Új hozzászólás Aktív témák

  • Szirty

    őstag

    válasz dodzylla #3696 üzenetére

    Helló dodzylla!

    "Köszi, egyébként ahogy hallgatom az öreget ez viszonylag régóta üzemelő dolognak tűnik, mégsem találok semmilyen szakirodalmat ami jó lenne alapokra,"

    Magam is tettem bizonyos erőfeszítéseket hogy ez a helyzet változzon.
    Egyébként több PLC-hez van gyártó által készített magyar nyelvű leírás, amiből tanulni is sokat lehet.
    Az OKJ-s PLC tanfolyamok csak a felszínét karcolják meg a témának. Nem fognak megtanítani PLC-t programozni, de utat mutatnak, egyszerű és elnagyolt képet adnak arról mi is ez.

    "Más, ti otthonra tudnátok ajánlani esetleg valami gyakorló készüléket amin élesben lehet gyakorolni, vagy inkább a virtualizált környezet alkalmasabb erre?"

    Véleményem szerint otthonra PLC-t venni gyakorlás céljából nem érdemes. Ezek az eszközök túl drágák az ilyesmihez.
    Ráadásul az egy ventilátor búgatásából meg LED-ek villogtatásából hamar kihozza az ember amit lehet. Egy komplett gépet vagy gép modell felépíteni meg szintén nagy munka és drága. Ezzel is csak egy bizonyos szintig lehet eljutni (néhány I/O), hiszen komplett csomagoló gépsort vagy égető kemencét senki nem épít fel otthon.

    Inkább a szimulációkkal érdemes foglalkozni. Sajnos ennek m eg komoly szoftveres követelményei vannak, és nem mondanám, hogy a szoftverek olcsók. Viszont kevesebb fizikai korlátja van akár egy komolyabb gép szimulációját felépíteni.
    A web oldalamon (aminek címe minden üzenetem alján ott van) van néhány primitív "szimuláció". A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyenekből sokat lehet tanulni (PLC programot írni ami a szimulált gépet megfelelően működteti).
    Persze a szimuláció a valóság leegyszerűsítése ami miatt sok olyasmit nem tapasztalhatunk meg általa amit egy valódi berendezés programozásánál olykor át kell élni.
    Nem olvad salakká a mágneskapcsoló, ha egyszerre kapcsolja be a program a két irányt (vagy nagyon gyorsan kapcsolgat oda-vissza). Nem gurulnak szerteszéjjel éktelen csörömpöléssel a leboruló raklapról az üvegek mert egy időzítést elnéztünk. Nem megy tönkre több tonna áru milliós kárt okozva egy hibás program miatt, stb.
    Az OKJ-s tanfolyam lehet az úton az első lépés, a LED-ek villogtatása, a szimuláció a második, de hosszú az út.

    Ha még nem nagyon jártál legalább közepes vagy nagyobb gyárban, javasolnám hogy ha teheted egyszer nézz be ilyenbe és nézd meg hogyan működik, mi működteti, nézz be vezérlő szekrényekbe, ha engedik akkor a vezérlő programokba, figyeld meg hogy mit csinál a gép működés közben.
    Valószínűleg vagy nagyon elkeserít majd, vagy nagyon fellelkesít. ha az utóbbi, akkor hajrá! Küzdelem nélkül nincs igazi siker :-)

Új hozzászólás Aktív témák