Új hozzászólás Aktív témák

  • cucka

    addikt

    válasz cellpeti #2524 üzenetére

    Gondolom a php 24 óra alatt című könyvből tanulsz, ott magyarázzák ilyen marha jól a kódot..

    Először is, az else nem utasítás. Önmagában nem is létezik. Amiről te beszélsz, az az if..else vezérlési szerkezet. Az if így néz ki:

    if (feltétel){
    kód1
    } else {
    kód2
    }

    Az if úgy működik, hogy fogja a feltételt és kiértékeli, ami azt jelenti, hogy a feltétel értékét átalakítja bool típusúra. (Ez azért fontos, mert a feltételben bármi lehet, amit a php bool típusúra tud alakítani. Megjegyzem, a php-ban nem létezik olyan változó vagy kifejezés, amit ne lehetne bool-ra alakítani)
    Ha a feltétel értéke true, akkor a kód1 fog lefutni, különben a kód2.

    A te programodban a feltételben az szerepel, hogy elküldték-e az űrlapot. Ha ez teljesül, akkor feldolgozod az adatokat (pl. kiírod, hogy elfogadtad-e a kölcsönkérési igényét). Ha nem teljesül, akkor pedig kirakod neki a képernyőre az űrlapot (ez a kód2 rész). Az if szintaxisából látszik, hogy miért van a program végén az a } karakter. És igen, általában ilyen szerkezettel szokás megoldani az űrlapokat egyszerűbb oldalakon, tehát máshol is használhatod ezt a sémát.

    Ez a sor: <input name="eletkor" type="text" size="3"> => ide miért kell? A méretet nem a text parancs határozza meg?
    Megint kevered a dolgokat. Az a sor egy html részlet, ahol megint nincsen semmiféle parancs vagy utasítás, hanem tag-ek vannak és azoknak paraméterei. Az input tag például egy űrlapelemet ír ki a képernyőre. Az input tag type paramétere határozza meg, hogy milyen típusú űrlap elemről van szó (text esetén pl. sima szöveges mező). A size paraméter azt mondja meg, hogy hány betű kerülhet bele abba a szövegmezőbe. A szövegmeződ méretét a rá érvényes css stílusok határozzák meg. Tehát ha 100 pixel szélesre akarod megcsinálni, akkor

    <input name="eletkor" type="text" size="3" style="width:100px;">

    És elnézést mindenkitől, akinek úgy tűnik, hogy a szavakon lovagolok, de véleményem szerint érdemes jól és pontosan megtanulni az alapfogalmakat. Tehát az if-re nyugodtan el lehet kezdésnél is mondani, hogy vezérlési szerkezet, mert a kézikönyvben is ezen a néven szerepel, nem pedig "utasítás", "parancs" meg egyéb kamu neveken.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák