Új hozzászólás Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz Hieronymus #1030 üzenetére

    Túlevés alatt azt értem, hogy többet eszik, mint amennyi a szervezet egészségesen tartásához szükséges hosszú távon. Nyilván ha egy kígyónak az az emésztési rendje, hogy egybe lenyel valamit és egy hétig emészti, akkor nála nem túlevés, hiába eszi meg akár a testsúlyát is. Ugyanígy nem túlevés amikor a medve felhízlalja magát a tél előtt, mert ha nem tenné belepusztulna. Túlevés az, amikor valaki vagy valami annyit eszik amit nem indokol semmilyen túlélési szükséglet. Ilyen pedig tipikusan akkor történik ha olyan dolgot fogyaszt ami nem az ő eredeti tápláléka, vagy olyan arányban fogyaszt ami nem egyezik meg az eredeti táplálék arányával.

    "Ha megnézed a haszon állatokat, naponta többször kapnak élelmet. Lényegtelen, hogy éhesek vagy sem. Idővel persze rászoknak a ritmusra és el kezdenek hízni."
    Nem az a lényeg, hogy hányszor és mennyi élelmet kapnak, hanem hogy mit. Nem tudsz marhát fűvel felhízlalni, csak gabonával. Sertést se tudsz makkal, gombával, férgekkel, gyökerekkel (természetes tápláléka) felhízlalni csak gabonával, kukoricával. Ugyanez igaz libára vagy más baromfira is pl. De felsorolhatnék csomó házikedvencként tartott állatot is, pl. hörcsög vagy tengerimalac, amiknél az etetés azt jelenti, hogy folyamatosan legyen előttük kaja és nem híznak el tőle. Amitől elhíznak az a *dobpergés* magas cukortartalmú gyümölcsök és zöldségek (pl. sárgarépa, amit nyúlnak se szabadna adni hiába a sztereotípia).

    De könnyű ezt kipróbálni embernél is: edd tele magad bármilyen kajával, majd próbálj meg utána zsíros-proteindús ételt (mondjuk sült kolbászt) letuszkolni. Valószínűleg pár falatnál több nem fog lemenni. Majd próbálj megennyi ugyanennyi kalóriányi édes süteményt. Valószínűleg nem lesz vele gond :) (kivéve persze ha valaki nem szereti az édeset, de esélyesen olyankor meg a sós sütemény csúszna le hasonlóan. Vagy mondjuk sör)

    A kiegyensúlyozott és optimális étkezésről, azt gondolom, hogy fogalmunk sincs. Egy eszkimónak és .japán őslakosnak nem lehet azonos az optimális élelmiszere. A katogén japánnak kevesebb jövője van, mint a katogén eszkimónak.
    Nincs bizonyíték arra, hogy lenne ilyen szinten érdemi különbség a népcsoportok között, semmi sem támasztja alá ezt. De azt gondolom, hogy ha lenne is, akkor is jobban járna egy japán a ketogén étrenddel, mint a jelenlegi nyugati étrend ajánlással (ami nyilván nem egyezik meg a hagyományos japán konyhával).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák