Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
hohoo
senior tag
"Mivel a kérdés az, hogy itthon melyik fél az erősebb, a politikusok, vagy a jogvédő szervezetek?"
Micsodaai? korrupcionális kapitalizmus van. Nincs olyan hogy egyik fél erősebb a másik meg nem. Van az a pénz amiért bármit megtehetsz. A politikusoknak mindig van egy ára. Csak az a kérdés hogy mikor hajlandóak ezt a jogvédők megfizetni. Ha megfizetik, lehet irányítani őket, lásd a gazdasági regulációk eltörölgetése a 90-es években.
-
moli.hu
őstag
"igerjuk, nem bantunk. igerjuk. komolyan. hidd el."
pfffh, politikusok.
-
törölt tag
-
Morden24
nagyúr
válasz
attila9988 #31 üzenetére
Pont azért hoztam példának ezt, mert populáris. Azt szerettem volna illusztrálni, hogy ami akár sokmillió embernek instant get, az másnak lehet totál érdektelen, ergo felesleges arról beszélni, hogy milyen a játékok milyensége, mert kinek mi
Azt most hagyjuk, hogy nekem sem jut eszembe ilyesmi.
-
attila9988
őstag
"Mondjuk egy példa: ha fizetnem kell érte, akkor soha nem jutna eszembe, hogy játsszak az aktuális CODdal"
Nekem pl semmilyen körülmények között nem jut eszembe ilyesmi...
De ha már ezt a programot hoztad fel példának, nézd meg az eladási adatokat. Valamiért imádják az emberek, és warez ide vagy oda, akkor is veszik, és már előrendelésben hatalmas lóvé folyik be belőle... hát még utána.
-
Érdekes, hogy mennyien nem tudják értelmezni az olvasott szöveget. Ha a holland szabályozás megvalósul, az épp ideális lesz a felhasználók számára, ugyanis nem büntetik őket a letöltések miatt, ráadásul még "Artisjus matrica" sem lesz.
-
Morden24
nagyúr
Mindig sok volt (arányosan) a "szemét" (nevezzük neked nem tetszőnek... mert ugye ami az egyik embernek gyöngyszem, a másiknak selejt), csak mondjuk 10+ éve nem olvastál szó szerint minden szarról gémer portálokon, és még kevésbé juthattál hozzá. Ha vásárolsz (de jobbat mondok, ha írt játékot veszel), akkor megfontolod, hogy mihez nyúlsz hozzá, ha meg ingyér' van és hozzá valakinek még ideje, ingerenciája is adott, akkor letölt mindent, ami szembe jön, aztán persze, hogy a felét rühelli, ha akár 100 forintot kéne érte fizetni, akkor már hozzá sem nyúlt volna.
Mondjuk egy példa: ha fizetnem kell érte, akkor soha nem jutna eszembe, hogy játsszak az aktuális CODdal, mert nem szeretem az ilyesmit. De ha ingyen van, és időm is van rá, akkor lehet, hogy letöltöm, aztán telespammelek egy fórumot arról, hogy mekkora szar.
-
fatal`
titán
Persze, hogy lehet indokot találni, az mindig van. Én sem vagyok szent (sőt), de nem óbégatom vele tele az összes topicot.
Én nem mondtam, hogy nincsenek jó játékok, csak sok a szemét. Kevesebb a minőségi játék, mert kevesebben mernek újat alkotni, jóval drágább már játékot fejleszteni, mint régen, ezért a bevált recepttel kiadják 8x ugyanazt.
Most is vannak technikai bugokkal tele játékok. Ott van pl. a TDU2 (bár az konzolon is ugyanolyan bugos). Nagyon jó játék (pedig konzolport hehe) de egy bughalmaz. Négy patch kijött már mégsem javítottak ki szinte semmit... Persze, mert abból már nem folyik be több lóvé csak a DLCkből...
