Új hozzászólás Aktív témák

  • Szirty

    őstag

    válasz coco2 #3287 üzenetére

    Hello coco2!

    Nagyon függ a dolog a gép jellegétől és hogy mit csinál.
    Van egy elméleti határ, amit a gép karbantartás igénye korlátoz (kopó elemek cseréje, hűtő, kenő folyadék csere, karbantartás, átvizsgálás stb.)
    Ezt a határt technológiai körülmények is korlátozzák (pl. átállás másik termékre)
    Korlátozzák továbbá a működés során fellépő működést akadályozó tényezők. Áramszünet, alapanyag hiány, meghibásodás, a soros berendezéseknél a megelőző vagy követő gépsor leállása, felakadás, torlódás, stb.

    Csináltam egy ábrát, ami valós. működő termelő gép üzem és állás idejét, kihasználtságát mutatja időben. Azt nem árulom el hogy pontosan milyen gép és mit csinál, de hátha így is reprezentatív lesz:

    1. Két párhuzamos egyforma gépsor üzemideje az időben ábrázolva.
    2. Prés gép (lágy anyaggal dolgozik) üzemideje
    3. Az iménti présgép 24 órás produktuma órás bontásban. (az 1-2 órás szünet a műszakok közötti pihenő) de sokat ment a gép 3 műszakban is, amikor ilyen üzemszünet nincs)
    4. Az 1-es grafikonhoz tartozó gépsor időbeni kihasználtságát mutató táblázat. Az egyes sorok az egységnyi mennyiségű termék feldolgozásához tartoznak, a feldolgozás kezdetét és az ahhoz szükséges időt is jelezve. Az utolsó oszlopban látható, hogy a feldolgozás ideje alatt milyen volt az üzemelés és állás egymáshoz viszonyított aránya.

    De van olyan berendezés is (Pl. kemence) amelyik 5 éve megy csaknem megállás nélkül. Csak áramszünet és gázhiány alkalmával áll meg néhányszor. A hibák kijavítása és karbantartás menet közben történik.

Új hozzászólás Aktív témák