Keresés
 • neduddgi

  aktív tag

  Én évek óta csak RAID vezérlős alaplapokat használok. Volt HighPoint1, HighPoint2 alaplapi Abit alaplapokon használt raid vezérlőm, a mostani Asus-ban Via raid van integrálva, de volt 2 különben nem túldrága (5K -7K) önálló raid kártyám is. Jelentősen gyorsítja a file műveleteket, de ez attól is függ, hogy mire használod. Érdemes azonos típusú wincsiket összeraidelni. Ha azonban CD-ket, Dvd-ket írsz, és img filéket készítesz, a daemon tools számára, stb, akkor sokkal gyorsabb, ha nem raideled össze a két wincsit, hanem egyikről a másikra írsz. Egyébként partíciókat az összeraidelt meghajtón ugyanúgy létre lehet hozni. Otthoni felhasználónak szvsz biztonsági tükrözés céljából üzemeltetni egy wincsit, pazarlás. Ha sebesség megszállott vagy, akkor érdemes 2x2 wincsiből kialalítva ( PL AsusP4P800 delux ) egy párhuzamos, és egy soros raidet használni, de igazából szvsz ez is csak pazarlás. A magam részéről most igazából csak arra használom a raid-emet, hogy + két önálló IDE vonalam legyen. Így mindenem külön IDE vonalon van. Azt a 3-4 ezer Ft-ot, amibe egy ilyen alaplapi raid kerül ez bőven megszolgálja. Persze vehetsz ideraid, vagy scsiraid kártyát meg pláne 100,000 Ft fölött is, de egy felhasználós rendszerben ez szvsz megint csak pazarlás. Ugyezt a pénzt prociba, videokártyába, ramba, alalapba fektetve sokkal több gyorsulás érhető el.

  [Szerkesztve]

  1. A Pénz nem boldogít, csak amit veszel rajta; 2. A Pénz nem boldogít, csak ha van belőle elég; 3. A pénz nem boldogít, a hiánya pedig pláne nem.

 • neduddgi

  aktív tag

  Ha összeraideled a 2 db ide hdd-t, és mondjuk két partícióra osztod, és az egyik partícióról a másikra írsz, akkor egy alaplapi raid, ( vagy egy 5 - 7 ezer Ft-os ) ugyanolyan lassú lesz, ( majdnem ) mintha nem is lenne raid kártyád. Ezek ugyanis nem igazi hardveres raidek, igazából csak IDE kiterjesztések, valójában a procit dolgoztatják, ( vagy az ata vezérlőt) de éppen emiatt fenáll az, hogy az alaplapnak kell felosztani a saját idejét, hogy most ír, vagy olvas. 30-70 %-ban megosztja az időt, ( csak mer' olvasni gyorsabb mint írni...), és az égvilágon semmi hatása nincs. ( de van, +6,4364% ). Ha nagy méretű fájlokat akarsz másolni, konvertálni, akkor inkább ne raideld össze őket, használd mint IDE vonal növelőt. Tekintve, hogy egy ilyen eszköz megnyit egy újabb PCI csatornát, sokat nyerhetsz vele. Ha OP rendszer beolvasását akarod vele gyorsítani, az menni fog, de mit érsz vele? Bekapcsolásonként 1X 2 másodpercet. Azután program indításonként 1 másodpercet. Ez megéri? Mert hogy amikor éppen nem lépsz új pályára, és nem kell a wincsinek nagyobb állományt betöltenie, az ég világon semmi hatása sem lesz. Ez csak az én véleményem. Tanácsom: Tégy úgy, ahogy akarsz!

  1. A Pénz nem boldogít, csak amit veszel rajta; 2. A Pénz nem boldogít, csak ha van belőle elég; 3. A pénz nem boldogít, a hiánya pedig pláne nem.