-
ΞΔGLΞ
nagyúr
Én, ritkán játékokat szoktam letölteni, a zenei cd-ket, bakelit lemezeket megveszem, a szaros mp3 soha nem érdekelt, csak a lossless. Viszont amennyit költöttem gépre, úgy döntöttem, hogy nem fogok fizetni azokért a moslék játékokért, amit manapság annak próbálnak nevezni, de ami tetszik, azt utána megveszem csökkentett árban. (mafia2, metro2033, mass effect etc...) A filmeket is eredetiben szeretem tudni a polcomon, bár 2 havonta lerántok egy full hd filmet, ami éppen akkor megy a magyar mozikban, vagy még előtte.
-
Erasmus
őstag
-
Morden24
nagyúr
Ja, az engem tökre nem érdekel, hogy miért warezol valaki
Arra mindig lehet indokot találni. Ha kell, akkor a játékok minőségétől függetlenül is.
Én csak annyit mondok, hogy egyrészt a mai napig vannak jó játékok - én is találok, pedig elég háklis vagyok. És én nem látom, hogy a játékpiac haldokolnia (sőt), de még azt sem, hogy a PC-s játékipar tenné. Azon, hogy háttérbe szorult, szintén nem lepődöm meg túlzottan, mert a klasszikus HC pécés játékoknak, az rts-eknek, a tbs-eknek, a sztorivezérelt rpg-knek, szimulátoroknak, klánwarozós fps-eknek annyira marginális a részesedése, hogy kvázi nem is fejlesztenek ilyeneket - de ez igaz több évre visszamenőleg is. Főleg a bugzás meg ilyen technikai probléma. Azért objektíven abból sokkal kevesebb van, mint mondjuk 5-10 évvel korábban, amikor kb. rendszeres volt, hogy mindent csak az első patch után lehetett játszani, és nem ám azért, mert optimalizáltak kicsit meg beraktak két új effektet, hanem mert olyan technikai meg gameplay bugok voltak, hogy ihaj (csak példának: Gothic3 , Oblivion, Civilization 4, Supreme Commander, Neverwinter Nights 2 meg egyebek). -
válasz
attila9988 #8 üzenetére
Elárulok egy titkot: a sóbiznisz sohasem arról szólt, hogy lakassuk jól az éhező zenészeket. Sőt, egy még nagyobb titkot elárulok: a világon semmi sem arról szól, hogy lakassuk jól ingyen az embereket. Kivéve persze a segélyezést, de az teljesen más tészta, meg persze azt is fizeti valaki...
"Ráadásul a közönséget fokozatosan elidegeníti az előadóktól."
Az emberek nagy része tojik a szerzői jogokra, tudatában sincs annak / nem érdekli, hogy a torrenttel éppen komoly törvényeket sért meg. Itt nem a hozzánk hasonló geekekből kell kiindulni, hanem az átlagemberből.
Ebből a szempontból az átalány adózás lenne a legjobb (internet előfizuba építve), hiszen zenét már úgysem vesz senki, az adathordozók nagy része pedig szürke import.
Mielőtt belekötne valaki: A senki alatt szignifikáns mennyiséget értettem, amely rentábilissé tud tenni egy egész piacot. Az Appstore sem ilyen...
-
kpal
nagyúr
az Angoloknál is bütünek mindent de mennyien csinálják mégis ...
-
fatal`
titán
Én nem lepődtem meg, csak felvázoltam, hogy miért warezol a vásárlóerő. Egyszerűen annyi a szemét, hogy kipróbálja aztán nem veszi meg.
Az FPS játékokban meg azért nincs már szinte semmi innováció, mert gyakorlatilag az egész stílust kiaknázták. Ennyi év után nehéz már újat mutatni, ez a komplett játékiparra igaz.
-
Morden24
nagyúr
válasz
attila9988 #16 üzenetére
Pl hogy nem agyonbutított "legyünk egyszerűek" jelszó alatt fejlesztett konzol megoldás pc -s átirata?
Lol, ezek szerint a Civilization 5 biztosan konzolokra készült, mert arra tényleg igaz, amit mondasz. Milyen kár, hogy PC-exkluzív.
