Új hozzászólás Aktív témák

 • Tigerclaw

  nagyúr

  Sok mas mellett azert is lehet hogy mellozhetik az idosebbeket, mert pl. szoftverfejlesztes teruleten nagyon rossz iranyba kanyarodott az egesz iparag az elmult 1-2 evtizedben foleg. Ahelyett hogy termekben gondolkodnanak, stackokban, nyelvekben, frameworkokben, library-kban gondolkodnak. Nem a cel szamit szamukra, a solution,a product, ami az ugyfel szempontjabol szamit, hanem hogy valami trendi modszertannal, trendi frameworkot hasznalva legyen megoldva. Ha pedig trendekrol es divatrol beszelunk, a programozas mar tullepett a fast fashion tempojan is, olyan surun jon mindenbol uj verzio, gyakran mellozve a kompatibilitast es nagyon gyakran ugy, hogy az uj verzio semmiben sem jobb mint az elozo, csak mas a filozofiaja, szintaktikaja. Kenyszeresen fejlesztenek, csak hogy ok is elmondhassak hogy itt az uj verzio.

  Ezeket valakinek meg kell tanulni. Minden programozon extra teher van, mert itt a folyamatos tanulas filozofiaja - ami onmagaban hasznos elv - mar dupla turbo fokozaton jar. Olyan mintha a nyelveszek evente kitalalnanak tobb uj nyelvet...olyat amit senki nem beszel, es ez elvarassa valtozna azutan a munkaadoi oldal reszerol.

  Ma csak akkor palyazhatsz sikeresen egy programozoi allasra ha kened vagod az elmult 10 ev osszes kedvelt programozasi nyelvet/frameworkjet/libraryjat, mert 100 cegbol mind a 100 mast hasznal... sot sajat frameworkot, amit csak ott tanulhatsz meg, de ettol meg szinte mar az is elvaras. Ezt a tempot meg a fiatalabb, frissebb, fogekonyabb aggyal rendelkezok is alig birnak, es par ev alatt ki is egnek.

  A cegek hatekonysaga meg drasztikusan csokken, mert rengeteg ido megy a munka kozbeni folyamatos tovabbkepzesre. Szerintem mar tobb ido megy el tanulasra, mint tenyleges szoftverfejlesztesre es nem is csoda ha csak egyre nagyobb fizetesert talalnak alkalmazottakat es hogy folyamatos a fluktuacio. Ezen csocsoasztalokkal, meg babzsakfotelekkel nem lehet segiteni.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • Hunguardian

  csendes tag

  válasz Tigerclaw #1 üzenetére

  Tökéletesen megfogalmaztad a lényeget. Ahol a trendiség számít, és az, hogy mi vagyunk a leggyorsabbak abban, hogy az új verzió kijöjjön, (mindegy, hogy annak van-e valódi hozzáadott értékei vagy sem), akkor ne csodolkozzunk azon, hogy a programozók világa egyre elviselhetetlenebb elvárások elé van állítva, és mindig törvényszerűen meg kell újjítani a csillogó semmit, hogy holnap egy még csillogóbbat lehessen beharangozni.

