Új hozzászólás Aktív témák

  • Puma K

    veterán

    válasz Zsolteeka #36176 üzenetére

    Érdemes a CPU és VGA órajelein és feszültségein kívül a gépben lévő ventilátorokat fordulatszámát és hőmérsékleti tartományokat is beszabályozni saját igények és elérhető hűtési teljesítmény függvényében.

    Értelemszerűen mivel nálad vízhűtés van a CPU-n és a VGA-n amik egy kört alkotnak, így a ventilátorok szabályzását már csak a BIOS-ban tudod elvégezni. Így itt kezdj neki az állításnak.

    A BIOS-ban a CPU hőmérséklete a fő szempont ami alapján változik a hűtés-ventilátorok teljesítménye-fordulata. Szerencsés esetben adott alaplapoknál a VGA-GPU is kiválasztható mint tényező vagy másodlagos szempont így ha a GPU melegebb mint a CPU, akkor feljebb megy a ventilátorok fordulata a melegebb GPU miatt.

    Ventilátoronként vagy ha használsz ilyet akkor ventilátorvezérlőként az állandó minimum fordulatot állítsd be 41°C-nál akkora RPM-re amit még nem hallasz ki a gépházból. A még nem hallható állandó minimum ventilátorfordulat persze lehet tetszőleges. Lehet akár 51 vagy 61°C. A 100%-os ventilátor fordulatot tedd 90/95°C-ra, de ez lehet 100°C.

    Egyszerűen szemléltetve a magam részéről egy ilyen görbére törekszem:

    Ahol a koordináta rendszerhez hasonló x és y tengelyes grafikus felületen lehet szabályozni a fordulatot ott úgy szoktam pakolgatni a bogyókat.

    Csak az a lényeg, hogy lehet törekedni a minél halkabb működésre, de meg kell támogatni a melegedő hardvert és az átmelegedő vízhűtés radiátorait légmozgással, hogy azért minél több és hűsebb levegő kezdjen el mozogni és cserélődni a radiátoron, a gépházon belül az alkatrészek körül és a meleg meg jusson azért ki a házból.

    [ Szerkesztve ]

    "Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘

Új hozzászólás Aktív témák