Az FPS-ekben meg ilyenekben én speciel az elmúlt sok évben szinte kizárólag grafikai fejlődést láttam, innováció már a konzolok piacfoglalása előtt is csak szökőévente volt valamelyikben.Minden egyre szebb, de egyre egyszerűbb, és ezért egyre unalmasabb is
Ebben az a vicces, hogy ez tipikusan NEM a konzolokra jellemző, hogy a grafika idővel leváltja az innovációt. Nem nehéz belátni, hogy miért
De egyébként ezzel nagyon egyetértek, csak más irányból.De a nép szereti. És ez a lényeg. Minden elérhető masinán viszik őket mint a cukrot.
Akkor megint nem értem, hogy mi haldoklik. Az, hogy átalakul a piac, és a régi motorosoknak nem tetszik valami, az persze más kérdés - nekem sem tetszik egy csomó minden, ezért játszom én is kevés játékkal, annak a nagytöbbsége is a GOG-ról való.
(#17) hunfatal: Tekintve, hogy a sikercímek kiemelkedő többsége multiplatform, és ezek azok a címek, amik PC-n is aratnak, mégis úgy látom, hogy megveszik annyian, hogy eladni érdemes legyen. Ja, hogy amit attila9988 is mondott, hogy a blockbusterek jórésze annuális rókabőr? Hát, ha olyan hülye a piac, hogy ezeket veszi (és PC-n is veszik), akkor miért kell meglepődni, hogy ezt tolják ki a kiadók?
-
dabadab
titán
"ha a törvény betűje szerint a letöltés illegális, mi fogja megakadályozni a userek bíróság elé citálását. egy politikus ígérete?"
Az ugye megvan, hogy Hollandiában a törvény bünteti a marihuána termesztést és birtoklást is, hogy az árusításáról ne is beszéljek?
Ott is egyedül a politika ígérete van, miszerint bizonyos korlátokon belül eltekintenek a törvény betartásától. Szóval az intézményi máshova nézésnek komoly hagyománya van arrafele, amiben a jelek szerint bíznak a polgárok.
Egyébként ha ezt tényleg végigviszik, akkor azzal a helyi Artisjust (ami a nyilatkozat alapján hasonlóan átláthatóan bánik a rá bízott pénzzel, mint a mienk) keményen felültetik a szopórollerre, ami elég nagy csapás lesz a szerzői jogi lobbinak.
-
fatal`
titán
Pl. Az, hogy van egér a menüben, nincs autoaim, nem egy optimalizálatlan szartenger (gta4), normális menü van. Ilyen apróságok
Vagy ahol nem hülye az AI, mint a segg. De volt nem egy játék ami még kontrollert sem támogatott csak az xbox360ét. Szerinted ez PC-n normális dolog?
-
attila9988
őstag
Mi tesz egyébként egy játékot nemfos nemkonzolporttá?
Pl hogy nem agyonbutított "legyünk egyszerűek" jelszó alatt fejlesztett konzol megoldás pc -s átirata?
Sajnos manapság ez van. Minden egyre szebb, de egyre egyszerűbb, és ezért egyre unalmasabb is. Ahogy egy angol kolléga írta valahol a mai játékiparról, egymondatos remek jellemzésében. "press start to win"..
És ha lehet emelkedjünk felül a tucat FPS-ek kommersz tengerén, azok között 5 meg 10 évvel ezelőtt is halom gagyi jutott egy gyöngyszemre.
Ebben az a vicc, hogy a mai FPS felhozatal vezető címei kivétel nélkül évenként lenyúzott rókabőrök. De a nép szereti. És ez a lényeg. Minden elérhető masinán viszik őket mint a cukrot.
-
attila9988
őstag
Engem ugyan egyáltalán nem érdekel a játékipar - mikor érdekelt, akkor még voltak jó játékok.
- de ez a kérdés elég érdekes. Én továbbra is azt mondom, hogy ezerszer egyszerűbb a konzol warez.
Aha, csak azt nem ártana tisztázni, hogy míg a konzol flashelést nem tudja minden 12 éves marha megcsinálni
Konzolt eleve flash -elve/chip -elve veszik meg a 12 éves marhának, így ez nem gond.
addig a crack bemásolását igen.
