Új hozzászólás Aktív témák

  • BlacKSouL

    addikt

    válasz concret_hp #63000 üzenetére

    Röviden. Igen, hygrometerrel, vagy páratartalom mérővel, igen.
    Hosszabban: a klíma alapvetően nemcsak hűti a levegőt, de szárítja is, így dupla hatékonysággal csökkenti a hőérzetet. Mivel a komfortérzethez hozzátartozik nemcsak a levegő hőmérséklete, de a nedvességtartalma is - bármennyire is kukacoskodik itt a fő - ezért a levegő nedvességtartalma, vagy páratartalma csökkentésével is javulni fog a komfortérzet. A kukacnak annyiban igaza van, hogy a 23-26 fok tartományban a 45-55% közötti páratartalom együtt adnak kellemes komfortérzetet, azonban bármelyiknek az erősebb emelkedése vagy csökkenése rontani fogja azt. Vagyis a 24 fok és az 50% fölötti levegő esetén ha csak a páratartalmat csökkented is, a komfortérzet javul. Amit én magyarázok az az, hogy szélsőséges esetben rendkívül magas páratartalom és alacsony hőmérséklet is lehet diszkomfortos.

    Régebben női hajszállal, később szintetikus szállal működő mutatós műszerrel mérték háztartásban a páratartalmat, manapság digitális kijelzős műszerek vannak, gondolom talán dielektromos állandót mér. Elektronikus eszközös boltokban van páratartalommérős hőmérő, egy két ezresért már kapni jókat.

    Hogy mivel csökkented a páratartalmat klíma vagy párátlanító nélkül, jó kérdés. Szellőztetéssel, ha kint nem túl magas, illetve a párát képző fürdés mosás szárítás csökkentésével vagy optimalizálásával. A párátlanító készülékek 2-5 fokkal emelik a hőmérsékletet is, tehát az télen praktikus, nyáron melegebbet csinál.

    Aláírás (nem kötelező megadni)

Új hozzászólás Aktív témák