  A számítástechnika, és ezzel karöltve a robottechnika fejlődése az alkalmazott programozási nyelvek, és alkalmazások csúcstechnikai magasságokba való fejlesztésével odáig fog vezetni, hogy valóban eljön a sci-fi írók (Isaac Asimov, Philip K. Dick, Aldous Huxley, stb.) rémálma, amikor az ember (csakhogy lépést tudjon tartani a technika kényszerű fejlődésével és az MI-t megfelelően kézben tudja tartani, vagyis, hogy a gép ne legyen képes átvenni a hatalmat az emberi világ felett) fúzionálni fog a géppel, és azzal szimbiózisban élve már képtelen lesz attól elszakadni, ami egyenesen a transzhumanizmus, és a szingularitás irányába fog vezetni. Raymond Kurzweil ennek nagy úttörője, aki nem is titkolja ezen szándék megvalósítását:
  "Kurzweil úgy hiszi, hogy a Moore-törvény által leírt exponenciális növekedés folytatódni fog az integrált áramkörök utáni technológiákban, és a folyamat végül a Szingularitáshoz vezet:
  A technológia történelmének elemzése rámutat arra, hogy a technológiai változás exponenciális szemben a jelenlegi 'intuitív-lineáris' nézetekkel. Ezért a 21. században nem 100 évnyi, hanem – a jelenlegi ütemmel – 20 000 évnyi fejlődést fogunk megtapasztalni. A fejlődés haszna, eredményei is, mint a chipsebesség és költséghatékonyság szintén exponenciálisan fognak növekedni. Még az exponenciális növekedés is exponenciálisan fog változni. Pár évtizeden belül a gépi intelligencia meg fogja haladni az emberi intelligenciát, és ez a Szingularitáshoz fog vezetni: olyan gyors és alapvető technológiai változásokhoz, amely szakadást fog létrehozni az emberi történelemben. Az esemény következményei olyan, jelenleg elképzelhetetlen jelenségek lesznek, mint a biológiai és nem-biológiai intelligencia keveredése, halhatatlan, szoftver alapú emberek, végül pedig egy hihetetlenül magas szintű intelligencia, amely fénysebességgel terjed az univerzumban.
  "Kurzweil a halhatatlanság elérését lehetővé tehető technológiák lelkes szószólója. Szerinte nanorobotok segítségével az emberi test bármeddig karbantartható lesz. Mivel ezek a robotok még nem léteznek, azt ajánlja, hogy „250 fajta kiegészítővel, 8-10 pohár vízzel, és 10 csésze zöld teával” tartsuk karban magunkat a feltalálásukig." (Forrás: Wikipédia)
  Tudom, most a messzinek tűnő jövőbe való kitekintés és az 50+ informatikusok megbecsülésének a kérdése elsőre nem látszik szorosan összefüggő témának, de ha valaki egy kicsit is belegondol abba, hogy idősebb korban már mennyire nehéz lépést tartani az egyre gyorsuló technikai fejlődéssel, akkor a kérdés időszerű. Mert gondoljuk csak el, hogy melyik lesz az a korosztály, amelyik lehet, hogy meggondolatlanul, elhamarkodottan rászabadíthatja az emberiségre azt az MI-t, ami akár végzetes is lehet? Lehet, hogy egy kiöregedő, elfásult, kétségbeesett idősebb fejlesztő és csapata, de az is lehet, hogy egy magasan képzett, de a fiatal kora miatt valódi élettapasztalatokkal nem rendelkező, felelőtlen ifjú korosztály, amelyik mikor már bekövetkezett a baj, ugyanúgy nem lesz képes semmit tenni, mivel a "tudását" messze megfogja haladni a gépi intelligencia milliárdszor gyorsabb döntési, és cselekvési képessége. Javaslom ehhez, az alábbi elgondolkodtató videót megtekinteni: Szuperintelligencia - Az emberiség utolsó találmánya LINK

  Üdvözlettel, Hunguardian. Privát üzenetekre leginkább az esti órákban van időm válaszolni.

 • buherton

  őstag

  LOGOUT blog

  válasz Tigerclaw #1 üzenetére

  Szerencsére ez a hozzáállás nem általános a programozói szakmában. A beágyazott rendszerek pedig pont attól szenvednek, hogy még mindig a C99-re építenek és képtelenek megújulni. Valami értelmesebb nyelvet kellene használni, mint mondjuk a C++11-et. Természetesen a C99-el jön a gmake és társai is ahelyett, hogy valami értelmesebbet, mint mondjuk cmake-t használnának.

  tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

 • sztanozs

  veterán

  Csak sokan általában nem beszélnek idegen nyelveket :(
  Én több (pozitív) ellenpéldát is láttam egyébként, ahol a tudás és a nyelvismeret is ott van...

  JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

 • btraven

  senior tag

  válasz Tigerclaw #1 üzenetére

  "Kenyszeresen fejlesztenek, csak hogy ok is elmondhassak hogy itt az uj verzio."

  Új verzió - új munka - új pénz.

Új hozzászólás Aktív témák