvetően nem gondolom azt, hogy a só méreg lenne (ugye vannak ilyen irányzatok is), de erősen vitatható a megfelelő sómennyiség is, innentől kezdve mindenképp figyelembe kell venni a sózással tartósított élelmiszerek fogyasztásánál.

    Szóval gyakorlatilag a szárított húst (halat), a zsírjában lesütött és eltett húsokat, illetve értelemszerűen a fagyasztást leszámítva hirtelen nem nagyon jut eszembe olyan házi feldolgozás, aminél teljesen egyértelműen kimondható lenne, hogy semmi olyan nem történik vele ami egészségkárosító lehet. Nem tudom, hogy az-e, mert minimális kutatás van a témában és azok is tipikusan összemosnak dolgokat. De szerintem nem lehet nyugodt szívvel kijelenteni, hogy bármi ami házi, attól rögtön egészséges lesz.

Új hozzászólás Aktív témák