Na itt tévedtél hatalmasat. Az "indítsd el ezt meg ezt, aztán várj, aztán kattints ide meg ide, majd másold be ezt meg ezt, közben tiltsd le a netet stb" a legtöbb kis játékos képességeit meghaladják, főleg hogy ezek soha nem magyarul vannak dokumentálva. Ezzel szemben a "tedd be a másolt dvd -t az xbox -ba" egy roppant egyszerű, kisebb szellemi fogyatékkal élők számára is megoldható műveletsor.
A konzolos warez esetén retorzióra (ban) van esélyed
Mivel a konzolok minden esetben hozzá vannak láncolva egy saját, zárt rendszerhez - ez az egyik legnagyobb hátránya is - ezért nyilván számolni kell az onnan való kitiltás lehetőségével. Viszont ezeket eleve nem kötelező használni, és ha valaki hálózati játékot szeretne játszani, az ezzel rendszerint tisztában is van. Nem mellesleg pc -n is van rengeteg játék, aminek háttérszolgáltatásait nem érhetjük el tört változatok futtatásával. (De ott legalább nincs még egy cég a játék gyártóján kívül, amelyik lehúzhat rólunk még egy bőrt, a kötelezőn kívül. Ott csak a játékért fizetek, és sokkal kevesebbet)
A konzolos flashelés a gép garanciavesztésével jár, a PC-s nem.
A konzol egy cég saját céleszköze, amit játékra találtak ki, míg a pc nem az. Így nyilván nem köthető garanciához a programok futtatásának módja sem. (Még csak az kéne.) Pontosan ezért van az, hogy egy pc esetében minden programot egyedi módon kell feltörni, míg egy konzolnak csak egyszer kell megtalálni a gyenge pontját. Éppen ezért a konzol warez sokkalta egyszerűbb, és gyakoribb is, főleg a magas software árak fényében. Az egy másik téma hogy egy játékgéphez, nem túl meglepő módon többször vesznek az emberek játékokat, mint pc -hez.
Amúgy már megint haldoklik a PC-s játékipar? Jó lenne, ha egyszer valaki erre már bizonyítékot is szolgáltatna. De ne valami olyan óvodás hülyeséget, hogy a Crysis 2-nek túl alacsony a gépigénye, mert nem akarom magam a dedóban érezni.
szerk.: Ja, most látom, nem is a PC-s játékpiac haldoklik, hanem az egész. Ööö, lol?Azt az előttem szóló írta... én nem mondtam ilyet. Szerintem ez olyan dogma, mint ahogy éheznek a zenészek az mp3 miatt... tehát némi pánékkeltő költői túlzás van mögöttük, amit bizonyos érdekszervezetek terjesztenek.
-
fatal`
titán
"Ugyan nem te írtad, de az ilyen okoskodások közepette meg szokta valaki nézni a hivatalosan elérhető eladási adatokat, amikor nagy PC-s címek 10-20%-ot számítanak a teljes eladásba?"
Aztán valaki beleszámolja e ebbe, hogy a fos konzolportokra a kutya sem kiváncsi már? Lehet hogy konzolon veszik a hulladékot, PC-n nem. Talán külön kellene PCre fejleszteni, JÓ játékokat, nem bugos szarokat és akkor többen vennék.
-
Morden24
nagyúr
válasz
attila9988 #11 üzenetére
Pedig a valóság az, hogy egy konzolt csak egyszer kell megtörni, így aki teljesen analfabéta, az is el tudja indítani rajta akármelyik másolt játékot, míg ez pc -n nem ennyire egyszerű, bizonyos szintű alapismereteket igényel.
Aha, csak azt nem ártana tisztázni, hogy míg a konzol flashelést nem tudja minden 12 éves marha megcsinálni, addig a crack bemásolását igen. A PC-s lopott játékok futtatásához adathordozó írást, konzolvinyóra másolást stb-t sem kell elvégezned. A konzolos warez esetén retorzióra (ban) van esélyed, míg a PC-snél ilyenre esélyed sincs. A konzolos flashelés a gép garanciavesztésével jár, a PC-s nem.
