Aktív témák

  • DM-Fan

    nagyúr

    válasz peetpro #5182 üzenetére

    Továbbra is csak azt tudom mondani, hogy vagy valamilyen PC-s beállítás (felbontás, pozícionálás), vagy pedig a TV túlpásztázási beállításával lesz a probléma. Amikor én kötöttem össze plazmát PC-vel HDMI-n keresztül semmilyen disztorziós problémával nem találkoztam.

    Ugyanígy semmilyen problémam nem volt még soha a DVD-lejátszók, illetve a PS3 összekötésével sem HDMI-n kereszül, minden esetben felbontás- és színhelyes képet kaptam a plazmán.

    Ugyanezt már nem tudnám elmondani a D-Sub-on, SCART-on, vagy a komponens bemeneten keresztül elért minőségről.

    Természetesen a forrásanyag nagyban befolyásolja a látottakat, senki ne várja azt, hogy a 720x576 felbontású DivX/Xvid jobban fog kinézni azáltal az 1920x1080-as felbontású panelen attól, hogy HDMI-n keresztül történik a jelátvitel és natív felbontásra állítva történik a hajtás, márcsak azért sem, mert egy mezei PC-konfiguráció nem alkalmaz olyan képjavító eljárásokat, mint amit egy kifejezetten erre tervezett upscaler chip-es asztali DVD-lejátszó produkál, ami - mondhatni - célhardver.

    PC-ről való meghajtás esetén alapkövetelmény a kifogástalan minőségű HD-képhez az, hogy a forrásanyag ne csak felbontásban érje el az 1920x1080-as értéket, de képminőségben is Blu-Ray referencia színvonalú legyen. Ugyanis a különböző forrásokból elérhető, HD-Rip-nek nevezett, 8-10 Gb méretű .mkv fájlok minősége gyakran közelről sem éri el a Blu-Ray-en megjelenő (vagy azon még ki sem adott) anyagét, ami méretben is inkább 30-40 Gb közötti lenne.

    Tovább árnyalja a képet, hogy még mind a mai napig problémás a PC-ről történő - ténylegesen - HD-referencia bitsebességű anyagok lejátszása, aminek leginkább szoftveres okai vanna. Így például az ATI a 2008. június driver óta nehézségekkel küzd ezen anyagok lejátszásával, mert még a leginkább ajánlható MP Home Cinema az fddshow kiegészítőkkel és hardveres VGA-gyorsítással sem tudja makulátlanul és eldobott képkockáktól mentesen lejátszani az anyagokat. Már hetek óta küzdök a problémával és egyelőre nem találtam kompromisszummentes - és engem teljesen kielégítő - megoldást.

    Számos Blu-Ray referencia lemez létezik, ahol egy egy perces sample anyag is több száz Mb méretű. Ha ilyen anyagokkal kísérletezel, a TV-n látott kép is garantáltan kifogástalan lesz. A gyenge minőségű forrásanyagoknál ezért fordulhat elő, hogy a kisebb felbontási értéken dolgozó D-Sub-on keresztül szebb képet látsz. Ezért azonban közel sem az interfész tehető felelőssé, mert a minőségi anyag viszont csak HDMI-n keresztül élvezhető teljes pompájában, ezek maradéktalan megjelenítésére ugyanis az analóg interfészek (D-Sub, komponens) már nem alkalmasak,

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

Aktív témák