Új hozzászólás Aktív témák

  • Szirty

    őstag

    válasz KB.Pifu #4797 üzenetére

    Üdv!

    Nehéz téma ez, amiért szinte senki nem rajong.
    Miért nehéz? Sok oka van. Némelyik már elhangzott vagy történt rá utalás.

    Az egyik hogy ez olyan terület, ahol egymásnak ellentmondó dolgoknak egyszerre kell megfelelni. Emiatt az ellentmondás miatt van az, hogy minden munkabiztonsági intézkedés magát a munkát is akadályozza kisebb vagy nagyobb mértékben. Persze a helyzet ott élesedik ki a legjobban, ahol ez az akadályoztatás nagy mértékű. Tipikusan ilyen eset amikor a munkavégzés bizonyos műveletei fokozottan balesetveszélyesek, de azok nélkül a munka nem végezhető el.
    Ez azért kellemetlen, mert ilyen esetekben a munkavédelem és munkabiztonság által rögzített alaptételekre kell kiskapukat építeni.
    Mindez nagyon elbonyolítja és nehezen értelmezhetővé teszi a szabványokat is, ami már messze túl van azon a szinten hogy egyértelműnek és világosnak lehetne nevezni. Ez egyfajta "bibliai" jelleget ad az egésznek, ami arra tendál, hogy mindenki úgy értelmezi ahogy akarja.

    A másik ok, hogy egyre inkább úgy érzem, hogy a munkabiztonság már nem a balesetmegelőzésről és a kockázat csökkentéséről szól, hanem elsősorban a pénzről és a felelősség áthárításáról.

    Most leírhatna néhány általánosságban érvényes irányelvet én vagy bárki más is, de szabványra való pontos hivatkozás nélkül égbekiáltott szó és mindig bele lehet kötni hogy az úgy milyen esetben miért nem jó. Sajnos ilyen eset szinte kivétel nélkül van ezen a területen.

Új hozzászólás Aktív témák