Ennek fényében inkább ne elemezgessük, hogy hol egyszerűbb és kifizetődőbb a warez.Ez egy kicsit OFF: és méghogy a PC miatt haldoklik a játékpiac.
Ugyan nem te írtad, de az ilyen okoskodások közepette meg szokta valaki nézni a hivatalosan elérhető eladási adatokat, amikor nagy PC-s címek 10-20%-ot számítanak a teljes eladásba? Nem csak az a lényeg, hogy hányan lopnak, hanem az, hogy hányan vásárolnak, és ebben a konzolok nyernek.
Amúgy már megint haldoklik a PC-s játékipar? Jó lenne, ha egyszer valaki erre már bizonyítékot is szolgáltatna. De ne valami olyan óvodás hülyeséget, hogy a Crysis 2-nek túl alacsony a gépigénye, mert nem akarom magam a dedóban érezni.
szerk.: Ja, most látom, nem is a PC-s játékpiac haldoklik, hanem az egész. Ööö, lol?
-
attila9988
őstag
válasz
nagysandor88 #10 üzenetére
Ez egy kicsit OFF: és méghogy a PC miatt haldoklik a játékpiac.
Ez valóban érdekes, sokat hangoztatott felvetés. Pedig a valóság az, hogy egy konzolt csak egyszer kell megtörni, így aki teljesen analfabéta, az is el tudja indítani rajta akármelyik másolt játékot, míg ez pc -n nem ennyire egyszerű, bizonyos szintű alapismereteket igényel.
A szegényebb országokban pl pont azért lett nagyon hamar népszerű a box, mert a nagy rajt után ezt tudták leghamarabb ízekre szedni a szakemberek, és sorra jelentek meg a tört box -ot ajánló konzol üzletek. -
BiP
nagyúr
Én is így értelmeztem. A terjesztők (itt a torrentoldalakra gondolok) jelenleg azzal tudnak védekezni, hogy ők nem csinálnak semmit, a user tölt le, az meg nem illegális. De ha az is az lesz, akkor már a lehetőség biztosítása is büntethető.
Mondjuk ami szerintem jobb lenne, ha végre az SMS oldalakat meg a bolhapiacos másolt lemez-kereskedelm ellen lépnének fel. Szóval azok ellen, akik még anyagi hasznot is húznak belőle.
-
attila9988
őstag
Mennyi de mennyi baj lesz még a jogvédőkkel... Nagy kár hogy manapság hatalmas üzlet van ebben, és hogy egyáltalán nem arról szól a dolog hogy lakassuk jól a szerencsétlen éhező zenészeket...
Tudom apróság, és csak mellékesen vág a témába, de pont tegnap bosszantottam fel magam azon, hogy nem nézhetek meg egy videót a youtube -on egy általam ismeretlen zenekar előadását, csak mert az akármelyik kiadónak nem tetszik hogy ebben az országban is lenne olyan ember, aki kíváncsi rá. (nyilván megoldható a gond kerülő úton, de ez most mellékes) Ennek a tiltásnak a hasznát abszolút nem bírom megérteni. Mit érnek el azzal, hogy nem nézhetem meg a szutyok youtube minőségben a videót? Mit gondolnak hogy innen fogom begyűjteni a zenét?
Abból hogy nem láttam, egyenesen következik, hogy nem tudom meg milyen. Ha nem tudom meg milyen, nem fogom keresni, nem fog érdekelni. Ebből következik, hogy megvenni sem fogom. Ez most miért jó?
Ha láttam volna, lehet hogy tetszene. Ha tetszene, foglalkoznék vele, utánajárnék, érdekelne. Tehát, egyszer akár még a koncertjükre is elmehetnék. Tiszta sor.
Idióták azt hiszik, hogy az ember beslattyog a boltba, és találomra megvesz pár cd lemezt, mert szép a borítója, vagy mert látta a "sztárt" az aktuális sztárgyártó műsorban...Aztán ha mégis letöltök egy albumot, akkor elmagyarázzák hogy csillió dolláros kárt okoztam a kiadónak...
