Új hozzászólás Aktív témák

  • maestro87

    őstag

    válasz moonguru #17869 üzenetére

    Üdv!

    Butaság nem nagyon volt, csak a tapasztalatot írtátok le.
    De tény, hogy:
    1. Váltó fesz. nem kerülhet rá az 5V-os egyenfeszültség szintre! Csak pár mV (ripple). Ha igen, akkor kuka.
    2. A hálózati fesz. nem szivároghat át a kimenetre, mivel izolálva van attól (trafó). Graetz-->puffer kondi--> trafó primer köre (szaggatva). Ha mégis, akkor kuka.
    3. Egy jó töltőt tök mindegy hogy dugsz be a malac orrába. Ha nem, akkor kuka.

    Ha ilyeneket tapasztalsz, akkor vegyél normális töltőt, mert ez mind annak a jele, hogy tényleg hülye volt a mérnök aki tervezte. Mellesleg nem lenne egy nagy kunszt megtervezni, mert amit használnak benne IC-t, annak az adatlapján általában ott vigyorog a kapcsolási rajza, tehát már csak úgy b*szhatod el, hogy nem tartod be a szabályokat (gyenge minőségű alkatrész, rossz nyáktervezés, esetleg alkatrész spórolás).

    Megnéztem itthon random pár töltőt és egyik sem csinál ilyet. A leírt mérési módszereddel maximum 1-1,5V mérhető AC-ben. Van egy rossz töltőm is ami elpukkant (Aigo playerhez adták), de az sem szenesedett meg úgy mint ahogy valaki itt linkelte, abban csak az egyik ellenállás lett alul méretezve és az vitte magával az IC-t is. A készüléknek semmi baja nem lett. Mellesleg ehhez pót IC-t nem is találok mert valami kínai "noname" gyártmány (spórolás +1), az adatlapját is nehezen találtam meg, szóval vissza vonom a kapcsolási rajzzal írt dolgot ilyen esetben, de normális gyár közli azért azt is (Texas Insturments, Fairchild, ST stb).

    Egyébként ennek a jelenségnek lehet az az oka is, hogy valami parazita kapacitás a primer körből átvisz valamennyi váltó feszültséget a szekunder körbe és ez okozza a zűrt. A parazita kapacitás adódhat a nyákgyártási folyamatból (pl. olyan lakkal vonták be ami nem kellőképpen szigetel), vagy a hibás trafó tervezésből ill. a gyenge minőségű alul méretezett alkatrészekből amiből biztos van benne.

    Az ilyen meghülyült töltőket én nagyon nem ajánlom mindennapi használatra!

Új hozzászólás Aktív témák