Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • azbest

  félisten

  válasz Apollyon #2 üzenetére

  Ezek direkt a starlinket mutató fotók.
  A csillagszat nem így működik, hanem sok képet csinálnak és digitálisan feldolgozzák, algoritmusokkal rakják ki a képet. Hosszú expozíciót pedig nem használnak, mert akkor használhatatlan lenne minden felvétel a légköri zavarok miatt. Rövid expozíciós sorozatképekből generálják az élesebb képeket, úgy kompenzálják a légköri zavarokat is. [link]

  Infravörös tartományban pedig nem vizsgálják a légörön belülről az eget.

  Ja és ne keverjük már ide az amatőr fotósok hobbiját, hogy jaj nekik csíkos lesz a művész felvételük. Ha akarják ők is ki tudják vetetni a szoftverekkel, amivel egyébként is dolgoznak. Aki meg csak úgy minden nélkül fotózgat, az nem végez tudományos munkát. Nem fogunk a művészet nevében a kőkorban maradni.

  Rádióteleszkópból az egyetlen értelmes méretűt is hagyták összedőlni.

  Szóval éppen hogy majd a SpaceX lesz az, akivel majd olcsón fel tudják vinni mindenféle sokkal jobb pályára, sokkal részletesebb felvételek készítéséhez az eszközöket olcsón.

  Btw. Látványos és sikeres lett a StarShip első igazi repülése. Gyönyörűen a leszálló terület fölé repült, az átfordulás manőver is tökéletes lett. A végén kicsit gyorsabban érkezett a kelleténél, de ettől függetlenül tökéletes teszt volt. Szép robbanással a végén :D [link]

  [ Szerkesztve ]

 • azbest

  félisten

  válasz Gyok2 #18 üzenetére

  Amúgy pont az olcsó űrhajózás egyik hozadéka lehet az, hogy a meghibásodott cuccokat nem elégetik, hanem befogják egy robottal és akár egy űr dokkba beviszik, ahonnan akár le is hozhatja a menetrendszerű űrhajó vagy akár ott lévő személyzet javíthatja :D

  Már vannak próbálkozások jelenleg is drága kommunikációs műholdak feltámasztására, amikor kifogyott a nafta vagy más miatt nem tud már a jó pályán maradni, némely esetben akár napelemhiba megoldására is. Csak most a kiegészítő modult annyi fellőni, mint egy új műholdat, ami a régeknél lehet vetekszik a műhold értékével is.

  [ Szerkesztve ]

 • azbest

  félisten

  válasz cami][us #24 üzenetére

  ha vetted volna a fáradtságot megnézni azt a videót, amiben részletesen körbejárják pro és kontra az egész kérdést, akkor nem kérdeznéd. [link]

  A starlink műholdak akkor tűnnek fényesebbnek, amikor fellövés után éppen a pályájuk felé tartanak. Kezdetben olyan alacsonyan vannak, hogy a napelemeket maguk elé kell fordítaniuk, amelyek így a föld felé tükrözik a napot. Erre azért van szükség, mert túl nagy lenne a légellenállás és megsérülnének a panelek. Ahogy felemelkedik a normál pályára, úgy fordul be a földre merőleges irányba a panel, ami úgy már nem tükröz lefelé.

  Magának a műholdnak a színe nem sokat befolyásol, de azért próbálják azt is festéssel csökkenteni. Rendes pályán már kihívás érzékelni őket. Akkor is éppen csak a naplemente környékén az égbolt kis részén lehet őket látni, mert az alacsony pálya miatt a föld eltarkarja a napot előlük gyorsan.

  Szóval nagyrészt műbalhé az egész. Csak a szokásos hiszti, amivel ártani próbálnak a cégnek. A panaszok nagy többsége teljesen valótlan, hozzá nem értőket megtévesztő haazugság. A jogos panaszok kapcsán pedig sokkal több előnye, mint hátránya van.
  Néhány "hozzáértő" pedig lehet azért uszít ellenük, mert féltik a régi, elavult módszereket használó jelenlegi kényelmes helyüket, mivel tudják, hogy a következő években nagyságrendeket fog előrelépni az űrkutatás a spacex-nek hála, a panaszkodók meg mivel 50 évvel korábbi szinten ragadtak, ezért meg fog szűnni a nyugdíjas állásuk.

  [ Szerkesztve ]

 • azbest

  félisten

  válasz Tentalus #29 üzenetére

  el nem tudom képzelni, hogy nem haltunk még mind meg, amikor járvány előtt 15-20 ezer repülő volt egyszerre levegőben (napi 200 ezer járat). Azok meg sokszor mindenféle irányokban mászkálnak, lakott területek felett is. Sokkal alacsonyabban, sokkal sűrűbben. [link]

  csak tippelek, de úgy ránézésre lehet annyi repülő van ebben a pillanatban is felettünk, mint ahány starlink lesz teljes kiépítésben

  Szóval, ha most nem haldokolnak a csillagászok, akkor valsz utána sem fognak. Inkább örülnek annak, hogy mennyi új lehetőségük lesz az űrkutatásra.

  [ Szerkesztve ]

 • azbest

  félisten

  válasz Tentalus #33 üzenetére

  A műholdakat is irányítják és követik.

  Azért nem érted mi az üzlet benne, mert európa egyik olyan részén élsz, ahol az alföldnek és a közepes népsűrűségnek hála szine mindenütt van mobil lefedettség. Gyakorlatilag itt nincsenek távolságok. Míg nagyobb országokban, ritkábban lakott részeken nem ilyen szerencsések az emberek még németországban, usában vagy kanadában sem - csak hogy a gazdagabbakat említsem. Mégis itthon megy folyton a sírás a mobilnet miatt.
  Ezen kívül pedig az óceánok és tengerek, repülők, fuvarozók internetkapcsolatának biztosítása is hatalmas üzlet.

  A lepottyanás kapcsán pedig kötelezú minden amcsi műholdat úgy tervezni már, hogy életciklusa végén kezeljék a pályáról elmozdítás problémáját.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák