Új hozzászólás Aktív témák

  • Freddy76

    addikt

    válasz j.bravo #10068 üzenetére

    A halálbüntetés rákfenéje, hogy ezzel ugye súlyos bűncselekményeket "jutalmazunk". Az, ha jól láttam, itt sem merült fel senkiben, hogy bolti tolvajnak, vagy kocsmai bunyósnak kötelet adjunk. Na most, aki képes arra, hogy hidegvérrel megöljön valakit egy rablás során, annak olyan alacsony az erkölcsi gátja, hogy a halálbüntetés lehetősége ezt biztos nem emeli fel annyira, hogy a bűncselekményt ne kövesse el. Rezesova esetében, aki képes arra, hogy tökrészegen végigrobogjon az autópályán tudva a lehetséges következményeket, annak ugyancsak olyan alacsony az erkölcsi gát és/vagy a következmények mérlegelésére való képesség, hogy nem lesz visszatartó ereje a halálbüntetésnek sem. Arról nem is beszélve, hogy aki kitervelten bűnöz, az abból indul ki, hogy őt nem fogják elkapni. Aki pedig hirtelen felindulásból, vagy mérlegelési képessége hiányában (mint Rezesova), az pedig nem mérlegeli a következményeket. Az a bmw-s barom, aki eddig letoló üzemmódban törtetett a pályán, akkor sem változna meg, ha Rezesovát vastagfarkú fekákkal való anális üzekedésre ítélték volna a börtön mellett.

    A durva, hogy a fentiek miatt általában a büntetések nem befolyásolják az elkövetéseket annyira, amennyire sokan gondolják. Ezért van az, hogy sok országban már nem is a megtorlás és az elrettentés a cél, hanem a megjavítás. Na, ebben már én sem hiszek, egyrészt azért, mert ezt csak a kifejezetten gazdag országok engedhetik meg maguknak (lásd: Norvégia), másrészt ott sem eredményes (lásd: Norvégia - bár Breivik akkor is gyilkolt volna, ha nem ilyen szállodák a norvég börtönök, és van halálbüntetés).

    Szerintem a büntetés értelme részben az, hogy az elkövetőt vonjuk ki a társadalomból, helyezzük olyan közegbe, ahol nem tud ártani (de nem visszafordíthatatlanul). Másrészről legyen megtorlás is a börtön, de nem a bosszú miatt, hanem azért, hogy az elkövető a büntetése végére érezze úgy, hogy basszus, ez nem éri meg, nem akarok még egyszer börtönbe jutni, mert az szar. Ez viszont csak akkor működik, ha a társadalom is megbocsátó valamilyen szinten (nem feltétlenül, de valamennyire), de ez teljesen hiányzik. 21 éves hülyegyerek buliban balhézik, bever két arcot, ellop egy kocsit, elkapják, lesittelik négy évre. Ott rájön, hogy szar, mert nincs facebook, anyu főztje, meg punci sem, ezért alig várja, hogy kijöjjön, ő többet vissza nem megy. Kijön, erre mit él át? Sehol sem alkalmazzák. Mindenki, aki tudja, hogy mit csinált, bűnözőként tekint rá, a munkáltatók pedig már a parkolói szemétszedőtől is tiszta erkölcsit kérnek. Mit csinál előbb-utóbb? Na ugye, hogy ugyanazt, amiért bekerült.

    Kutyus: tényleg állj le a cuccal, baj lesz :( .

    "Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

Új hozzászólás Aktív témák