Ez a rendszer a legkevésbé sem szolgálja a zenészeket. Ráadásul a közönséget fokozatosan elidegeníti az előadóktól.
-
A kettő között értelmezésbeli különbség van szerintem.
Ha a terjesztést tiltják, akkor a büntethetőséghez bizonyítani kell a terjesztés tényét.
Ha a letöltést tiltják, akkor maga a puszta tény, hogy elérhetővé tette, már büntethetővé teszi az üzemeltetőt. Mivel lehetőséget biztosított arra, hogy valaki illegális letöltést végezzen.
És igen, jelen állás szerint elméletileg csak a politikus ígérete menti meg a user-eket.
Meg az, hogy túl sok erőforrást emésztene fel több százezer, esetleg millió felhasználó büntetése. Egyszerűbb a terjesztői oldalt beszűkíteni, megnehezítve az illegális letöltést. Ezzel simán csak egyszerűbbé teszik a terjesztői oldal szankcionálását.Én legalábbis így értelmeztem.
-
Morden24
nagyúr
Én sem értem. Ha illegális a letöltés, akkor a letöltő törvényt sért. Ha a terjesztés illegális (vagyis ahogy mondja, a kínálati oldalt ütnék), akkor gyakorlatilag a júzer felől semmi nem változik, de eltörlik a hordozókat sújtó adókat.
Esetleg arra tudnék gondolni, hogy eljárás konrkétan nem indul (azaz nem végződik büntetéssel), de a törvénysértő bizonyos adataihoz hozzáférhetnek a "szolgáltató" fellelésének érdekében.
De azon sem lepődöm meg, ha valaki csak mondott egy nagyot, amit nem is gondolt át. Vagy valaki szarul fordít hollandusról
-
stratova
veterán
Azért a törekvés érthető és talán az eddigi legnormálisabbnak tűnik (az adathordózóba beépített jogdíjak eltörlése kifejezetten üdvözítő lenne pl. itthon). Olyan anyagokkal lesznek gondban amik pl. az adott országban nem kerülnek forgalomba (ha akarod sem tudod megvenni) és/de a rendelés/szállítás költsége aránytalanul nagy a termék árához mérten. Pl. egy adott sorozatod meg sem jelenik nemhogy szinkronos, még feliratos formában sem.
-
Alapvetően tetszik az elképzelés. Tiltják, viszont a különadókat megszüntetik. Így tényleg van mérlegelési lehetősége az embernek, hogy megkockáztatja-e a lebukást és a büntetést, vagy törvénytisztelő életet él és kevesebb járulékos költséget fizet.
Nálunk ez nem várható rövid távon szerintem.
Mivel a kérdés az, hogy itthon melyik fél az erősebb, a politikusok, vagy a jogvédő szervezetek? Esetleg a kettő nagyon is fedi egymást? Szóval amíg a jogvédő magánszervezeteknek hazánkban olyan hatalma van, mintha hivatal lenne, addig itthon ezt nem fogják bevezetni, mert akkor azonnal meg kellene szüntetni mindenféle különadót, mint ahogy a hollandok is tervezik.
-
bambano
titán
sírás lesz még ebből... csak ők se tudják, melyik oldalon...
Új hozzászólás Aktív témák
it A szerzői jogi törvény tervezett módosítása illegálissá minősítené a letöltést, de a felhasználókat nem bántanák. Cserébe eltörölnék az üreshordozó-díjat.
- Elektromos autók - motorok
- The First Berserker: Khazan
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Anime filmek és sorozatok
- Külpolitika
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Hobby elektronika
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- MSI Geforce RTX 2060 Ventus 6G
- Karcmentes, független, Xiaomi Redmi Note 10 Pro 8/128GB
- Ú, bontatlan, iPhone 16 Pro Max gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- Hp Elitebook 840 G5 I7-8550U 16GB 512GB NVME SSD FHD kiváló akku, gyönyörű állapotban
- Kingston HyperX DDR3-2666 MHz 8 GB (2 x 4 GB KIT) CL11
- Black & Decker töltőt keresek
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 9T 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800XT 16GB Pure Base 500 White 1000W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest