Hirdetés
- Synology NAS
- A globalizáció megfordulásához vezet az USA Kínával vívott chipháborúja
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASUS routerek
- Súlyosan megkérdőjelezték a Microsoft AI-irányelveit, csak a profit a lényeg?
- pfSense - Avagy az okosított házirouter
- Küszöbön a TikTok teljes betiltása
- Mobilinternet
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Linux Mint
Új hozzászólás Aktív témák
-
attila9988
őstag
Érdekes lesz ha az oracle megtartja az openoffice -t. Ebben az esetben akkor majd figyelgetni kell mindkét project -et hogy épp melyik tart előrébb.
Nem is igazán értem ezt a vállalatot. Egyértelmű hogy azért váltak le az oracle -ről, mert előnytelen helyzetbe kerültek. Jön itt a púder szöveg hogy nem az oracle ellen van ez, pedig dehogynem. Ahogy elbánt az opensolaris -al, és amennyire nem akart foglalkozni a mysql -el, miért pont az openoffice érdekelné? Csoda hogy a virtualbox még ingyenes..„Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)
-
Apróság a cikkhez: az Ubuntut pont nagyvállalat támogatja (Canonical), nem pedig alapítvány.
attila9988: most a lényeg az, hogy kivédjék a védjegy-tulajdonlás miatti jogi vitákat. Ha az Oracle átadja a védjegyet, akkor visszatérnek az OpenOffice.org elnevezéshez, máskülönben marad a mostani elnevezés. Tulajdonképpen az egész IT-világ jól jár azzal, ha van alternatíva a Microsoft csomagjával szemben, mert van választási lehetőség, ráadásul olyan, ami nyílt forráskódú, tehát akár csak egy readert is lehet fejleszteni az odt-dokumentumokhoz és ezt megteheti bárki.
[ Szerkesztve ]
https://www.coreinfinity.tech
-
Jim Tonic
nagyúr
válasz
attila9988 #1 üzenetére
Tényleg, mi van most a mysql-lel?
Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
-
attila9988
őstag
Kijött egy új változat, és egyenlőre nem adták semmi jelét hogy bármilyen korlátozást akarnának bevezetni a korábbiakhoz képest. Ugyebár, a sun felvásárlásakor is elfogadtak bizonyos feltételeket, amik között volt pár, a mysql -el kapcsolatban is. Kérdés hogy a megfelelő jogász hadsereg nem -e tudja ezt kijátszani, vagy hogy nem -e tesznek a programmal olyasmit, ami elriasztja majd a felhasználókat.
Még jó hogy ott a postgresql, ami kissebb nagyobb meló árán ki tudja váltani a mysql -t, és amihez - szerencsére - az oracle -nek semmi köze.„Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)
-
n00n
őstag
válasz
attila9988 #1 üzenetére
Nem hinném, h megtartaná az Oracle az OOo-t és tovább fejlesztené. A közösségi fejlesztők és a fordítók is mind ott hagyták és csatlakoztak a LibreOffice-hoz. Én csak két lépést tudok itt elképzelni. Az Oracle sz@rik az egészre és nem adja oda a brand-et, marad a LibreOffice, OOo megy a süllyesztőbe. Oracle átadja a brandet és marad a név, de teljesen más fejlesztéssel.
Bármelyik lépés következik be, mi csak jól járhatunk sztem.
-
-
Hali!
Legyen bármi is a neve, de szerintem is azt kellene megcélozni, hogy valóban kiválthassa az MS irodai szoftverét. Erre kellene fektetni a hangsúlyt, a fejlesztések első számú feladatának kellene lennie, hogy az MS formátumokat a lehető legnagyobb mértékben támogassák, mert jelen pillanatban pont az a gond, hogy pl egy word doksi közel sem úgy jelenik meg oo writer-ban, mint ahogy kellene...
Ha ezt sikerülne megoldani, sokkal jobban elterjedhetne pl önkormányzati szinten is. Jelenleg sajnos az állami hivatalok (is) hajlamosak olyan formátumban küldeni pl pályázati anyagokat, amit csak word-el lehet olvasni és szerkeszteni. Ráadásul még azt a fáradságot sem veszik, hogy pl egy word doksit 97-2003 dokumentumként mentsenek el...
(polgármesterünk nekem szokta elküldeni a 2007-es word/excel stb fájlokat, amiket állami hivatalokból kap, hogy mentsem el úgy, hogy a korábban nagy nehezen megvásárolt 2003-al is tudja olvasni/szerkeszteni...(természetesen egy kis településről van szó))
Fire.
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
attila9988
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #10 üzenetére
SOHA nem lesz 100% -os kompatibilitás. Egyrészt azért mert a microsoft -nak nem érdeke hogy legyen, másrészt azért, mert az ooxml -el foglalkoznak már csak, és a doc/xls stb... senkit sem érdekel a jövőt illetően.
Egyébként létezik egy compatibility pack, aminek segítségével a 2003 -as office alatt is meg tudja majd nyitni nálatok mindenki az újabb ms formátumokat is.„Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)
-
negyedes
addikt
válasz
Ezt kell felpakolni es olvas minden uj formatumot. [link], gondolom eredeti kel legyen es akkor megy.
Három dolog biztos az életben: az adó, a halál és az adatvesztés. - Baráth Gábor
-
válasz
attila9988 #12 üzenetére
Hali!
"SOHA nem lesz 100% -os kompatibilitás."
Nem is kell, elég a 90% is...Amíg állami hivatalok docx/xlsx stb anyagokat küldözgetnek (most meg már úgye teszik ezt Office 2010-el), addig az oo-nak erre oda kell figyelni, mert önkormányzati szinten nem lesz elterjedt (ami meg elég fontos lenne). max akkor nem kell ezen aggódni, ha állami/kormányzati stb hivatali szinten is átállnak oo-ra. Csak ezt meg nem tudom mikor lesz...(Számos európai ország már átállt pl a Benelux államok, Dánia stb stb)
negyedes
köszönöm, ezt nem ismertem.
Régebben még használtunk ehhez hasonlót MS cuccot(valamlyen viewer), de a nevéből adódóan csak megnézni lehetett a magasabb verziójú word/excel/powerpoint stb fájlokat, szerkeszteni nem lehetett...Fire.
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
válasz
Szerintem meg ez rossz irány. Tudom, hogy irgalmatlanul nehéz meló, de azt kell elérni az államnál, hogy a nyílt dokumentumformátumokat preferálják a zártakkal szemben. Ez képes csak biztosítani azt, hogy a régi dokumetumok is olvashatóak maradjanak évek múltán is, nem szabad megmaradni egy gyártófüggő megoldásnál.
https://www.coreinfinity.tech
-
Hali!
Kis hazánkban ezek a dolgok valahogy nem olyan egyszerűek, mint más országokban. Nálunk valahogy mindig "problémába" ütközik egy ilyenfajta átállás. A legnagyobb probléma, hogy lehetséges, hogy valaki(k) zsebe bánná, csak épp a beosztást tekintve olyan poszton vannak, hogy meg tudnak gátolni vagy legalábbis jó időre akadályozni egy ilyen átállást
Fire.
-
qwertly
őstag
Nem vagyok valami linux fan,de soha nem értettem,hogy az államnak miért kell talicskával hordani a zseton multik zsebébe.
Amikor a op.az ubuntu irodai programból pedig a OO tökéletesen megfelelne az államigazgatási feladatok 99%.Ehhez képest még a csóró önkormányzatok és iskolák is MS programot használnak.Feltörekvő harmadik világbeli országoknál minden gond nélkül át állt az állam az ingyenes programokra és nem hallani,hogy gondjuk lenne belőlük.
-
-
qwertly
őstag
válasz
WonderCSabo #20 üzenetére
Ebben igazad van,mert mintha olvastam volna valamikor,hogy a braziloknál csak az indulhat közbeszerzésen aki nyílt szabványt használ vagyis ingyeneset.Itt meg ha van közbeszerzés már csak egy notira elmegy a szoftverekre szerintem 60ezer forint.De lehet,hogy tévedek
,de az ingyenesnél akkor is több megy el.
-
DraXoN
addikt
A nyílt és az ingyenes nem féltétlen ugyan az..
A nyílt előnye leginkább az, hogy a jövőben lehetséges szükség esetén is írni hozzá programot vagy konvertert ha az eredeti már esetleg nem létezne (valamilyen oknál fogva), míg egy zárt formátumnál ha a program megszűnik létezni a formátumot se tudod esetleg gond nélkül megváltoztatni csak nagyon sok munkával ha a dokumentumok esetleg fontosak... ez a baj az MSOfficeokkal, mert a .doc és társai hivatalosan nem nyitottak, így a kompatibilitás max visszafejtéssel hozható létre, de még a .docx -nél is vannak gondok, mert ezen elvileg nyílt szabványban is van utalás, hogy "olyan módszerrel, mind a word 2003ban és hasonlók", ami abszurdum, hisz annak a formátuma nem nyílt.. így mondhatni a docx is csak papíron nyílt de a valóságban nem egyszerű eset...Egyébként hosszú távon jobban megérheti váltani az állami részről is, ugyanis minél tovább használ valaki "drágább" szoftvert és lesz egyre több "függő" állománya, annál többe kerül később átállni (és egyre inkább függni fog és csak fizetni és fizetni és fizetni) ...
Nem is beszélve, hogy szerintem nem a legjobb az MSoffice.. sok hülyeséget csinál.. (főleg ha azt nézzük, hogy sokszor még önmagával se kompatibilis a sok MSOffice verzió)
Oo.o nak is megvan a maga hülyesége, de szerintem kevesebb, bár lehet ezt csak az okozza, hogy én már 9éve! Oo.o-t használok saját részre, mára már az ismerőseim jelentős része is átállt, és nem azért mert kényszerítettem őket... (verzióváltozásból eredő hibát máig se tapasztaltam, pedig van pár régi még a kezdetekben szerkesztett fájlom, de a legújabbal is gond nélkül megy, és úgy jelenik meg ahogy azt anno megformáztam)
[ Szerkesztve ]
The human head cannot turn 360 degrees... || Ryzen 5 1600(AF); RTX3070; 64GB; 2TB + 240GB + 2TB || Huawei Mate 20 X 5G
-
törölt tag
azért az állami szintet sem kell összemosni. lehet, hogy a felsővezetés tényleg flancol (és végülis ők hozzák a döntéseket), de mondjuk egy kisebb közigazgatási egységnek nem nagyon van lehetősége átállni csak úgy egy másik rendszerre. rengeteg program van, amiből csak valami ősi dos-os, vagy win98-as változat létezik (adminisztrációs meg hasonló cuccok). ezekből a programozó (aki, mivel ilyen fontos cuccokról an szó, egyedüli joggal rendelkezik ilyen szoftvert csinálni az önkormányzatok vagy államigazgatás számára) még normális naprakész verziót sem tud csinálni, nemhogy mondjuk linuxra átfordítani. néha az az érzésem, hogy iszonyatos inkompetencia van ezen a területen.
de a lényeg, hogy hiába akarna mondjuk egy önkormányzat átállni szabad szoftverekre, nem igazán teheti meg, pont ezek miatt.egyébként alacsonyabb szinten általában úgy megy a közbeszerzés, hogy a legolcsóbbat veszik. van egy cég, aki beígér 5 év garanciát a szállított (sját házibarkács) gépeire, potom áron, akkor tőle veszik. semmi háttér nem számít, lehet, hogy fél év múlva már nem is létezik az eladó, de azt kell venni, mert olcsó.
-
qwertly
őstag
válasz
#16820480 #25 üzenetére
Hát én pár iskolát és könyvtárat láttam ott általában a xp és office 2003 használták + nod32,egykét helyen láttam az xp mellet a openofficot is.DE igazából csak akarás kérése az egész,ha egyértelműen ki lenne jelentve,hogy az állami támogatás csak akkor jár,ha ingyenes programokat használhatnak.Akkor idővel sikerülne megoldani szerintem mesterségesen kreált inkompatibilis problémákat.Amely nem törődöttségből és lustaságból adódik.
-
Sanyix
őstag
válasz
az ms formátumok annyira szarok, hogy még házon belül programverziónként sem képesek kompatibilissé tenni őket
szövegértelmezés, az ÉRTELMEZÉS a fontos, mert az olvasás mindenkinek megy, de az ÉRTELMEZÉS már komoly probléma a magyaroknál. Gondold ezt át mielőtt marhaságot írsz...
-
Hali!
Még ha igazad is lenne, ennek az OO-hoz, annak elterjedéséhez nem sok köze van.
Az állami szinten kellene váltani, aztán kész. Ha állambácsi alkalmazná az OO-t, akkor talán elindulna egy láncreakció, mivel a minisztériumok, közigazgatási-, rendészeti szervek, önkormányzatok, jegyzőségek, kis- és középvállalatok stb stb is átállnának idővel és folyamatosan.
Amíg fentről docx meg xslx meg pptx stb formátumokat küldözget, addig az OO nem fog elterjedni ebben a szférában.Az hogy egy home user mit használ az egy dolog, de a fenti szegmensben senki nem fog váltani, hisz jelen pillanatban az OO nem képes megfelelően kezelni az MS formátumokat vagy csak látszólag. Nem mindegy egy pályázat beadásakor, ha egy nullával többet ír bele az OO...
Ezért írtam korábban, hogy ha felső szinten nem történik meg a váltás, akkor az elsődleges fejlesztések az MS formátumok kompatibilitásának a javítására kellene hogy irányuljon, hisz ha kifogástalanul tudná kezelni pl a wordx-et, akkor lényegtelen lenne, hogy abban kapom az anyagot...
Fire.
[ Szerkesztve ]
-
Sanyix
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #28 üzenetére
nyugodj bele, nem fogja kifogástalanul kezelni, mert az m$ mindent megtesz hogy ez ne sikerüljön... akkor kellett volna gondolkozni amikor a döntéshozók, egy ilyen nyilvánvalóan zárt irányba mozgó vállalattal álltak össze.
szövegértelmezés, az ÉRTELMEZÉS a fontos, mert az olvasás mindenkinek megy, de az ÉRTELMEZÉS már komoly probléma a magyaroknál. Gondold ezt át mielőtt marhaságot írsz...
-
Hali!
"nyugodj bele, nem fogja kifogástalanul kezelni,..."
Akkor nem is fog elterjedni az OO, megmarad a home kategóriában, abban a szegmensben amiről írtam, esélye nincs a térhódításának...
(Kivéve természetesen, ha elsőként az állambácsi átáll OO-ra aztán szépen lefelé a "hierarchiában" minden hivatal, szerv stb)Nem hinném, hogy az MS-nek bármit is kell tenni (vagy tesz tudatosan), mivel a doc/xls stb stb formátumok az előző évezredben is léteztek, hisz az Office is vagy még azt megelőzően külön programonként(nem az Office részeként) a Word/Excel/Access is létezett már.
Akkor is népszerű volt, és mai is az. Akkoriban evidens volt, hogy ha irodai szoftver, akkor Office...Mára változott a dolog...Az OO az új évezred terméke, remek alkalmazás és ugyebár teljesen ingyenes és nem csak otthoni használatra, de vannak kihívások, amiket meg kell(ene) oldani. A fejlesztésében eljutottak arra a szintre, amikor tudásában/funkcionalitásában méltó ellenfele az OO az MS irodai csomagjának, most már csak állami szinten kellene megnyitni a sorompót...Reméljük eljutnak ilyen infók az illetékes politikusokhoz és mérlegelik a kérdést, mert igazából rajtuk áll a dolog (legalábbis szerintem).
Fire.
[ Szerkesztve ]
-
remington2
senior tag
Persze, hogy mindenre jó.. csak nem használják, mert mindenki hülye, csak a linux közösség lebeg magasan, a mennyekben.
Mellesleg és érdekes módon, itt mindenki azt hiszi, hogy a linux nem lehet közpénzlefolyó. Dehogynem . . . az nem oprendszerfüggő, hanem sajna ilyenek az állapotok. Szóval józsi cége linux átállás / támogatás címén is akaszthat olyan összeget, hogy a fal adja a másikat.
"Az OO az új évezred terméke"
Azt kötve hiszem. Nevetséges az MS termékével akár csak egy lapon is említeni. Pistikének otthonra, nagy jóindulattal.
[ Szerkesztve ]
They see me trollin' / They hatin' / Patrolling they tryin' to catch me ridin' dirty . . . :D
-
Sanyix
őstag
+ a vállalatok 99%-nak simán
nem kell a kamuszöveg a 2 senki által nem használt exkluzív képességről hogy az fú milyen fontos... nem használja azokat senki, bőven 1% alatt van...
arról nem is beszélve hogy az ofiszolás a vállalatoknál is nagyrészt szargurigázás dologban megy
gyakorlatilag semmi értelmesre nem használják, csak pár begyepesedett hülye igényeit elégítik ki, vicces pps-eket küldenek, vagy jegyzetellnek vördben mert a jegyzettömbről nem hallottak.
[ Szerkesztve ]
-
Sanyix
őstag
a korlátolt az max te vagy(hiszen te szerinted szar minden ami nem m$, és minden tökéletes ami m$), én a tényekről beszélek
Azon a néhány fanon kívül akik 1szer kipróbálták valamelyik extra, egyébként használhatatlan funkciót hogy elmondhassák hú de szükséges, a 99% még csak azt sem tudja van ilyen. Tehát nekik bőven sok az ooo is.Na meg mint mondtam, az irodai alkalmazások általában 1 feladatban segítenek: a bullshittelés. Szép hosszú szövegeket, bemutatókat írni a semmiről, legtöbbször a semmiért.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
it A hazai fejlesztők közül többen felajánlották segítségüket az Oracle-lel szakító alapítványnak, és üdvözölték a függetlenné válást.
- Ukrajnai háború
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Általános videofelskálázót hoz a Microsoft
- Asztrofotózás
- Samsung Galaxy S20 FE - tényleg nem lite
- Monitorkalibráló eszközök
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Autós topik
- Törölte a Thunder Bay projektet az Intel
- További aktív témák...
Állásajánlatok