Új hozzászólás Aktív témák

  • crey

    MODERÁTOR

    válasz Stauffenberg #79679 üzenetére

    Én azt az egy dolgot nem tudom, hogy az alapvetően 50-70-80-100 évre tervezett panelházak meddig fognak valóban létezni. Előre jelzem, nem vagyok építész, de a gépész karon volt némi rálátásom mechnikára, anyagismeretre, etc. A lényeg: a '70-es évek elején épült panelházakban én már nem biztos hogy vennék lakást, mert lehet hőszigetelni, meg nyílászárót cserélni, de a szerkezetet sehol nem újítják. És 50 éves korára bizony szerkezetileg is hozzá kell ezekhez nyúlni. Továbbá az elektromos hálózat, valamint a fűtés korszerűsítése minden ilyen elöregedő panelben probléma. Ez lesz az veszte szép lassan ezeknek a panel lakásoknak (és ez lesz egy leendő kormányzat iszonyatos terhe, hogy mit fog tenni ennyi panellakással országszerte, illetve az ott lakó közösséggel, akik belefektettek nem kis pénzeket az életterük megvásárlásába, de ezt nem föld darab, helyrajzi számmal, amire építesz amit akarsz, majd ledózerolod, hanem egy lakás, ötven másikkal egy nagy beton téglatest közepén.

    Egy panelház lakóközössége alapvetően elöregedő, mert a felépülésük után költöztek be ide fiatalok, családosok a szocializmus derekán / vége felé, és ők már bizony mára már a nyugdíjas korosztályt képviselik, nincs se kedvük, de sokszor az anyagi helyzetük sem engedi meg hogy életük vége felé milliókkal szálljanak be egy társasház felújításába (legkevésbé sem befektetetésként tekintenek rá, és mondják azt hogy a gyerekének, unokájának jó lesz).

    Bár valószínű hogy amíg én élek, a panelek nem fognak eltűnni a városképből (sajnos), de az is biztos hogy 40-50 év múlva el fognak jönni azok a pillanatok, amikor már gazdaságossági szempontból nem érné meg őket felújítani.

    Sarcasm: just one of the many services I offer.

Új hozzászólás Aktív témák