Új hozzászólás Aktív témák

  • mckay

    aktív tag

    Sziasztok!

    Hogy lehetne két, fizikai és switch szinten összekötött hálózatot különválasztani logikailag, ha a külön hálózatnév nem elég a topológiai boldogsághoz?

    Na ez így érthetetlen, megpróbálom elmagyarázni, de félek, még akkor is érthetetlen lesz. Legalábbis nekem leesett az állam, és most sem igazán értem.
    :Y

    Adott egy társasház, 2 lakással. Egymástól függetlenül (egymással nem beszélve) mindkét tulaj úgy döntött, hogy lakásában powerline konnektoros megoldást alkalmaz, mert mindkettőnek van NAS, PC, stb... És bumm, a konnektoron keresztül a két hálózat látja egymást, sajnos. Ezt abból vették észre, hogy az ismerőseim wifis eszközei egyszer csak nem látták a saját PC-jüket, NAS-ukat a hálózaton, sőt, úgy érezték, hogy az internetnek sincs meg az a sebessége, amit ők előfizetnek. Ugyanakkor az utp-vel kapcsolódó PC-nek megvan az előfizetésben szereplő sávszélesség kifelé. Nosza, kimentem, merhogy' rossz a wifi.
    :U

    Hát képzeljétek el, van egy Telekom Cisco router a szolgáltatótól, beépített wifivel, szépen stabilan teszi a dolgát. Csakhogy DHCP használata esetén míg az ethernettel kapcsolódó eszközök (pl. PC) igen, addig a wlan-jára kapcsolódó (tehát nem ethernet) eszközök nem a saját routertől kapnak ip címet, hanem a szomszéd család routerétől (ami valószínűleg szintén Telekom Cisco, ez egy ilyen utca). Valószínűleg jobb a metrikája, vagy én nem tudom. De leesett az állam.
    :o

    Na mondom, ez ám a szakmai feladat, végre, és átállítottam a routert a népszerű és a szomszédnál is használt 192.168.1.x hálózatról 192.168.255.x hálózatra. Így a szomszéd routere maradt 192.168.1.1 és a mi routerünk meg lett 192.168.255.254. És restart. És visszadugtam a powerline adaptert. És lőn világosság, a mi NAS-unk és a mi PC-nk újra közös hálózatban voltak a wifis eszközökkel, természetesen a 192.168.255.x hálózatban. És végre nem láttuk a hálózatunkban a szomszéd eszközeit. És eljöttem.
    :U

    Most megint szólnak, hogy igazából továbbra sem jó ám. Visszamentem, és mégjobban leesett az állam. A router menüjében 192.168.255.254-re állított routerbe beépített WLAN AP újra olyan IP címeket osztogat, hogy 192.168.1.x... Két telefonom is van, mindkettőn bekapcsoltam a wifit, és mindkettő a szomszéd hálózatának lett része. Konkrétan továbbra is látom a szomszéd NAS-át, TV-jét, PC-jét. S közben látom a térerő milyenségéből, az AP mac-jéből, hogy bizony márpedig a saját wifinkre társul a telefonom, de mégsem a saját routertől kap IP címet, hanem a konnektoron keresztül a szomszéd routertől.
    :Y

    Akkor ez a Telekom Cisco Speedport 722 úgy működik, hogy a beépített AP egy külön entitás, és DHCP-vel kap hálózati beállítást, amit aztán a hozzá társuló eszközöknek jól továbbosztogat?
    Sajnos sok állítgatni való nincs a router felhasználói felületén, a tulajdonos meg a Telekom. A felhasználói felületen annyit tehetek, hogy a routernek adok egy LAN címet, ezt ugye megtettem. És elolvashatom, hogy a routernek milyen három MAC-addresse van (lan, wlan, wan), de ebben állítgatni nem tudok semmit. És ARP táblát sem találtam.
    :(

    Most mi a szart csináljak?
    :F

    Kopogjak át a szomszédhoz, kéretőzzek oda a routeréhez, és tiltsam le a mi AP-nk mac addressét, mint aminek nem oszthat DHCP-vel címet?
    :W

    Van jobb ötlet?

Új hozzászólás Aktív témák