Új hozzászólás Aktív témák

  • MaCS_70

    félisten

    válasz tjsz #12198 üzenetére

    Köszönöm!

    Akkor tehát marad a VLAN...

    Az a röhej, hogy az általam sosem használt IOS-ben simán tudnék konfigurálni egy sok gépes hálózatot VLAN- meg switchhegyekkel, a napi használatú saját routerenem meg egy egyszerű beállítással is szenvedek mint disznó a jégen.

    Van ugye a négy gyári LAN portom, amik számozása az N18-nál előzékenyen megegyezik a burkolatra írt számozással: 1-2-3-4, ők ugye a VLAN1.
    Van a WAN, = VLAN2

    A VLAN1 és a VLAN2 vannak a switchben, ami a 8-as portján látja a SoC-ot, ami rájuk ETH0 néven hivatkozik. (Pontosan mi is ez az ETH0?)

    A SoC ETH1 néven ismeri a wifit, ami BR0 néven kapcsol bridge-be a VLAN1-gyel. Ez a BR0 tehát alapértelmezésben a teljes belső hálózatom, amiben benne van a LAN4 (hiszen része a VLAN1-nek), de ezt ki szeretném zárni belőle.
    Ha tehát törlöm a VLAN1-ből a 4-es portot, akkor ez meg is történt, minden megy tovább, csak éppen a LAN4 lesz süket.

    Ha definiálok egy VLAN10-et 4 8t paraméterekkel, akkor ez, illetve a LAN4 elvben nem láthat bele az 1-2-3 pontokba, hiszen azon a VLAN1-be tartoznak.
    Nem látja továbbá a wifit sem, hiszen a SoC-on keresztül, a BR0-ban érné el a wifit, az pedig a VLAN1-en át megy, amitől szegény VLAN10 el van zárva.

    Eddig jól okoskodom?

    Ha mindez igaz, akkor már csak azt kell megoldanom, hogy a VLAN10 lássa a WAN-t, azaz legyen benne a VLAN2-ben.

    Na, itt vagyok meglőve! Nem értem ugyanis, hogy hogyan kapcsolódik a WAN (VLAN2) a belső hálózathoz (VLAN1), illetve hogyan tudom összekapcsolni a frissen létrehozott új VLAN10-emmel.

    Köszönettel: MaCS

    Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Új hozzászólás Aktív témák